top of page

Varis Nedir? Neden Olur? Tedavisi


Varis
Varis

Varis nedir? neden olur? tedavisi nasıl yapılır gibi soruları bu yazımızda cevapladık. Ayrıca varis tedavisinde kullanılan varis çorabı hakkında da detaylı bilgilere yer verdik.


Varis Nedir?

Varis nedir? Varisli damarlar, damarların aşırı kanla dolaması sonucu büyümesine ve genişlemesine denir. Varisli damarlar şişer, kabarır ve mor renge sahip olur. Varisli damarlar genellikle ağrıya neden olur.


Bu durum çoğunlukla kadınlarda görülmesinin yanı sıra bacağın alt kısımlarda varisli damar oluşur.


Varis Neden Olur?



Varis neden olur? Damarların işlevsizliği durumunda varis gelişmektedir. Damarlarda kanın geriye akmasını engelleyen tek yönlü valfler bulunmaktadır. Valflerin düzgün çalışmaması durumunda, kanın kalbe iletilmesi yerine kan damarda birikmeye başlar. Bu yüzden damarlar büyümeye ve genişlemeye başlar. Ayrıca yerçekiminden dolayı kanın kalbe iletilmesi esnasında zorluk yaşanmaktadır.


Menopoz, gebe olma, obezite, uzun süre ayak üzerinde durma, genetiklik ve 50 üstündeki kişilerde oluşabilmektedir.



Varis Belirtileri


Varis belirtileri bir çok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Görülen ilk belirtiler, gözle görünür derecede şekilsiz olan damarladır. Genişleyen damarların etrafında şişlik ve ağrı olabilmektedir.


Bazı vakalarda, şişlik ve renk değişiklikleri görülür. Şiddetli vakalarda ise ülser ve damar kanamaları olmaktadır.


Varis Teşhisi



Varis teşhisi için bir çok yöntem bulunmaktadır.Varisli damarların teşhisi sırasında doktorlar ayakta ve oturur vaziyette bacak damarlarını inceler. Yaşanan ağrılar ve görülen semptomlar hakkında ise bilgi toplanır.


Ayrıca kan akışının kontrol edilmesi içinde ultrason testi yapılabilir. Bu test sırasında yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır. Ultrason sayesinde doktorlar kanın damarlardan nasıl aktığını gözlemler.


Konumuna göre, damarların daha fazla incelenmesi için venogram yapılabilmektedir. Venogram, işlem öncesinde bacaklara özel boyanın enjekte edilmesi ve bölgenin röntgenini çekmesine denir. Bu enjekte edilen özel boya, röntgen sırasında belirir ve bu sayede kanın damarlardan nasıl aktığını daha net şekilde gösterir.


Venogram ya da ultrason gibi testler, tıkanıklık ve kan pıhtısı gibi rahatsızlıkların bacaklarda şişlik ve ağrıya neden olmamasını sağlamaktadır.


Varis Tedavisi


Varis tedavisi için doktorlar evde tedavi yöntemleri ile birlikte cerrahi tedavileri de kullanabilir. Doktorlar tedavi sırasında genellikle geleneklere bağlı kalır. Agresif tedaviler yerine yaşam tarzında değişiklikler yapılmasını önerir.


Yaşam tarzında değişiklikler



İdeal kilonun korunması, uzun süre ayakta durulmaması, kan dolaşımının hızlandırılması için spor yapılması ve varis çorapları gibi yöntemler damarlarda oluşmasını engelleyebilir.


Genellikle bu yöntemler varisi olan kişiler için önerilmektedir. Uyuma ve dinlenme sırasında bacakların yüksek konumda olması gerekmektedir.


Varis çorabı


Varis çorabı farklı şekillerde kullanılabilir.Çok fazla tercih edilen bir yöntemde sıkı ya da varis çorabı giymektir. Varis tedavisinde konuma göre diz altı varis çorap veya külotlu varis çorap kullanılabilir. Yüksek basınçlı varis çorabı, kılcal damarlara baskı yaparak kılcal varislerde bulunan kanı toplar damar içerisine yönlendirir. Varis çorabı bacaktaki kanın kalbe daha rahat bir şekilde iletilmesini sağlar. Ayrıca sıkı ya da varis çorapları, damarların etrafında oluşan şişkinliği de azaltmaktadır.


Varis çoraplarının seviyeleri olmaktadır. En uygun seviyeli çorabı tıbbi malzeme mağazalarından ya da eczanelerden satın alabilirsiniz.


Varis Cerrahi Tedavi



Yaşam tarzında değişikliklerin yanıt vermemesi, genel sağlığa zarar vermesi ya da damarların çok fazla ağrıya neden olması durumunda doktorlar invaziv prosedürler uygulanmaktadır.


Damar bağlama ve soyma, cilde kesi atılması, varisli damarın kesilmesi ve insizyondan çıkarılmasına denir. Bu prosedür genel anestezi ile uygulanır. Damar bağlama ve soyma ameliyatları gün geçtikçe güncellenmeye devam etse de daha yeni ve daha az invaziv seçeneklerin çokluğundan dolayı nadiren uygulanmaktadır.


Diğer tedavi seçenekleri


Günümüzde varisli damarların çok fazla invaziv tedavi seçeneği bulunur. Bu tedaviler ise şunlardır:

  • Daha büyük damarın bloke edilmesi için köpük ya da sıvı enjeksiyon kullanılan skleroterapi

  • Küçük damarların bloke edilmesi için sıvı kimyasal enjeksiyon kullanılan mikroskleroterapi

  • Damar tıkanıklığını gidermek için ışık enerjisinini kullanıldığı lazer cerrahisi

  • Herhangi bir damarın blokesi için insizyon yoluyla sokulan küçük ve ışıklı kamera uygulanan endoskopik damar cerrahisi

Uygulanacak yöntem hakkında yanlış bi karar vermemek için daha fazla bilgi toplamaya çalışın. Doktorlar tarafından önerilen yöntemler; semptomlara, varisli damarın bulunduğu konuma ya da şiddetine göre değişiklik göstermektedir.


Özet


Varis damarlarının zamanla kötüleşmesi normal bir olaydır. Varisler, ağrıların azalmasını sağlamak için yaşam tarzında değişikliklerin yapılması durumunda bile kötüleşebilmektedir. Çirkin görüntülere sahip olan bu varisler uzun vadede komplikasyonlara neden olmaz.


Nadir durumlarda; ülser, yara kronik iltihaplanma ya da kan pıhtısı görülmektedir. Varis şiddetli ise damarlar yırtılabilir.


Bu semptomların en az birinin görülmesi anında bile doktor muayenesi gerekir. Duruma göre cerrahi ya da başka müdahaleler uygulanabilir.


Kaynaklar


Comments


bottom of page