top of page

Bademcik İltihabı Nedir? Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Bademcik İltihabı Nedir? Neden Olur? Ne İyi Gelir? sorularının cevabını bu yazımızda sizin için bir araya getirdik. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!

Yetişkinlerde Tonsillit (Bademcik İltihaplanması)
Bademcik İltihaplanması

Bademcik iltihabı nedir?

Bademcik iltihabı genellikle çocuklarda ve gençlerde görülmektedir. Çok nadir durumlarda yetişkinlerde de görülür. Tonsillit, bademcik iltihaplanmasına denilir.

Bademcikler, boğazın arkasında 2 tane olan yumuşak ve küçük dokulardır. Bu dokular mikroplarla savaşır ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Bademcikler bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır.


Sizin için bu yazımızda bademcik iltihabının neden geliştiğini ve doktorların yetişkinler için nasıl tedavi uyguladığını araştırdık. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen okumaya devam edin.

Bademcik iltihabı belirtileri

Yetişkinlerde bademcik iltihaplanması; boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, bademcik üzerinde beyaz ya da sarı lekenin gelişmesi, bademcik şişmesinde, bademcik enfeksiyonu, boyunda büyümeye başlayan lef düğümleri, ağızda koku, sesin cızırtılaşması, yüksek ateş, kulakta ağrı, baş ağrısı, öksürük, boyun tutulması ve karın ağrısı gibi belirtilere sahiptir.


Bademcik iltihabı neden olur?

Bademcik iltihabına çoğunlukla bir virüs neden olur, ancak bazen bakteriler de suçlanabilir.



Bademciklerin iltihaplanmasın genellikle virüsler neden olsa da nadir durumlarda bakteriler de neden olabilmektedir. Grip, soğuk algınlığı, uçuk, sitomegalovirüs, adenovirüs, kızamık ve epstein barr gibi virüsler bademcik iltihaplanmasına neden olabilir.


Bakteriyel enfeksiyonların yaklaşık yüzde 15’i ila 30’u bademciğin iltihaplanmasına neden olmaktadır. Streptococcus pyogenes bakterisi, bakteriyel bademcik iltihaplanmasının en yaygın nedenidir.

Bademcik iltihaplanması bulaşıcı bir durum olmasa da iltihaplanmaya neden olan mikroplar bulaşıcı olabilmektedir.

Bademcik iltihabı geçirme riskini ne arttırmaktadır?


Genç yaş ile viral/bakteriyel enfeksiyonlar gibi etkenler bademcik iltihaplanması görülme riskini arttırmaktadır.

Çocuklarda ve gençlerde bademcik iltihaplanmasının en yaygın sebebi, ergenlikten önce bademciklerin bağışıklık sisteminde aktif bir rolü olmasından kaynaklanmaktadır.

Enfeksiyonlara karşı yatkın bir insansanız, başkalarıyla aynı suyu paylaşmaktan kaçınabilir ya da ellerinizi sık sık dezenfekte etmek iyi bir önleme yöntemidir.

Bademcikler alınmış olsa bile, boğazda enfeksiyon ve ağrı görülebilmektedir.


Ne zaman muayene olmak gerekir?



Belirtilerde gözle görülür bir iyileşme olmaması ya da daha da şiddetlenmesi durumunda muayene olmak gerekir.


Doktorunuz bademcik iltihaplanması ile ilgili muhtemelen semptomlar gibi sorular soracak ardından boğazı inceleyecektir. İnceleme sonucunda iltihaplanmanın nedeni teşhis edilmektedir.

Ayrıca doktorlar, bu iltihaplanmanın bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için boğazınızdan çeşitli numuneler alabilir. Bu numuneler pamuklu çubuk sayesinde alınır. Alınan numune laboratuvara gönderilir. Yapılacak olan teste göre sonuçların alınması saatler sürebilir.


Bazı zamanlarda, doktorlar kanın temiz olup olmadığını kontrol etmek için de kan testleri yapabilir. Yapılan bu test bademcik iltihaplanmasının virüs ya da bakteriden dolayı gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemektedir.

Bademcik iltihabına ne iyi gelir?


Viral olan bademcik iltihaplanmaları için özel olarak uygulanan bir tedavi bulunmamaktadır. Ancak bol bol dinlenerek, yeteri kadar su tüketerek, ibuprofen ya da asetaminofen gibi ağrı kesiciler kullanarak, nemlendirici makineleri kullanarak, boğaz pastili emerek, tuzlu su ile gargara yaparak ya da et suyu, bitkisel çay gibi sıvılar tüketerek semptomların azalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bademciklerin şişmesi nefes alımını zorlaştırdığı zaman, steroid ilaçları reçete edilebilmektedir.

Bakteriyel bademcik iltihapları için penisilin reçete edilmektedir.

Bakteriyel bademcik iltihaplanması tedavi edilmediği takdirde apse gelişmektedir. Bu apse, boğazın arkasında irin birikmesinden kaynaklanmaktadır. Genellikle bu durumda iğne ile apse boşaltılırken ameliyatla da bademcik alınabilmektedir.


Bademcik ameliyatı


Ameliyatla bademcikler alınmaktadır. Bu ameliyat bademcik iltihaplanmasının sık görülmeye başlandığı ya da şiddetinin arttığı zaman önerilmektedir.

Yıl içinde 7’den fazla bademcik iltihaplanması geçirmek, önceki iltihaplanmadan daha çok şiddetli olması ve sıklığın giderek artması durumlarında bademcik ameliyatı olmak gerekir.


Bademcik ameliyatı kolay bir ameliyattır. Gün içinde taburcu olma ihtimali çok yüksektir.

Yapılan ameliyat çocuklar ve gençler için aynı prosedürleri içerir. Ancak yetişkinler için farklı prosedürler uygulanabilmektedir. Çocuklarda ve gençlerde iyileşme 1 hafta içinde gerçekleşebilirken yetişkinlerde iyileşme yavaş olur ve en az 2 hafta sürmektedir.


Yetişkinlere göre çocuklar ve gençlerde ameliyat sonrası ağrı ya da kanama gibi komplikasyonları daha az yaşar.

Yetişkinlerde bademcik iltihaplanması ameliyatının olumlu etkilerini inceleyen çok fazla araştırma bulunmaktadır. 2013 yılında Finlandiya’da yapılan bir araştırmada, doktorlar tekrarlanan iltihaplanma için 86 kişiden 46 tanesine ameliyat yaptı. Yapılan ameliyattan 5 ay sonra bademciği alınan insanların %39’unda ameliyat olmayan %80’e kıyasla akut boğaz atakları görüldü. Ayrıca bademcikleri alınan yetişkinlerde daha az semptom görülmeye başlandı.

Bademcikleri etkileyen kronik ya da tekrarlanan boğaz ağrılarına sahipseniz, ameliyatın yararları ve riskleri için doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir.

Ameliyattan sonra çok nadir durumlara tekrardan bademcikler büyümeye başlar.

Özet

Bademcik iltihaplanması çocuklarda çok sık görülürken, yetişkinlerde de bu durum gelişmektedir. Bademcik iltihaplanmasının en yaygın nedeni viral enfeksiyonlardır. Ek olarak bakteriyel enfeksiyonlarda bademciğin iltihaplamasına neden olabilir.

Bademcik iltihaplanması çoğu insanlarda bir hafta içinde iyileşebilmektedir. Durumun tekrarlanması, şiddetlenmesi ya da tedavilere yanıt vermemesi durumunda ameliyat olmak gerebilir.


Kaynaklar

Yorumlar


bottom of page