Testis Torsiyonu Nedir? sorusuna bu yazımızda detaylı cevap verdik. Ayrıca testis torsiyonu belirtileri hakkında da bilgiler verdik.
Erkek genitoüriner sistemle ilgili görülen ciddi yaygın nedenlerden birisi testis torsiyonu denilen çok ağrılı hastalıktır.
Erkeklerde skrotumun iç tarafında iki tane testis bulunmaktadır. Spermatik kord kordonu kanı testislere taşımakla görevlidir. Testislerin bükülmesiyle beraber spermatik kord da bükülmektedir. Bundan dolayı kan akışında yavaşlama meydana gelirken testis dokuları da ölmeye başlar.
Araştırmalara göre bu durum 25 altındaki 4.000 gencin sadece 1’inde görülmektedir. İstatistiklere bakılacak olursa ayrıca bu durum nadir görülür.
Torsiyon genellikle ergenlerde görülmektedir. Uzmanlar, 12 ila 18 yaş aralığının bu hastalığın %65’ini oluşturduğunun söylemektedir. Genellikle gençlerde görülen bir rahatsızlık olsa da bebeklerde ve yaşlılarda da görülebilir.
Testis torsiyonu neden olur?
Testis torsiyonu neden olur? Testis torsiyonu bulunanların çoğu farkında olmasa da bu hastalık doğumdan itibaren gelişmektedir.
Konjenital faktörler
Testislerin etrafında bulunan güçlü ve destekleyici doku sayesinde, testisler skrotum içerisinde serbestçe harekete edememektedir. Torsiyon bulunan insanlarda testisleri saran doku daha zayıftır.
Bazı durumlarda ise çan tokmağı deformitesi denilen doğuştan gelen özellikte Testis torsiyonuna neden olabilmektedir. Çan tokmağı deformitesi bulunan insanlarda testisler skrotum içerisinde daha rahat hareket etmektedir. Bu rahat hareketten dolayı, spermatik kordonun bükülme riski de yüksektir. Bu bükülme, deformite testis torsiyonu bulunan insanların yaklaşık %90’ında görülmektedir.
Testis torsiyonu genetik bir durum olarak da bilinmektedir. Kardeşlerin yanı sıra alt nesillerde de görülebilmektedir. Ayrıca daha yüksek riskler bulunan nedenler bilinmemekte olsa da çan tokmağı deformitesinin bile genetik olma riski yüksektir. Ailenizde testis torsiyonu olduğunu bildiğiniz birisi varsa ve yaşadığı semptomlar sizde ya da başka aile üyelerinde görüldüyse acilen muayene olmanız gerekir.
Ayrıca bu durumu bulunan herkeste genetik faktörler rol oynamamaktadır. Araştırmalara göre, testis torsiyonu bulunan kişilerin sadece %10’unda genetik faktörler görülmüştür.
Diğer nedenler
Testis torsiyonu, doğmamış bebeklerde bile anne karnında gelişebilmektedir. Uyuma ya da fiziksel aktivite esnasında da testis torsiyonu olabilmektedir.
Ayrıca spor yaralanması gibi olaylardan sonra da testis torsiyonu gelişebilir.
Ek olarak ergenlik evresinde testislerin hızlı büyümesi sonucunda da bu durum meydana gelebilir.
Testis torsiyonu belirtileri
Testis torsiyonu belirtileri dikkatli incelendiğinde çok kolay anlaşılır. Ana belirtiolarak skrotal kese şişer ya da ağrır.
Ağrı aniden gelişebilir ve şiddetli olabilir. Şişme sadece bir testisle sınırlı kalmaz. Tüm skrotumda şişme olabilir. Böyle durumlarda bir testis diğer testisten daha büyük olmaktadır.
Mide bulantısı, baş dönmesi, kusma, meniyle birlikte kan ve skrotal kesede topak oluşması gibi semptomlarda görülebilir.
Inflamatuar epididimiti gibi durumlarda şiddetli testis ağrısına neden olabilir. Yine de bu semptomların ciddiye alınması ve bunun için muayene olmak gerekir.
Testis torsiyonu çoğunlukla yalnızca bir testiste meydana gelmektedir. Her iki testisin etkilenmesine bilateral torsiyon denilir ve bu durum nadir görülür.
Testis torsiyonu nasıl teşhis edilmektedir?
Testis torsiyonu için fizik muayene, görüntüleme testleri ya da enfeksiyon olup olmadığına dair idrar testleri yapılmaktadır.
Fizik muayene esnasında doktorlar skrotumun şişip şişmediğini kontrol etmektedir. Ayrıca bu muayene sırasında uyluk içi de sıkıştırılarak kontrol edilmektedir. Aslında uyluk sıkıştırmadan dolayı testisler kasılmaya başlar. Lakin testis torsiyonu durumunda bu kasılma refleksi kaybolmaktadır.
Testislerde kan akışının görülmesi için skrotum ultrasonla çekilmektedir. Kan akışının normalden düşük olması testis torsiyonuna işarettir.
Testis torsiyonu tedavisi
Testis torsiyonu tedavisi basittir ve acil müdahale gerektirir. Ancak bir sürü ergen canının yandığını söylemekte ya da tedavi görmekten çekinebilmektedir. Keskin testis ağrılarını asla göz ardı etmemek gerekmektedir.
Bazı insanlarda aralıklı bir şekilde testis torsiyonu görülebilmektedir. Araklı testis torsiyonunda tekrarlama olasılığı yüksek olduğu için ağrılar gelip geçici olsa bile tedavi olmak gerekir.
Cerrahi detorsiyon
Testis torsiyonunun tedavi edilmesi için çoğunlukla orşiopeksi ya da cerrahi detorsiyon yapılmaktadır. Nadir durumlarda spermatik kord elle tedavi edilmektedir. Elle tedavi edilen spermatik korda “manuel detorsiyon” denilmektedir.
Testislerdeki kan akışının yeniden sağlanmasın için cerrahi müdahale mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmektedir. 6 saatten fazla kan akışının kesilmesi sonucunda testis ölmeye başlar. Ölen testis ameliyat ile alınmalıdır.
Cerrahi detorsiyon, genel anestezi ile uygulanmaktadır.
İşleme skrotumda küçük kesi atılarak başlanır ve kordon çözülür. Testisin skrotum içinde hareket etmemesi için skrotumla testis birbirine dikilir. Bu dikiş torsiyonun olmamasını önlemektedir. Bu işlemlerden sonra kesi dikişlerle kapatılır.
Testis Torsiyonu Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Testis torsiyonu ameliyatı sonrası iyileşme süreci ile ilgili dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Orşiopeksi uygulanan kişiler genellikle gün içinde taburcu edilmektedir. Sadece operasyon sonrası taburcu olmadan önce birkaç saat boyunca iyileşme odasında bekletilirsiniz.
Yapılan her cerrahi işlemde olduğu gibi, bu ameliyattan sonra da rahatsızlık hissedilebilmektedir. Bu rahatsızlıkların hafifletilmesi için ağrı kesici iğne yapılır. Testisin alınması gerekiyorsa büyük ihtimalle hastaneye yatırılırsınız.
Ağrı
Prosedür sırasında genellikle kendi kendine çözülebilir dikişler atıldığından dikişlerin alınması için tekrardan hastaneye gitmenize gerek kalmaz. Ancak ameliyattan sonraki 2 ila 4 hafta boyunca skrotum şiş olabilir.
Günde birkaç kez 10 ila 20 dakika boyunca alana buz uygulamak şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.
Hijyen
Ameliyatta atılan dikişlerin arasından ilk iki gün boyunca sıvı sızıntısı olabilir. Bu sıvıların temizlenmesi için ılık ve sabunlu su ile alanı temizce yıkayabilir ve bu alanı temiz tutabilirsiniz.
Dinlenme ve iyileşme
Ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta boyunca belirli aktivitelerden uzak durmak gerekmektedir. Mastürbasyon, cinsel ilişki ve uyarımdan uzak durulması gerektiği gibi spor içeren faaliyetlerden de uzak durmak lazımdır. Ayrıca iyileşme sürecinde bağırsak hareketlerine dikkat edilmeli ve tuvalet esnasında da ıkınmaktan uzak durulmalıdır.
Vücudun tamamen iyileşmesi için bol bol dinlenmek gerekmektedir. Bu dinlenme sırasında yürümek gibi hafif aktiviteler alandaki kan akışının artmasına yardımcı olurken iyileşmeyi de hızlandırmaktadır.
Testis torsiyonu komplikasyonları nelerdir?
Testis torsiyonu tedavi edilmediği zaman ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Enfeksiyon
Ciddi şekilde hasar görmüş ya da ölmüş testisin alınmamasın kangrene neden olabilir. Kangren, yaşamı tehdit eden bir enfeksiyon türüdür. Enfeksiyon vücudun her bir yanına hızla yayılır ve şoka neden olur.
Kısırlık
Her iki testisin hasar alması durumunda kısırlık oluşabilir. Ayrıca sadece bir testis kaybından doalyı doğurganlık etkilenmez.
Kozmetik deformite
Bir testisin kaybedilmesi duygusal bozukluklara neden olan kozmetik deformite yaratabilmektedir. Bu kozmetik deformite sorunu testis protezi ile giderilir.
Atrofi
Tedavi edilmemiş testis torsiyonu, testis atrofisine neden olan testis boyutunu büyük ölçeklerde küçültebilir. Atrofik olan testis bir daha sperm üretemez.
Testis ölümü
Tedavinin ilk saatlerde yapılmamasından dolayı testis ciddi şekilde hasar alabilirken testisin alınması gerekebilir. İlk 4 ila 6 saat içinde testis torsiyonu tedavi edilirse, testis kurtarılabilmektedir.
İlk 12 saatten sonra testisin ölme ihtimali %50’dir. İlk 24 saat sonunda ise testisin ölme ihtimali ise %90’dır.
Hangi durumlar testis torsiyonuna benzemektedir?
Testisleri etkileyen diğer durumlar, testis torsiyonuna benzer semptomlara neden olabilir.
Bu koşullardan hangisine sahip olduğunuzu düşündüğünüz önemli değil, derhal doktorunuzu görmeniz önemlidir. Testis torsiyonunu ekarte edebilir veya gerekli tedaviyi almanıza yardımcı olabilirler.
Testiste görülen bazı durumlarda testis torsiyonu ile aynı semptomlar görülebilir.
Epididimit
Klamidya, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar epididimite neden olabilmektedir.
Epididimit semptomları yavaş yavaş gelişmeye başlarken; kızarıklık, şişlik, idrar sırasında ağrı ve testislerde ağrı gibi semptomlar görülür.
Orşit
Orşit testislerin her ikisinde de olabilir. Ağrı ve kasıkta iltihaplanmalara neden olur.
Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan orşit, genellikle kabakulaktan dolayı meydana gelmektedir.
Apendiks testisin burulması
Testisin üzerinde yer alan küçük doku parçasına apendiks testis denir. Bu dokunun hiçbir özelliği ya da işlevi bulunmamaktadır. Bu dokunun bükülmesi durumunda kızarıklık, ağrı ve şişlik gibi testis torsiyonuna benzeyen semptomlar görülür.
Apendiks testis bükülmesi ameliyat gerektirmemektedir. Genellikle ağrı kesici ya da dinlenme ile tedavi edilmektedir.
Son Olarak
Araştırmalara göre, ağrının başlangıcından sonraki ilk 4 ila 6 içinde testis torsiyonunun tedavisi için testisin ameliyatla alınmaması önerilmektedir.
Tedaviye rağmen ağrıların 24 saat ya da daha fazla sürmesi durumunda ise testisler ameliyatla alınabilir.
Orşiektomi operasyonu testislerin cerrahi yolla alınmasıdır. Bu operasyon bebeklerde hormon üretimini azaltmaktadır. Ayrıca bu prosedür yüzünden sperm sayısında azalma yaşanır ve doğurganlık etkilenir.
Vücut, bükülmeden dolayı anti-sperm antikoru üretmesi durumunda spermin hareket kabiliyeti azalır.
İhtimal içinde olan bu komplikasyonlardan uzak durmak için testis torsiyonu yaşanması durumunda acil olarak müdahale edilmelidir. Erken teşhis edilirse testis torsiyonu ameliyatı olumlu faydalar sağlar
Kaynaklar
mayoclinic.org/diseases-conditions/testicular-torsion/basics/definition/con-20033130
mayoclinic.org/diseases-conditions/epididymitis/symptoms-causes/syc-20363853
my.clevelandclinic.org/health/diseases/15382-testicular-torsion
stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=testicular-torsion-90-P03115
chop.edu/conditions-diseases/torsion-appendix-testis-and-appendix-epididymis
Yorumlar