Tonsillit ve Boğaz Ağrısı Arasındaki Fark Nedir? konusunu bu yazımızda inceledik. Daha fazla bilgi edinmek için tıklayın!
Boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı terimleri çoğu zaman birbirine karıştırılmaktadır ancak bu durum değildir. Boğaz ağrısı görülmeden de bademcik iltihaplanması gelişebilmektedir. Ağrı ve iltihaba A grubu streptokok bakterisi neden olurken, diğer bakteriler ve virüsler bademciklerin iltihaplanmasına neden olur.
Boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı hakkında daha fazla bilgi öğrenmek için yazdığımız yazıyı okumaya devam edin.
Tonsillit ve Boğaz Ağrısı Semptomları
Bademcik iltihaplanmasının ve boğaz ağrının birbirine benzer bir sürü semptomu bulunmaktadır. Çünkü çoğu uzmana göre boğaz ağrısı bir tür bademcik iltihaplanması olarak kabul edilmektedir. Ancak boğaz ağrısı olan kişilerde farklı olarak semptomlarda mevcuttur.
Hassaslaşan lenf düğümleri, boğaz ağrısı, bademciklerin kızarması ya da şişmesi, yutkunma sırasında ağrı hissetmek ya da zorluk yaşamak, yüksek ateş, boynun tutulması, midenin bulanması, bademcik çevresinde renk değişikliğinin olması ve baş ağrısı gibi semptomlar bademcik iltihabında görülmektedir.
Hassaslaşan ve büyüyen lenf düğümleri, damakta kırmızı lekeler oluşması, yutkunma esnasında zorluk yaşama ya da ağrı hissetme, iltihaba göre daha yüksek ateş olması, vücutta kırgınlık olması, kusma ya da mide bulantısı, şişmiş ve kızarmış bademcikler olması ve başın ağrıması gibi semptomlar ise boğaz ağrısında görülmektedir.
Tonsillit ve Boğaz Ağrısı Nedenleri
Bademcik iltihabına bakteriler ve virüsler dahil olmak üzere bir sürü mikrop neden olabilmektedir. Grip, adenovirüs, koronavirüs, uçuk, HIV ve Epstein Barr virüsü bademcik iltihabının kaynaklandığı en yaygın virüslerdir.
Bademcik iltihabı bu virüslerin sadece bir semptomu olarak geçmektedir. Doktorlar, bademcik iltihabının hangi nedenden kaynaklandığını teşhis etmek için çeşitli testler yapmaktadır. Ayrıca bu teşhis sırasında tüm semptomlarda gözden geçirilir.
Bademciklerin iltihaplanmasına başka bakteriler de neden olabilmektedir. İltihaplanmanın yaklaşık yüzde 30’u bakteriden dolayı olmaktadır. A grubu Streptokoklar en yaygın olarak neden olan bakterilerdir. Ayrıca MRSA, klamidya ve bel soğukluğu da bademcik iltihabına neden olmaktadır.
Boğaz ağrısına ise genellikle A grubu Streptokok bakterileri neden olmaktadır. Ek olarak, başka hiçbir bakteri ya da virüs boğaz ağrısına neden olmaz.
Tonsillit ve Boğaz Ağrısı Risk Faktörleri
Bademcik iltihabı ve boğaz ağrısının riskleri aşağıdakilerden oluşur:
Genç yaş. Bademcik iltihabı bakterilerden dolayı kaynaklanıyorsa en çok 5 ila 25 yaş arası çocukları etkiler.
Diğer insanlarla sık sık temas. Kreşe ya da okula giden küçük çocukların sık sık mikroba maruz kalması çok normaldir. Benzer şekilde çalışan, şehirde yaşayan ya da toplu taşıma araçlarını kullanan kişiler de bademcik iltihabına neden olan mikroplara maruz kalmaktadır.
Mevsim. Boğaz ağrıları en fazla ilkbahar ve sonbahar başlarında görülmektedir.
Unutmayın ki bademciklerin alınmaması durumunda bademcik iltihabı olabilmektedir.
Tonsillit ve Boğaz Ağrısı Komplikasyonları
Bademcik iltihabı ve boğaz ağrısında böbrek iltihabı, romatizmal ateş ve kızılcık gibi komplikasyonlar oluşabilmektedir.
Ne zaman muayene olmak gerekir?
Boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı için doktor kontrolüne gerek yoktur. Ilık sıvılar tüketme, boğaz pastili emme ya da dinlenme gibi evde bakım yöntemlerinin ardında rahatsızlık birkaç gün içinde iyileşir.
39 dereceden yüksek ateş, azalmayan ağrı, nefes almada zorluk yaşama, semptomların 4 günden uzun sürmesi, alınan tedbirlere rağmen iyileşme olmaması ya da durumun daha da kötüleşmesi gibi anlar yaşanmaya başlanırsa doktora görünmeniz gerekir.
Tonsillit ve Boğaz Ağrısı Teşhis
Doktorlar fizik tedavi sırasında semptomlar hakkında bilgi toplar, boğazda şişen lenf düğümleri incelenir ve gerekirse enfeksiyonun semptomları için burun ve kulak kontrolü yapılır.
Doktorların bademcik iltihabı ya da boğaz ağrısından şüphelenmesi durumunda laboratuvar testi için boğazdan örnekler alır. Ayrıca doktorlar, vücudun strep bakterilerle enfekte olmaya başlayıp başlamadığını da teşhis etmek için strep testi yapabilir. Bu test yaklaşık 10 dakika içinde açıklanır. Strep testinin negatif çıkması durumunda diğer potansiyel bakterilerin test edilmesi için boğaz kültürü alınır. Bu testin sonuçlarının açıklanması ise yaklaşık 24 saat sürmektedir.
Tonsillit ve Boğaz Ağrısı Tedavileri
Yapılan tedaviler genellikle semptomların hafiflemesi için kullanılır. Örneğin, ateş ve iltihaptan kaynaklanan ağrıların azalması için ibuprofen gibi iltihap önleyici ilaç kullanılabilir.
Boğaz ağrısı semptomlarının hafiflemesi için bolca su içebilir, dinlenebilir; et ve tavuk suyu, ıhlamur ya da çorba içebilir, tuzlu su ile gargara yapabilir, boğaz pastili emebilir, nemlendirici makineler kullanabilirsiniz.
Bademcik iltihabı
Virüsten kaynaklanan bademcik iltihabında doktorlar doğrudan tedavi uygulamaz. Bakterilerin neden olmasından dolayı ise enfeksiyonun tedavisi için antibiyotik reçete edilmektedir. Verilen antibiyotiklerin önerildiği şekilde alınması gerekmektedir.
Antibiyotik kullanmak, enfeksiyonun bulaşıcılığını da azaltmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, antibiyotiğin kullanılması semptomları neredeyse 16 saat boyunca şiddetini azaltmaktadır.
Bademciklerin çok fazla şişmesi ve bundan dolayı nefes alınmaması durumunda iltihabın azalması için steroid kullanılmaktadır. Steroid tedavisi olumlu sonuç vermediği takdirde tek çare bademciklerin alınmasıdır. Bademciklerin alınması nadir durumlarda yapılmaktadır. Bazı araştırmalar bademcik ameliyatının küçük etkide fayda sağladığını savunmaktadır.
Boğaz ağrısı
Boğaz ağrılarına bakteriler neden olmaktadır. Bu nedenle doktorlar genellikle hastalık başladıktan sonraki ilk 48 saat içinde oral antibiyotik reçete eder. Antibiyotik, semptomların süresini, şiddetini; komplikasyonları ve bulaşıcılığı azaltmaktadır. Boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı için evde yöntemlerde uygulayabilirsiniz.
Özet
Boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı bulaşıcı rahatsızlıklardır. Bu nedenle mümkün olduğu sürece hasta iken başka insanlarla temasta bulunmaktan kaçının. Doğal yöntemler ve dinlenme ile boğaz ağrısı birkaç gün içinde düzelmeye başlar. Semptomların şiddetinin artması ya da uzun süre devam etmesi durumunda doktorunuzla iletişime geçin.
Comments