top of page

Vajinal Septum Nedir? Neden Olur? Belirtileri

Vajinal septum nedir? sorusuna bu yazımızda cevap verdik. Ayrıca vajinal septum neden olur? ve vajinal septum belirtileri hakkında bilgiler verdik.

Vajinal septum

Kadın üreme sisteminin tam olarak gelişememesinde meydana gelen duruma vajinal septum denir. Vajina içerisinde dışarıdan görülmeyen doku duvarı oluşur.


Doku duvarı, vajinayı dikey ve yatay olarak iki bölüme ayırır. Çoğu kadın; rahatsızlık, ağrı, ya da anormal adet durumlarına maruz kalır. Çoğu kız ergenlik dönemine kadar bu durumu fark etmez. Bazı kızlar ise cinsel olarak aktif hale gelene kadar ya da ilişki sırasında acı çekmeye başlayıncaya kadar bu durumu öğrenemez. Bazı kadınlarda ise asla semptom görülmez.



Vajinal Septum Türleri


Vajinal septum iki türe ayrılmaktadır. Türler, septumun konumuna göre ayrılmaktadır.

Boyuna vajinal septum


Boyuna vajinal septumda, dikey doku duvarı oluşur ve ayrılmış iki vajinal boşluk gelişir. Bu durumda bazen çift vajina olmaktadır. Bir vajinal açıklık diğer vajinal açıklıktan daha büyük olabilmektedir.


Gelişme esnasında vajina iki kanal olarak başlamaktadır. Çoğunlukla hamileliğin son üç ayında tek bir vajinal boşluğa dönüşse de bazı zamanlarda bu olay olmaz.


Bazı kızlar adet dönemleri yaşamaya ve tampon kullanmaya başladıklarında boyuna vajinal septumu fark etmektedir. Tampon yerleştirilse bile yine de kan sızıntısı görülür. Boyuna vajinal septuma sahip olan kişilerde ekstra doku yüzünden ilişki zorlaşmaya ya da ağrılı olmaya başlar.

Enine vajinal septum


Yatay olarak uzanan, vajinayı alt ve üst boşluğa bölen duruma ise enine vajinal septum denir. Bu durum vajinanın herhangi bir noktasında gelişebilir. Bazı durumlarda ise vajinanın üreme sisteminin geri kalan noktasıyla bağlantıyı tamamen kesebilmektedir.


Çoğunlukla kızlar adet evrelerinin başlamasında enine vajinal septum yaşadığını fark eder. Çünkü çok fazla doku yüzünden adet kanının akışı engellenmektedir. Kanın üreme yolunda toplanması sonucunda karın ağrısı oluşabilir.


Enine vajinal septumlu kadınlarda adet kanı vücuttan dışarı atılmasına yarayan küçük bir delik bulunur. Bu delik tüm kanın geçmesine izin verecek büyüklükte olmayabilir. Bu yüzden de adet dönemi uzamaktadır.


Bazı kadınlar ise bu durumu cinsel olarak aktif olduğunda fark etmektedir. Septum vajinayı tıkar ya da yolunu kısaltır, bu durumda genellikle cinsel ilişkiyi rahatsız ya da ağrılı hale getirebilmektedir.


Vajinal Septum Neden Olur?



Fetüsün gelişmesi esnasında katı olaylar dizi yaşanır. Bazen bu sırada bozukluklar meydana gelir, bu da hem enine hemde boyuna vajinal septuma neden olur.


Boyuna vajinal septum, başlangıçta vajinanın oluşmasını sağlayan iki vajinal boşluğun doğum öncesi birleşmemesi sonucu oluşur.


Enine vajinal septum ise vajina içinde bulunan kanalların gelişim esnasında birleşmemesi ya da doğru gelişmemesi sonucu oluşmaktadır.


Ayrıca bazı uzmanlar da bu anormal gelişmelerin neden olduğundan emin değildir.

Vajinal Septum Teşhisi


Vajinal septumlar gözle görülmez, doktor muayenesi sırasında teşhis edilir. Cinsel ilişki esnasında rahatsızlık ya da ağrı gibi vajinal septum semptomlarının yaşanması durumunda doktor muayenesi gereklidir. Bir sürü şey endometriozis gibi vajinal septuma benzer semptomlara neden olabilmektedir.


Randevunuz sırasında doktorunuz tıbbi geçmişinize bakarak başlayacaktır. Ardından, septum dahil olağandışı bir şey olup olmadığını kontrol etmek için size bir pelvik muayene yapacaklar. Muayene sırasında bulduklarına bağlı olarak vajinanıza daha iyi bakmak için MRI taraması veya ultrason kullanabilirler. Vajinal septumunuz varsa, bu aynı zamanda bir LVS mi yoksa TVS mi olduğunu doğrulamaya yardımcı olabilir.


Bu görüntüleme testleri ayrıca doktorunuzun bu durumdaki kadınlarda bazen meydana gelen üreme duplikasyonlarını kontrol etmesine yardımcı olacaktır. Örneğin, vajinal septumu olan bazı kadınların üst üreme yollarında çift serviks veya çift rahim gibi ek organlar bulunur.


Vajinal Septum Tedavisi


Vajinal septumun herhangi semptoma neden olmaması ya da doğurganlığı etkilememesi durumunda tedavi gerekmez. Semptomların olması ya da doktorun vajinal septumun gebelikle alakalı komplikasyonlara yol açacağını düşünmesi halinde cerrahi müdahale ile çıkarılmasını tercih edebilir.


Vajinal septumun alınması sonrasında iyileşme süresi çok kısadır. Bu yüzden çok basit bir işlem olarak görülmektedir. İşlem esnasında doktor fazla dokuyu alır ve önceki adet döneminden kalan kirli kanı temizler. Tedaviden sonra ilişki esnasında ağrı hissedilmez ve ayrıca adet dönemindeki kanamada artış görülür.


Özet



Bazı kadınlarda herhangi bir semptom ya da sağlık sorunları görülmemektedir. Ancak bazı kadınlarda ise adet sorunları, ağrı ve hatta kısırlık görülmektedir. Vajinal septum olduğunu düşünen kadınların doktor muayenesi olması gerekmektedir. Bazı tarama testleri ve pelvik muayene sayesinde vajinal septumun olası komplikasyonlarının yaşanıp yaşanmayacağı belirlenebilmektedir. Vajinal septumun olması durumunda ameliyat ile iyileşilmektedir.






Kaynaklar

Comments


bottom of page