top of page

Sol Böbrekte Ağrı Neden Olur?

Sol böbrekte ağrı neden olur? sorusuna bu yazımızda tüm ayrıntılarıyla cevap verdik. Daha detaylı bilgi edinmek için okuyun.


Sol böbrekte ağrı
Sol böbrekte ağrı

Böbrekler omurganın her iki yan tarafında, göğüs kafesinin hemen altında konumlandırılmıştır. Ayrıca sol böbrek, sağ böbrekten biraz daha yukarıdadır.


Fasulyeye benzeyen bu organlar, boşaltım sisteminin önemli bir parçası olup vücuttaki atıkların filtrelenmesi yapmaktadır. Ayrıca kan basıncının kontrol edilmesi gibi farklı görevleri de bulunmaktadır.


Sol böbreğin ağrısı, vücudun sol tarafında keskin ya da donuk ağrı şeklinde hissedilmektedir. Ayrıca bu ağrı üst sırt ya da mideye de yayılabilmektedir.


Böbreklerin ağrıması birçok neden bağlıdır. Genellikle böbrek rahatsızlıkları az tedavi ya da ilaç ile ya da hiç tedavi ve ilaç gerektirmeden de düzelebilir. Ancak diğer semptomların şiddetinden dolayı yine de doktor kontrolü gerekebilir.


Sol böbrek ağrısı böbreklerle ilgili olmadığı gibi; kas ağrıları, kas ya da omurga yaralanması, nöralji, eklem ağrısı ve artrit, kaburga yaralanması, pankreas ya da safra kesesindeki sorunlar ve sindirim sorunlarından dolayı da kaynaklanabilmektedir.


Bu durumların yanı sıra böbrek ağrısına birçok durumda neden olabilmektedir.

Böbrek Ağrısı Nedenleri


Dehidrasyon



Yeterince su tüketimi yapmamak bir ya da iki böbrekte de ağrıya neden olabilmektedir. Su kaybı; kusma, terleme, fazla idrara çıkma ya da ishal yoluyla olmaktadır. Ayrıca diyabet gibi durumlarda dehidrasyona neden olabilmektedir.


Kronik ya da şiddetli dehidrasyon böbreklerde atıklar birikmesine neden olur. Yorgunluk ya da halsizlik, iştah artışı sırtta ağrı ve konsantrasyon zorluğu gibi semptomlar gelişebilir.


Tedavi: Bol bol su tüketmeye çalışın. Çok fazla su tüketmenin yanı sıra da taze sebze ve meyve de tüketebilirsiniz. Kafeinli içeceklerin yanında da bol bol su tüketin.


İnsanların suya olan ihtiyaçları iklime, yaşa, diyete ve diğer faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Vücudun susuz kalıp kalmadığının öğrenmek için idrarın rengini kontrol edebilirsiniz. Koyu renkli idrar su tüketmeniz anlamına gelmektedir.


Enfeksiyon


Enfeksiyonlar da böbrek ağrılarına neden olabilmektedir. Üretrada ya da mesanede idrar yolu enfeksiyonu gelişebilmektedir. Ayrıca sağlıksız bakterilerinde vücuda girmesi enfeksiyonlara neden olmaktadır.


İdrar yolu enfeksiyonu her iki böbrekte de görülebilir. Ayrıca böbrek enfeksiyonuna piyelonefrit de denilmektedir. Özellikler kadınlar bu duruma karşı daha yüksek risk altındadır. Çünkü kadınların üretraları erkeklere göre daha kısadır.


Sırtta ağrı, mide ya da kasık ağrısı, yüksek ateş ya da titreme, mide bulantısı ya da kusma, sık sık idrara çıkma, idrar yapma esnasında kanama ya da yanma hissi, güçlü kokulu idrar ve idrarda irin ya da ağrı gibi semptomlar sol böbreğin enfeksiyon kapmasından dolayı görülebilir.


Tedavi: Bu semptomların herhangi biri ile bile karşılaştığınız zaman doktor kontrolü gerekmektedir. Böbrek enfeksiyonlarının tedavisi çok önemlidir. Tedavi sırasında antibiyotik kullanmak gerekebilir. Tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon böbreklere zarar vermeye başlar.


Böbrek taşı



Böbreklerin içinde birikmeye başlayan sert ve küçük kristallere böbrek taşı denilir. Tuzlardan ve kalsiyum gibi minerallerden oluşan taşlar en yaygın görülen taş türleridir.


Böbrek taşı hareket ettiğinde veya idrar yoluyla vücuttan atıldığında ağrıya neden olabilir. Böbrek ve diğer bölgelerde ağrı hissedebilirsiniz. Belirtiler şunları içerir:


Böbrek taşının vücuttan dışarı atılması ya da hareket etmesi durumunda ağrı yaşanabilir. Ayrıca böbreklerden ayrı olarak diğer bölgelerde de ağrı hissedilebilir.


Mide ve kasıkta keskin ağrılar, sırtta şiddetli ağrılar, testislerde ağrı, yüksek ateş ya da titreme, kusma ya da mide bulantısı, idrar yapma sırasında ağrı, idrara karışan kan, güçlü gazlar ve idrar yapma zorluğu gibi semptomlar görülebilmektedir.


Tedavi: Böbrek taşı düşürmek çok acı verici olsa da genellikle zararlı değildirler. Çoğu böbrek taşı vakasında ağrı kesici gibi tedaviler uygulanır. Bol su tüketmek taşın geçmesine yardımcı olmaktadır. Tıbbi olarak ise ses dalgaları kullanılarak tedavi edilmektedir.

Böbrek kistleri



Yuvarlak ve sıvı dolu keselere kist denilir. Basit böbrek kistleri, böbreklerde birden fazla kist oluşmasında meydana gelmektedir. Basit kistler kanser hücreleri değildir ve çoğu zaman semptom göstermez.


Kistin çok büyümesi durumunda ağrı görülebilir. Ayrıca kistin yayılması ya da patlaması ciddi sorunlara neden olmaktadır. Böbrek kisti ağrısında; yüksek ateş, sırtta keskin ağrılar ve midede ağrı gibi semptomlar görülmektedir.


Büyük böbrek kistleri, hidronefroz adı verilen ağrılı komplikasyonlara da neden olabilmektedir. Bu komplikasyon kistin aşırı büyüyerek idrar akışının bloke etmesinden kaynaklanmaktadır.


Tedavi: Büyük kistlerin çıkarılması için basit prosedürler önerilebilir. Bu prosedürde boşaltım için uzun bir iğne kullanılmaktadır. Genellikle genel ya da lokal anestezi ile yapılır. Prosedür sonrasında ise enfeksiyonların oluşmasını önlemek için antibiyotik tedavisine başlanır.

Polikistik böbrek hastalığı


Polikistik böbrek hastalığı, her iki böbrekte de çok fazla sayıda kistin olduğu zamanda gelişir. Bu durum ciddidir. Araştırmalar, polikistik böbrek hastalığının böbrek yetmezliğine neden olan en yaygın sebeplerden birisi olduğunu söylemektedir.


Polikistik böbrek hastalığı her yetişkinde de görülebilir. Semptomlar ise genellikle 30 yaş ve üzerinde başlamaktadır. Bu hastalık ayrıca her iki böbreği de etkilemektedir. Her iki böbreğin etkilenmesi durumunda bile sadece bir böbrekte ağrı görülmektedir. Sıklaşan böbrek enfeksiyonları, mide şişmesi, çarpıntı, yüksek tansiyon ya da sırt ağrıları gibi semptomlar görülmektedir.


Polikistik böbrek hastalığının en yaygın semptomu yüksek tansiyondur. Tedavi edilmediği taktirde yüksek tansiyondan dolayı böbrek hasarı daha da kötüleşmektedir.


Tedavi: Polikistik böbrek hastalığının kesin sonuçlar veren tedavisi bulunmamaktadır. Uygulanan tedaviler yalnızca kan basıncının kontrol altına alınması içindir. Ayrıca böbrek enfeksiyonları ya da mesane içinde antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir. Bu tedavi sayesinde böbrek daha fazla hasarın görülmesini engellemektedir. Başka bir tedavi türü ise bol bol su tüketmektir.


Çok ciddi durumlarda polikistik böbrek hastaları için böbrek nakline ihtiyaç duyulur.


Enflamasyon



Enflamasyon diyabet ve lupus gibi diğer bir sürü kronik durumdan da kaynaklanabilir. Ayrıca uzun süren ya da şiddetli enflamasyonlar böbrek hasarına da neden olabilir.


Pembe ya da koyu renkte ki idrar, köpüklü idrar; yüz, el ya da ayaklarda meydana gelen şişme ve yüksek tansiyon gibi semptomlar görülür.


Tedavi: Bu durumun tedavisi oluşan nedene göre değişmektedir. Örneğin, şeker hastalığı olanlar için diyet ve ilaçlar ile şeker düzeylerinin kontrol altına alınması enflamasyonun tedavine yardımcı olur. Böbreklerin çok fazla enflamasyona sahip olması durumunda doktorlar genellikle steroid ilaçları reçete etmektedir.


Böbreğe giden kanın tıkanması


Böbreğe giden kanın tıkanması durumuna renal ven tromboz ya da renal enfarktüs denilmektedir. Bu tür, böbreğe giden ya da böbrekten gelen kanın aniden yavaşlamasında meydana gelmektedir. Kan pıhtısı gibi de çeşitli nedenleri bulunmaktadır.


Böbreğe giden kan akışının tıkanması genellikle tek tarafta görülür. Bel ağrısı, midede hassasiyet, idrarda kan görülmesi, şiddetli sırt ağrıları gibi semptomlar görülür.


Tedavi: Bu durum ciddi böbrek hasarlarına neden olabilmektedir. Tedavi genellikle pıhtılaşmayı önleyen ilaçlardan oluşmaktadır. Alınan ilaçlar kan pıhtılarını çözerken bir yandan da tekrar oluşmasını da engeller.


Pıhtı önleyen ilaçlar oral tablet olarak alınır ya da pıhtı içine enjekte edilir. Nadir durumlarda ise kan pıhtısının alınması için ameliyat gerekir.


Böbrek kanaması



Kanama, böbrek ağrılarının ciddi nedenlerinden birisidir. Hastalık, böbrek bölgesinde darbe sonucu kanama ya da yaralanmadan dolayı oluşabilir. Sırt ve bel ağrıları, mide şişmesi ve ağrı, idrarda kan, mide bulantısı ya da kusma gibi semptomlar görülür.


Tedavi: Yatak istirahati ya da ağrı kesici kullanmak, böbrek kanamalarının iyileşmesine yardımcı olabilmektedir. Ciddi durumlarda ise kanama şoka neden olur ve bu yüzden tansiyon, titreme ve kalp çarpıntısı gelişir. Kan basıncının arttırılması içi sıvı kullanılmaktadır. Büyük böbrek kanamalarını durdurmak içinse ameliyat olmak gerekebilir.


Böbrek kanseri


65 yaşının altındaki insanlarda böbrek kanseri yaygın olarak görülmemektedir. Yaşlı yetişkinlerde bazı kanser vakaları böbreklerde gelişmeye başlar. Kadınlara göre erkeklerde böbrek kanserinin görülme olasılığı daha fazladır. Renal hücreli karsinom ise çoğunlukla yalnızca bir böbrekte görülen bir böbrek tömürü türüdür.


Böbrek kanseri tipik olarak erken evrelerde hiçbir belirti göstermez. Gelişmiş semptomlar şunları içerir:


Böbrek kanseri genellikle erken evrelerde hiç semptom göstermezken gelişmiş vakalarda ise idrarda kan, iştah kaybı, zayıflama, sırt ve bel ağrısı, yüksek ateş ve yorgunluk hissiyatı gibi semptomlar görülmektedir.


Tedavi: Diğer kanser türlerinin tedavi edildiği gibi böbrek kanseri de radyasyon tedavisi ve kemoterapi ilaçları ile tedavi edilmektedir. Bazı durumlarda ise tümörün ya da böbreğin alınması için ameliyat gerekir.


Diğer nedenler


Prostat büyümesi



Prostat, genellikle 40 yaşın üstündeki erkeklerde sık sık görülmektedir. Prostat bezi mesanenin hemen altında bulunmaktadır. Prostat bezinin büyümesi sonucu böbrekte idrar akışı engellenmeye başlanır. Her iki böbrekte de enfeksiyon ya da şişmeden dolayı ağrı görülebilir.


Büyümüş prostat bezlerinin küçültülmesi için ilaç tedavisi uygulanır. Bazı durumlarda ise ameliyat ya da radyasyon tedavisi gerekmektedir. Prostatın normal boyutlara geri dönmesi sonucunda böbrek semptomları da iyileşmeye başlar.


Orak hücre anemisi


Kırmızı kan hücrelerinin şeklinin genetik durumlardan dolayı değişmesine orak hücreli anemi denir. Bu anemi türü böbreklere ve diğer organlara zarar vermektedir. Orak hücreli anemi idrarda kana ve ağrıya neden olur.


Kullanılan ilaçlar, orak hücreli aneminin etkilerini hafifletmek için alınır. Ayrıca kemik iliği nakli de semptomların hafiflemesi için yapılabilir.


Doktor kontrolü ne zaman gereklidir?


Sol böbrek ağrısının şiddetli ve geçmemesi durumunda doktorla iletişime geçmek gerekir. Başka semptomların varlığı durumunda tıbbi yardım alınmalıdır. Yüksek ateş idrar sırasında kanama ya da ağrı, sık sık idrara çıkma, idrarda kan, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar yaygın görülür.


Sol böbreğin neden ağrıdığını belirlemek için idrar tahlili, ultrason, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, genetik test ya da kan testi gibi tarama ve testler yapılmaktadır.


Böbrek rahatsızlıklarının birçoğu tedavi edilebilirken böbrek hasarı ya da komplikasyonu görülmez. Ancak tedavinin olumlu sonuçlar vermesi için olabildiğince erken tedaviye başlamak gerekir.


Böbreklerin sağlığını korumak için sigara içmemek, düzenli egzersiz yapmak, bol bol su tüketmek, dengeli ve düşük tuz seviyelerinin bulunduğu diyet uygulamak gibi yöntemler uygulanabilir.


Kaynaklar

Comments


bottom of page