Bu yazımızda Suprapatellar Bursit Nedir? Neden Olur? Egzersiz ve Tedavisi hakkında detaylı bilgilere yer verdik.
Bursit, eklemlerdeki kemikler, tendonlar ve bağlar arasındaki sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olan yastık görevi gören içi sıvı dolu bir kesedir. Vücudun her yerinde birçok bursit bulunmaktadır.
Suprapatellar bursit diz bölgelerinde bulunmaktadır. Femur (uyluk kemiği) ile kuadriseps tendonları arasında bulunur.
Suprapatellar bursit, dizin bükülüp düzeltildiği zaman kuadriseps tendonlarının femur üzerinde daha kolay hareket etmesine yardımcı olmaktadır.
Bursit, bursaelerden birinin iltihaplanması ya da tahriş olmasından dolayı ortaya çıkar. Bu genellikle omuz, dirsek ve diz gibi çok fazla kullanım gerektiren eklemlerde ortaya çıkmaktadır.
Suprapatellar bursit, suprapatellar bursaenin iltihaplandığı zamana denir. Bu durumun nasıl teşhis edildiği ve tedavi şekli hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Suprapatellar bursit belirtileri
Suprapatellar bursit gelişmeye başladıysa, diz eklemlerinin hemen üzerinde aşağıdaki belirtilerle karşılaşmanız normaldir:
Donukluk, ağrı ya da hassasiyet
Şişme ya da kızarıklık
Sıcaklık
Harekette kayıp ya da harekette azalma
Zıplama, diz çökme ve koşma gibi aktivitelerle bölgeye baskı uygulandığı zaman bu belirtileri yaşamaya başlayabilirsiniz. Normal zamanlarda da bu belirtiler görülmektedir.
Ek olarak, bursite neyin neden olduğuna bağlı olarak da semptomlar kademeli ya da aniden ortaya çıkabilmektedir. Örneğin, dizinizin üstüne sert bir şekilde düşmek semptomların aniden gelişmesine neden olabilir.
Sık sık, tersine ya da uzun süre boyunca diz çökmek gibi bölgenin tekrar tekrar baskılanması durumunda semptomlar daha yavaş görülmeye başlanabilmektedir.
Suprapatellar bursit nedenleri
Suprapatellar bursite aşağıdakilerden herhangi biri neden olabilmektedir:
Suprapatellar bursit bölgesinde doğrudan alınan bir darbe, düşme ya da yaralanma
Diz üstüne çökme ya da zıplama gibi aktiviteler nedeniyle bölgeye sık sık tekrarlayan baskı oluşması
Dizin bakteriyel enfeksiyon kapması
Romatoid artrit ya da gut gibi diğer durumlardan oluşan komplikasyonlarına bağlı iltihaplanmalar
Suprapatellar bursit teşhisi
Doktorunuz önce sağlık geçmişiniz hakkına bilgiler alacak ve sonrasında dizinizi muayene etmeye başlayacaktır. Bu muayene aşağıdakilerden oluşmaktadır:
Her iki dizin durumunu karşılaştırmak
Etkilenen dizin hareket aralıklarını test etmek
Şişme, hassasiyet ya da sıcaklık olup olmadığını kontrol etmek için etkilenen dizinizin etrafındaki alanı detaylı incelemek
Suprapatellar bursaenizde enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol etmek
Bu kontrollerden sonra bursitin net bir şekilde incelenmesi ve teşhis edilmesi için çeşitli görüntüleme testleri kullanılabilir. Kullanılabilecek görüntüleme testleri şunlardan oluşabilmektedir:
Röntgen
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)
Ultrason
Ayrıca, doktorunuz gut ya da romatoid artrit gibi dizi etkileyebilecek diğer rahatsızlıkları doğrulamak ya da kontrol altına almak için kan testi de yapabilir.
Doktorunuz suprapatellar bursae enfeksiyonundan şüphelenmeye başladıysa, laboratuvar testi için bursae’den az miktarda sıvı örneği alınabilir. Bu sürece aspirasyon denilmektedir.
Suprapatellar bursit tedavisi
Suprapatellar bursit tedavisi şunlardan oluşabilmektedir:
Zıplamak, diz çökmek ya da koşmak gibi diz bölgesini tahriş edebilecek aktivitelerden uzak durmak ve olabildiğince dinlenmek.
Ağrı ve şişliğin azalmasına yardımcı olmak için ibuprofen (Motrin, Advil) ve asetaminofen (Tylenol) gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar kullanmak.
Şişmeyi azaltmak etkilenen bölgeye buz terapisi uygulamak (buz paketini asla ama asla doğrudan cildinize uygulamayın. Buz terapisini uygulamadan önce buzu bez ya da havluya sarın.)
Bölgenin hareketlerini sınırlamak ve stabilize etmek için dizlik kullanmak
Etkilenen bölgede enfeksiyon başladıysa antibiyotik tedavisine başlamak (kendinizi daha iyi hissetmeye başlasanız bile tüm tedaviyi aldığınızdan emin olun)
Bursit standart tedaviye yanıt vermediği zaman doktorunuz enfeksiyon olmadığı durumlarda şişmenin azalması için etkilenen bölgeye kortikosteroid enjekte etmeyi tercih edebilir.
Bazı durumlarda, doktorunuz dizleri çevreleyen bölgenin güç ve esneklik kazanması için fizik tedavi önerebilir. Bu fizik tedavi, diz üzerindeki baskının ve aynı zamanda tekrarlama riskinin azalmasına da yardımcı olabilir.
Şiddetli ya da tekrarlayan bursit vakalarında, suprapateller bursaenin drenaj ya da cerrahi yoluyla çıkarılması da tedavi olarak değerlendirilmektedir.
Suprapatellar bursit egzersizleri
Diz bölgesindeki esneklik ve gücü arttırmaya yardımcı olmak için evde basit egzersizler deneyebilirsiniz. Bu egzersizler, dizlerinizin sağlıklı olmasına ve başka bursit vakalarının önlenmesine yardımcı olabilmektedir.
Herhangi bir egzersiz ya da esnemeden emin olamıyorsanız, bunları uygulamadan önce doktorunuzla iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Aşağıdaki esneme hareketleri ve egzersizler bunlara örnektir:
Standing quadriceps stretch
1.Ayak topunuz kalçanıza değecek kadar çömelmeye başlayın.
2.Ayak bileklerinizi kavrayın ve 30 ile 60 saniye arasında bu pozisyonu koruyarak vücudunuza daha da yakınlaştırmaya çalışın.
3.Bu hareketi en az 3 ya da 4 defa yapmaya çalışın.
Leg extensions
1.Sandalyeye dik bir şekilde oturun.
2.Uyluk kaslarınızı olabildiğince sıkın ve bacaklardan birini yere paralel olacak şekilde havaya kaldırın. Bu pozisyonda en az 5 saniye bekleyin.
3.Her bir bacağa 3 set 10 tekrar uygulayın.
Bu egzersize isteğinize bağlı olarak hafif olacak şekilde ağırlık ta ekleyebilirsiniz.
Hamstring curls
1.Kaymayan, sağlam bir sandalyenin sırt kısmına tutunun.
2.Topuğunuz tavana doğru kalkacak şekilde dizinizi bükün ve 5 saniye tutun.
3.Her bacakla 3 set 10 gerçekleştirin.
Bu egzersizi gerçekleştirirken kolay olduğunu düşünüyorsanız bileklerine hafif ağırlıklar ekleyebilirsiniz.
Ek olarak, aşağıdaki yöntemleri denemek suprapateller bursiti önlemeye yardımcı olabilir:
Düzenli olarak spor yapıp formda kalmaya çalışın. Fazla kilolu ya da obez olmak dizlere ek olarak baskı uygular ve bursit geliştirme riskini arttırır.
Uzun süre ya da sık sık düz çöküyorsanız, dizlik takmak ya da ayağa kalkmak gibi düzenli molalar vermeniz gereklidir. Dizliğiniz yoksa dizlerdeki baskıyı azaltmak için bir yastık da kullanabilirsiniz.
Dizin baskılanmasına neden olan hareketleri içeren aktivitelerden kaçınmaya çalışın. Aşırı baskıları önlemek için bolca egzersiz yapın.
Antrenmandan önce uygun bir şekilde ısındığınızdan ve antrenman sonrasında da uygun bir şekilde soğuduğunuzdan emin olun. Antrenmanları düzgün bir şekilde yapmamak eklemlere daha fazla baskı uygulayabilir.
Yeni bir antrenman programına başlarken ya da mevcut programda yoğunlukları arttırırken kademe kademe artırım yapın.
Suprapatellar bursit iyileşme süresi
Suprapateller bursitin iyileşmesi, durumun nedenine ve ciddiyetine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Ek olarak, normal aktiviteleri yapmaya iki ila altı hafta içinde devam edebilirsiniz. Normal aktivitelere ne zaman devam edilmesi gerektiği konusunda doktorunuzun talimatlarına dikkatli bir şekilde uymanız gerekmektedir.
Tekrarlayan ya da dizi tahriş edecek hareketlerden kaçınmak için günlük aktiviteleri azaltmak iyileşmenize yardımcı olabilir.
Güç ve esnekliği arttırırken ve iyileşirken dizinizdeki baskıyı azaltacak hafif egzersizleri uygulamak için doktorunuzla konuşmalısınız.
Son Olarak
Çoğu suprapatellar bursit vakasında, konservatif tedaviler birkaç hafta içinde düzelmenizi sağlayacaktır. Bu tedaviler; dinlenme, reçetesiz satılan ağrı kesiciler ve buz terapilerini içerebilmektedir.
Daha sık tekrarlamaya ve şiddetlenmeye başlayan bursiti, suprapatellar bursae’nin boşaltılması ya da alınması gibi yöntemler yardımıyla iyileştirebilirsiniz.
Yaşadığınız herhangi yeni diz ağrıları hakkında doktorunuzu bilgilendirmesiniz. Erken teşhis, daha erken tedavilere ve daha iyi sonuçlara vesile olur. Böylece normal yaşantınıza daha erken bir zamanda dönüş sağlayabilirsiniz.
Comments