Vajinada Yanma Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir? sorularının cevabını bu yazımızda verdik. Daha detaylı bilgi edinmek için okuyun!
Vajinal kaşıntı ve tahriş yaygın görülen bir durumdur. Bu durum için korkmanıza gerek yok. Ayrıca altta yatan başka bir neden, yanma hissi ve tahriş, kalıcı kaşıntılar görülebilmektedir. Vajinal kaşıntı genellikle klitoris, vajinal açıklık ve labia gibi yerlerde görülmektedir.
Semptomlar aniden görülmeye başlar ya da zamanla artmaktadır. Yanma hissi ve tahriş olma semptomları idrara çıkarken ya da cinsel ilişki esnasında daha da kötüleşebilir.
Bu duruma neyin neden olduğunu ve tedavi sırasında izlenmesi gereken yöntemler hakkında bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin.
Vajinada yanma neden olur?
Vajinayı dolaylı yoldan etkileyen ürünlerden kaynaklanan tahriş
Günlük olarak kullanılmakta olan ürünlerdeki kimyasallar vajinanın tahriş olmasına, hassaslaşmasına ve yanma hissinin oluşmasına neden olabilmektedir. Kokulu sabun, çamaşır deterjanı, kokulu tuvalet kâğıdı, adet pedleri ve köpük banyosunda kullanılan ürünler semptomların gelişmesine neden olabilir.
Külotlu çorap ya da tayt, dar iç çamaşırları ve zıbın gibi giysiler vajinanın tahriş olmasına neden olabilmektedir.
Bu semptomlar ürünlerin yeniliğinden dolayı kaynaklanabilir. Tahriş günlük kıyafetlerin kullanımından dolayı kaynaklanıyorsa bu kıyafetleri sık sık giymemeye çalışın.
Cinsel organ ve çevresinde parfümlü ya da kokulu ürünler kullanmaktan uzak durun. Yeni alınan kıyafetlerden dolayı tahriş olduğunu düşündüğünüz zaman, bu kıyafetlerin tahrişe neden olup olmadığını anlamak için birkaç gün boyunca bu kıyafetleri giymeyin.
Havuz ve jakuziden dolayı vajinada tahriş olabilmektedir. Bu aktiviteleri yaptıktan sonra vajinanın bakterive kimyasallardan arınması için duş alın ya da banyo yapın.
Vajinayı doğrudan etkileyen ürünlerden dolayı kaynaklanan tahrişler
Vajinayla temas eden prezervatifler, tamponlar, duş ürünleri, spreyler, kremler ve diğer bir sürü ürün vajinada yanma hislerinin oluşmasına neden olabilir. Bu ürünler ayrıca cinsel organı tahriş eder ve semptomlara neden olur.
Bu tahrişlerin tedavi edilmesinin tek yolu, tahrişe neden olan ürünlerden uzak durmaktır. Yeni kullanılmaya başlayan ürünlerden dolayı tahrişler yaşandığını düşünüyorsanız, bu ürünlerden uzak durarak neyin neden olduğunu anlayabilirsiniz.
Tahriş prezervatif ya da doğum kontrol haplarından dolayı kaynaklanıyorsa alternatif tedaviler için muayene olmak gerekir. Prezervatiflerin hassas ciltler için olan çeşidi de vardır. Partnerle ilişki sırasında bu çeşidin kullanılması daha yararlı olabilir.
Bakteriyel vajinozis
Bakteriyel vajinoz (BV), 15 ila 44 yaş arası kadınlarda en sık görülen vajinal enfeksiyondur. Vajinada belirli bir bakteriden çok fazla büyüdüğünde gelişebilir. Bakteriyel vajinoz, en çok 15 ila 44 yaşları arasındaki kadınlarda görülen vajinal bir enfeksiyondur. Vajinadaki bakterilerin aşırı büyümesinden dolayı gelişmektedir. Gri ya da beyaz akıntılar, cinsel ilişki sonrasında oluşan balık benzeri koku ve vajinanın çevresinde olan kaşıntılar yanma hissinin yanında semptom olarak görülebilmektedir.
Bazı durumlarda bakteriyel vajinoz tedavi olmayı gerektirmezken bazı durumlarda ise reçeteli antibiyotikler tedavi amaçlı kullanılır. Reçetede yazılan doz miktarını karşılamaya çalışın. Çünkü ilaçların doğru ve ayarında kullanılması kapılan enfeksiyonun nüksetmesini önlemeye yardımcı olmaktadır.
Maya enfeksiyonu
Araştırmalara göre, kadınların yaklaşık %75’inde hayatlarının bir noktasında vajinal mantar enfeksiyonu gelişmektedir. Bu mantarlar vajinada bulunan mayanın aşırı büyümesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Vajinada yanma ile birlikte kaşıntı ve şişlik, vulvada kaşıntının yanı sıra kızarıklık, idrar yaparken ağrı, peynire benzeyen beyaz ve kalın akıntı, vajina çevresinde kızarıklık ve cinsel ilişki sırasında ağrı oluşması gibi semptomlar yaşanabilmektedir.
Seyrekleşen maya enfeksiyonları doğal tedaviler ve reçetesiz satılan mantar önleyici ilaçlar sayesinde tedavi edilebilir. İlaçlar krem, merhem ve fitillerden oluşmaktadır.
İlk defa mantar enfeksiyonlarından dolayı vajinada kaşıntılar meydana geliyorsa doktor muayenesi şarttır. Ayrıca birden fazla neden mantar enfeksiyonunun semptomlarını taklit edebilmektedir. Teşhisin konulması için doktor muayenesi gerekir.
İdrar yolu enfeksiyonu (İYE)
Bakterilerin idrar yolunda ya da mesanede birikmesine idrar yolu enfeksiyonu denilir. İdrar yolları enfeksiyonunun, idrar yapma sırasında vajinanın iç kısmında yanma ve ağrı hislerine sebep olduğu bilinmektedir.
Çok fazla idrara çıkmak için dürtü, idrar yapılırken ağrı oluşması, keskin koku yayan idrar, bulanıklaşan idrar, yüksek ateş ve titreme, midede, sırtta ya da pelvik bölgesinde ağrı, idrarda kan belirtisi gibi semptomlar görülmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu kaptığınızı düşünüyorsanız, doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Tedavi için enfeksiyonu hemen temizleyen antibiyotik kürleri reçete edilir. Belirtilerin azalması durumunda bile aldığınız ilaçların dozunu azaltmayın. Antibiyotik tedavisinin tamamlanmaması sonucunda, enfeksiyon tekrardan nüksedebilir.
Ayrıca tedavi sadece antibiyotik kullanılmamaktadır. Başka ilaçlarda doktorlar tarafından reçete edilebilmektedir.
Trichomoniasis
Trichomoniasis (trich) dünya üzerinde neredeyse en yaygın olarak görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. Bu hastalık en çok kadınlarda görülür. Enfeksiyon sahibi birçok kadında semptom görülmez.
Genital bölgede kaşıntı ve tahriş, beyaz ve sarı olabilen köpüklü vajinal akıntı, cinsel ilişki ve idrara çıkma esnasında ağrı, diğer nedenlere göre daha az olan karın ağrısı ve vajinadaki kötü koku gibi semptomlara rastanır.
Trichomoniasis tedavisi reçeteli satılan antibiyotiklerle yapılmaktadır. Ayrıca tekrar cinsel ilişki yaşanmadan önce hasta ve partner tedavi edilir.
Tedavi edilmemesi durumunda Trichomoniasis, diğer cinsel yolla bulaşana hastalıklara yakalanma riskini arttırabilmektedir. Ayrıca tedavi edilmemesi uzun süreli komplikasyonlara da neden olur.
Bel soğukluğu
Bel soğukluğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Genellikle 15 ila 24 yaşları arasındaki gençlerde görülmektedir.
Bir sürü cinsel yolla bulaşan hastalık gibi bel soğukluğunun da nadir görülen semptomları bulunmaktadır. Bel soğukluğunun teşhisi bel soğukluğu testiyle anlaşılır.
Bel soğukluğunda; vajinada tahriş oluşması ve hafif yanma hissi, idrar yapma esnasında ağrı ve tahriş oluşması, adetler arasında anormal kanamalar, olağandışı enerji depolanması gibi semptomlar görülür.
Bel soğukluğu genellikle reçete ile satılan antibiyotiklerle tedavi edilmektedir.
Bel soğukluğunun tedavi edilmemesi durumunda kısırlık ve pelvik inflamatuar hastalık gibi ciddi komplikasyonlar gelişir.
Klamidya
Klamidya da yaygın görülen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bu hastalık ta çok fazla semptom göstermez.
Bu hastalıkta idrar yapma esnasında anormal akıntılar ve yanma hissi gibi semptomlar oluşur.
Klamidya da aynı bel soğukluğu gibi reçeteli satılan antibiyotiklerle tedavi edilir. Tedavi edilmediği takdirde üreme sisteminde kalıcı hasarlara yol açmaktadır. Bu durum da gebeliği zorlaştırır.
Klamidya hastalığında tekrar eden enfeksiyonlar görülür. Her seferinde bir daha görülen enfeksiyon, doğurganlık sorunlarının artmasına neden olur. Ayrıca klamidya, tedavi esnasında doktorlar tarafından gözlem altında tutulması gereken cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.
Genital uçuk
Genital uçuk da yaygın olan cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Araştırmalara göre, dünyada her 14 ila 49 yaşı arasındaki her 6 kişinin 2’sinde bu hastalık görülür.
Semptomlar genellikle hafif olur ve hastalar tarafından fark edilmez. Genital uçuğun oluşturduğu yaralar sivilce ya da batık saça benzemektedir.
Bu sivilce ya da batık saç gibi yaralar genellikle rektum, vajina ya da vajina ağzında görülür.
Genital uçuk virüs olduğu için tedavi edilememektedir. Reçeteli satılan ilaçlar hastalığın yayılmasını ya da yanma hissini azaltmaktadır.
İlaçlar semptomlar için yararlı olsa da partnere bulaşmasını engelleyemez. Bu hastalığın semptomlarını en aza indirmek için muayene olmanızı öneririz.
Papilloma virüsü kaynaklı genital siğiller
Genital siğiller, insan papilloma virüsünden dolayı gelişmektedir. İnsan papilloma virüsleri dünya üzerinde yaygın görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir.
Bu siğiller beyaz ya da ten rengi şişlikler halinde ya da bir ya da iki çıkıntı şeklinde görülür. Ayrıca bu siğiller vulva, serviks, anüs ya da vajinada gelişmektedir.
Genital siğiller tedavi edilmez, kendi kendine iyileşir.
Ayrıca, çoğu insan rahatsızlığın azalması için siğilleri koparmayı tercih eder. Siğillerin koparılması, enfeksiyonun partnere bulaşma riskini azaltabilir.
Araştırmalar, uzmanlar ve doktorlar, gençlerin cinsel aktifliğinin artmasından önce insan pallipoma aşısı olmasını tavsiye etmektedir. İnsan pallipoma virüsü; serviks, anüs ve diğer bölgelerde görülen kanserlerle ile ilişkilidir.
Liken sklerozu
Liken skleroz nadir olarak görülen bir cilt hastalığıdır. Vajinada; beyaz ve ince lekelerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu lekeler çoğu zaman vulva çevresinde görülür. Ayrıca kalıcı yara izleri de oluşabilir.
Postmenopozal kadınların liken skleroz geliştirmesi daha olasıdır, ancak kadınlarda her yaşta da gelişme gösterebilmektedir.
Liken skleroz teşhisi için muayene olmak gerekmektedir. Semptomların azalması için genellikle güçlü steroid kremler reçete edilir. Ayrıca ciltteki yara izleri ve deri incelmesi için gözetim altında kalmak gerekir.
Menopoz
Menopoz evresinden dolayı östrojen seviyeleri azalmaya başlar ve bu yüzden semptomlar gelişir.
Vajinada yanma bu semptomlardan birisidir. Cinsel ilişki vajinal yanmanın daha da kötüleşmesine neden olabilir. Vajinada yanmanın olmaması için genellikle kayganlaştırıcı kullanılır.
Vajinada yanmanın yanı sıra; tükenmişlik hissi, sıcak basması, sinirlilik halleri, gece terlemeleri azalan cinsel ilişki isteği ve uykusuzluk gibi semptomlar görülebilmektedir.
Belirtiler yaşanmaya başladığı zaman doktora görünmek lazımdır. Belirtilerin hafiflemesi için hormon tedavisi ya da östrojen takviyesi reçete edilmektedir. Bu takviyeler ve hormon tedavileri; krem, tablet ya da vajinal ürünlerden oluşur.
Hormon takviyesi herkes için uygun değildir. Hangi yöntemin uygun olduğunu öğrenmek için muayene olun.
Doktor kontrolüne ne zaman gidilmelidir?
Vajinada yanma genellikler kendi kendine geçebilmektedir. Ancak yanmanın 2 haftadan fazla sürmesi ve semptomların artması durumunda acilen müdahale gerekir.
Çoğu zaman tedavi için altta yatan nedene göre reçete yazılır. Ek olarak bu tedaviler doktor gözetiminde uzun bir süre devam edebilir ve kişilerin bağışıklık sistemlerine bağlı olarak sonuçlanır.
Yorumlar