Servikal MR nedir? ve Servikal MR nasıl çekilir? sorularına bu yazımızda cevap verdik.
Manyetik rezonans görüntülemede vücudun ayrıntılı görüntülerinin alınması için güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanılmaktadır. Bu tarama ağrısız ve güvenlidir. Servikal MR’da boyun ve servikal omurganın yumuşak dokuları taranmaktadır. Omurganın boyunda bulunduğu kısma servikal omurga denilmektedir.
Kemiklerdeki ya da yumuşak dokulardaki tümörler, şişmiş diskler ya da fıtıklaşmış diskler, arterlerde şişkinlik başlayan anevrizmalar ya da diğer vasküler bozukluklar, kemiklerdeki anormallikler, eklem bozuklukları ya da yumuşak doku bozukluklarının teşhisi için servikal bölgenin MR’ı çekilmektedir.
Küçük alanlı MR’lara dilim denilir. Doku kesitinin görüntüsüdür. Dilim ekmek ya da somun ekmeğin bir kesitine benzetilmektedir. Tam çekilen MR’lar yüzlerde dilimden oluşmaktadır. Bu MR görüntüleri bilgisayarda saklanıldığı gibi ardından taranan alanın da 3 boyutlu görüntülerine dönüştürülebilir.
MR nasıl çalışır?
MR taraması; vücudun ayrıntılı ve 3 boyutlu görüntülerinin alınması için güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanılmaktadır.
İnsan vücudunun %75’i su kaplıdır. Yani insan vücudunda milyonlarca hidrojen atomu bulunur. Bu atomlar, MR’daki manyetik alanlarla temas etmeye başladığı an hepsi aynı yönde hizalanır.
Radyo frekansı kesildikten sonra atomlar orijinal yerlerine geri dönmeye başlar. Bunun ne kadar süreceği ise dokunun türüne göre değişir. MR makinesinde bulunan bir sensör, atomların manyetik alan sayesinden yeniden hizalanmanın ne kadar sürdüğünü hesaplamaktadır. Alınan sonuçlar görüntüye çevrilmektedir.
Bazı durumlarda görüntülerin netliğini arttırmak için kontrast boyalar damar yoluyla enjekte edilmektedir. Kontrast boyanın kullanıldığı MR türüne manyetik rezonans anjiyogramı (MRA) denilir.
Servikal MR neden çekilir?
Boyunda oluşan ağrıların teşhis edilmesi için genellikle servikal omurga MR’ı çekilmektedir. Ayrıca ağrıya tedavilerin cevap vermemesi ve ağrıyla birlikle uyuşuklukların başlaması durumunda MR çekilmektedir.
Spinal doğum kusurlarında ya da deformitelerinde, omurgada ya da çevresinde oluşan enfeksiyonlarda, omurgada travma ya da yara oluşumunda, omurganın anormal derecede eğrilmesi ya skolyoz oluşmasında ve omurga kanseri ya da tümörlerinin oluşması durumunda servikal MR çekilmektedir.
Ayrıca omurga ameliyatlarından önce ve sonra da servikal MR istenmektedir.
Servikal MR çekilmeden önce
Prosedürler tesisler arasında bazı farklılıkları gösterebilir. Genellikle tarama yapılmadan önce bir şey yiyilmez ve içilmez. Şeker hastalığı ya da böbreklerinde problem yaşayan kişilerin test esnasında kontrast boyanın kullanılmasından önce doktora bildirmek gerekir. Bu durumdan dolayı test öncesinde böbrek fonksiyon testi yapılır. Bu test sayesinde böbreklerin enjekte edilecek boyayı daha güvenli bir şekilde işleyebilmesi sağlanır.
Hamileliğin ilk üç ayında iseniz MR çektirmek önerilmemektedir. Tarama bebek doğduktan sonraki süreye ertelenmektedir.
Klostrofobisi olanlar ya da kapalı alanlarda bunalma yaşayanların doktora bunu söylemesi gerekir. Test sırasında korku ve stresin bastırılması için anti-anksiyete ilacı reçete edilebilir. Bazı durumlarda ise uyumak için anestezi yapılmaktadır.
Vücudunuzda kalp pili ya da metal implant olması durumunda doktorun bilgilendirilmesi gerekmektedir. Çünkü makinede bulunan güçlü mıknatıslar sayesinde kalp pili bozulabilir ya da metal implant yerinden çıkabilir.
MR çektirmeden önce içinde metal bulunan tüm takıların ve giysilerin çıkarılması gerekir. Genellikle test sırasında hastane önlüğü giymeniz istenecektir.
Klostrofobi ya da aşırı kiloluktan dolayı açık MR çekilebilir. Açık MR’da standart makinelere göre daha büyük açıklıklar bulunmaktadır. Ancak bu büyük açıklı makineler her hastane ya da tesiste bulunmayabilir.
Servikal MR nasıl çekilir?
MR makinesine bağlı olan bir düz zemine yatırılırsınız. Başınız dik ve kollarınız da vücudun yan tarafında olacaktır.
MR makineleri çok fazla ses çıkardığı için bir yerden sonra insanlarda rahatsızlık duyulmaya başlanır. Bu durumdan dolayı MR teknisyenleri genellikle MR çektirecek olan kişilere kulak tıkaçları vermektedir.
Baş ve boyun üzerine “bobin” denilen çerçeve yerleştirilir. Bu bobinde anten bulunur. Bu bobin sayesinde hareketlilik azaltılır ve makine en net görüntüleri almaya başlar.
Düzgün bir şekilde uzandıktan sonra düz zemin makinenin içine sürüklenmeye başlar. MR teknisyeni ise sizi başka bir odadan izler. Taramanın ilerleyişi hakkında periyodik olarak güncel bilgiler verilir.
Servikal MR genellikle 30 ila 45 dakika arasında sürmektedir. Bu süre zarfında, hareketsiz kalmak çok önemli bir husustur. Hareket edilmesi sırasında görüntülerde bozukluklar oluşur.
Servikal MR’ın herhangi bir riski var mı?
MR taramaları çok güvenlidir. Manyetik mıknatıslar ve radyo dalgaları herhangi bir risk oluşturmaz.
Bazı insanlarda ise MR sırasında kullanılmakta olan kontrast boyalar alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
MR makinelerinin üretmekte olduğu manyetik alanlar aşırı derece güçlüdür. Vücutta bulunan herhangi bir metal ile etkileşime girebilirler.
Vücudunuzda kalp pili, metal piercing ya da çivi, metal plaka ya da metal implant, metal bulunan rahim içi cihaz, insülin pompası, anevrizma klipsleri, şarapnel parçası, koklear implant ya da kalıcı makyaj olması durumunda doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.
Vücutta metal olması ya da kişinin hamile olması durumunda servikal MR çekilmez. Bunun yerine daha güvenli olan kemik taramaları, BT taraması ya da röntgen çekilmektedir.
Servikal MR sonuçları nasıl yorumlanmaktadır?
Sonuçlar çıktıktan sonra radyoloğa ulaşır. MR sonuçlarını yorumlamada uzmanlaşan kişilere radyolog denir. Radyolog daha sonra sonuçları gözden geçirir, inceler ve daha sonra rapor oluşturarak doktora iletir. Rapora göre doktorlar daha fazla test önerebilmektedir.
Comments