Vajinal Kaşıntı Nedir? Vajinal Kaşıntı Neden Olur? Evde Çözüm hakkında detaylı bilgilere bu yazımızda yer verdik. Daha detaylı bilgi edinmek için okuyun!
Vajina kaşıntısı, çoğu zaman enfeksiyonlardan, tahriş eden maddelerden ya da menopozdan dolayı kaynaklanmaktadır. Bu durum hem rahatsız eder hem de ağrılı olmaktadır.
Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıkların ya da cilt bozukluklarının sonucu olarak da gelişebilmektedir. Stres ya da vulvar kanseri gibi nedenlerden dolayı da nadiren vajinal kaşıntı olabilmektedir.
Gerçekleşen vajinal kaşıntılar için endişe etmenize gerek yoktur. Bu kaşıntıların şiddetli olduğunu ya da altta yatan başka nedenlerden kaynaklandığını düşünüyorsanız. Jinekoloğa görünmelisiniz.
Doktorlar test ve muayene sayesinde vajinal kaşıntıların nedenlerini belirleyebilmektedir. Ayrıca doktorlar bu rahatsızlık için tedavi yöntemleri uygulamaya başlayabilir.
Vajinal kaşıntının nedenleri
Vajinal kaşıntılar aşağıdaki nedenlerden dolayı kaynaklanabilmektedir.
Tahriş edici maddelerin kullanımı
Vajina tahriş edici kimyasal maddelerin kullanımından dolayı kaşıntıya neden olabilir. Ayrıca bu kimyasal maddeler, vajina bölgenizi de içermek üzere vücudun çoğu noktasında kaşıntıdan dolayı alerjik reaksiyonlar (döküntü ve kızarıklık gibi) gerçekleşebilir.
Sabun, kadınsı spreyler, kremler, köpük banyoları, topikal kontraseptifler, merhemler, kokulu tuvalet kağıtları, kumaş yumuşatıcılar ve deterjanlar vajinanın kaşınmasına neden olan yaygın kimyasallardır.
Üriner inkontinans ya da şeker hastalığı bulunan kişilerde idrardan dolayı vajinal kaşıntı ya da tahriş meydana gelebilmektedir.
Cilt hastalıkları
Sedef hastalığı ve egzama gibi cilt hastalıkları genital alanda kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilmektedir.
Atopik dermatit yani egzama, genellikle astım ya da alerjisi bulunan kişilerde olan bir tür döküntüdür. Bu döküntü, cildin pulanmasına, kızarmasına ve kaşınmasına neden olur. Egzama bulunan bazı kadınlarda vajinada döküntüye rastlanabilmektedir.
Sedef hastalığı ise eklemler ve kafa derisi etrafında kaşıntılı, kızarık ve pullu lekelerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu cilt rahatsızlığı yaygın olarak görülmektedir. Nadir zamanlarda bu rahatsızlık vajinada da görülebilmektedir.
Mantar enfeksiyonu
Mantar, normalde vajinada bulunan bir maya türüdür. Çoğu zaman sorunlara neden olmazken mantarın büyümesi sonucunda rahatsızlıkların oluştuğu bir enfeksiyon ortaya çıkmaktadır.
Bu enfeksiyona vajinal mantar enfeksiyonu denilmektedir. Araştırmalara göre, her 4 kadının 3’ünde hayatın bir noktasında yaygın olarak görülmektedir.
Bu enfeksiyon genellikle çok fazla antibiyotik kullanmaktan dolayı ortaya çıkmaktadır. Çünkü kullanılan antibiyotikler genellikle kötü bakterilerin yanı sıra iyi bakterileri de yok etmektedir. Mantar büyümesinin kontrol edilmesi için vücut, iyi bakterilere ihtiyaç duymaktadır.
Vajinadaki mantarın aşırı derecede büyümesi; yanma, kaşıntı ve pütürlü akıntı gibi rahatsız eden semptomlara neden olmaktadır.
Bakteriyel vajinoz
Vajinal kaşıntının başka bir nedeni de bakteriyel vajinozdür.
Birleşmiş vajinoz iyi ve kötü bakterilerin arasındaki dengesizlikten dolayı kaynaklanmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonuna benzer.
Durum her zaman semptomlara neden olmaz. Semptomlar ortaya çıktığında, tipik olarak vajinal kaşıntı ve anormal, kötü kokulu akıntıyı içerir. Akıntı ince ve mat gri veya beyaz olabilir. Bazı durumlarda köpüklü de olabilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Korunmasız olan cinsel ilişkiler sırasında klamidya, bel soğukluğu, genital uçuk, genital siğil ve trikomoniyaz gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar bulaşabilmektedir. Bu hastalıklar vajinal kaşıntıya neden olabilmektedir.
Bu hastalıklar yeşil ya da sarı vajinal akıntılara, anormal büyümelere ve idrar yapımı sırasında ağrı oluşması gibi semptomlara neden olabilmektedir.
Menopoz
Çoktan menopoza girmiş kadınlarda ya da menopoza yeni giren kadınlarda vajinal kaşıntının görülmesi daha olası bir durumdur.
Bu durum menopoz sırasında oluşan ve vajinal atrofiye yol açan östrojen seviyelerinin düşmesinden dolayı olur. Bu aşamada mukoza incelir ve bu yüzden kuruluk gelişmeye başlar. Tedavi görülmediği sürece kuruluk, tahriş ve kaşıntıya neden olmaktadır.
Stres
Duygusal ve fiziksel stres çok yaygın görülmese de tahriş ve kaşıntıya neden olabilmektedir. Stres, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve ardından insanlarda kaşıntıya neden olan enfeksiyonlara daha çok yatkın duruma getirdiğinde ortaya çıkmaktadır.
Vulva kanseri
Vajinal kaşıntılar vulvar kanserinin çok nadir görülen bir belirtisi olabilmektedir. Bu kanser, kadın cinsel organını dış kısmında (vulvada) gelişmektedir. Vulva; vajinanın iç ve dış dudaklarından, vajinanın açılmasından klitoriden oluşmaktadır.
Vulvar kanserinde çoğu zaman belirti görülmez. Ancak semptomlar kendini gösterirse; vulvar bölgesinde kaşıntı, ağrı ya da anormal kanamalar olmaktadır.
Bu kanser erken evrelerde teşhis edildiği zaman tedavi daha olumlu yanıt vermektedir. Bu kanser, yıllık jinekoloji muayenesinin gerekli olduğu nedenlerden birisidir.
Doktorun ne zaman görülmesi gerekir?
Oluşan kaşıntılar uykuyu bozacak ve günlük yaşamı etkileyecek kadar şiddetli olduğu zaman muayene gereklidir. Çoğu neden ciddi olmasa bile bu kaşıntının verdiği rahatsız edici semptomları azaltacak bir sürü tedavi bulunmaktadır.
Vajinal kaşıntının bir haftadan fazla sürmesi, genital bölgede hassasiyetin ve ağrının artması, genital bölgede şişlik ya da kızarıklığın olması, idrar yaparken acı çekme, olağandışı vajinal akıntıların olması, vulvada ülser ya da kabarcıkların gelişmesi, cinsel ilişki sırasında rahatsızlık hissetmek gibi sorunlarla karşılaşırsanız muayene olmanızı öneririz.
Muayene sırasında neler yapılır?
Doktor kaşıntıların şiddeti ve kaşıntı süresi de dahil olmak üzere semptomlar hakkında bilgi toplamaya başlar. Ek olarak cinsel aktiflik de sorulabilmektedir. Bu adımlardan sonra duruma göre pelvik muayene yapılmaya başlanır.
Pelvik muayene sırasında doktor vulvayı incelemeye başlar ve vajinanın içini görmek içinde spekulum kullanır. Vajinada eldivenli bir parmakla kontrol sağlanırken karna baskı yapılır. Bu metodun amacı üreme organlarında herhangi bir anormalliğin olup olmadığını kontrol etmektir.
Ayrıca laboratuvar ortamında analiz edilmesi için vulvadan deri biyopsisi ya da akıntıdan bir örnek alınabilmektedir. Bu işlemlere ek olarak, doktorlar idrar ya da kan testleri de isteyebilmektedir.
Vajinal kaşıntı nasıl geçer?
Vajinal kaşıntı doktorlar neden olan durumu teşhis ettikten sonra tedavi edilebilir. Uygulanan tedaviler soruna neden olan duruma göre değişiklik göstermektedir.
Vajinal mantar enfeksiyonu tedavisi
Doktorlar vajinal mantar enfeksiyonunu mantar önleyen ilaçlarla tedavi etmektedir. Bu ilaçlar; merhem, krem ya da hap gibi çeşitli şekillerde bulunmaktadır. Ayrıca reçeteli ve reçetesiz olarak da satılabilirler.
Herhangi bir ilaç kullanmadan önce konulacak teşhise göre ilaç alımı için doktorla iletişime geçilmesi gereklidir.
Bakteriyel vajinoz. Bakteriyel vajinöz antibiyotiklerle tedavi edilmektedir. Bu antibiyotikler oral hap ya da vajinaya sürülen kremlerden oluşmaktadır. Uygulanan tedavi ne olursa olsun, doktorun talimatlarına uymak ve ilaçları verildiği şekilde almak gerekmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar. Cinsel yollarla bulaşan hastalıkların tedavisi için antiparaziter, antiviral ya da antibiyotik kullanılmaktadır. İlaçları düzenli olarak kullanmak ya da enfeksiyon geçene kadar cinsel ilişkiden uzak durmak gerekir.
Menopoz. Menopoz döneminde olan vajinal kaşıntının tedavisi için tablet, vajinal halka eki ya da östrojen kremi kullanılmaktadır.
Diğer nedenler
Bazı vajinal kaşıntı türleri kendiliğinden geçebilmektedir.
Bu sırada rahatsızlığın hafiflemesi ve iltihabın azalması için losyon ya da steroid krem kullanılabilmektedir. Bu ilaçları belirli bir dozda kullanmak gerekir çünkü aşırı kullanım kronik kaşıntıya ya da tahrişe neden olmaktadır.
Vajinal kaşıntı doğal çözüm
Yaşam tarzında değişiklikler ve iyi hijyenin yanı sıra genital bölgeyi yıkarken ılık su ve yumuşak bir bez kullanmak, vajinal spreylerden ve duş ürünlerinden uzak durmak, losyon ve kokulu sabun kullanmamak, köpük banyosu yapmamak, yüzme ve spor gibi aktivitelerden sonra terli kıyafetleri değiştirmek, pamuklu iç çamaşırı giymek, maya enfeksiyonlarının gelişmemesi için canlı kültür bulunan yoğurt yemek, iç çamaşırları her gün değiştirmek, büyük tuvaletten sonraki silme işleminde önden arkaya doğru silmek ve cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak gibi yöntemleri uygulamak vajinal kaşıntının oluşmasını önleyebilmektedir.
Comments