top of page

Septum Deviasyonu nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Septum deviasyonu nedir? sorusuna bu yazımızda cevap verdik. Ayrıca septum deviasyonu belirtileri ve septum deviasyonu ameliyatı konularını da açıkladık.

Septum Deviasyonu
Septum Deviasyonu


Burun deliklerini ayırmaya yarayan kıkırdağa septum denir. Genellikle merkez noktada olan bu kıkırdak burun deliklerini eşit olarak bölmektedir. Ancak bazı insanlarsa ise durum böyle değildir. Bir sürü insanda bir burun deliği diğer burun deliğinden daha büyüktür.


Şiddetli eşitsizliklere sapmış septum denilir. Burnun tıkanmasına ya da nefes almanın zorlaşmasına neden olabilmektedir.


Düzensiz septum yaygın olarak görülür. Araştırmalara göre, septumlar %80 dereceye kadar yatık haldedir. Düzensiz septumun başka sorunlara neden olması ya da yaşam kalitesine olumsuz etkiler bırakması durumunda müdahale gerekmektedir.

Septum deviasyonu neden olur?


Düzensiz septum doğuştan bir özellik olabilir. Burun yaralanması, temas sporları, kavga ya da araba kazalarından dolayı da gelişebilmektedir. Düzensiz septum yaşla birlikte kötüleşebilmektedir.


Septum deviasyonu belirtileri

Septum deviasyonu belirtileri birçok insan için ortaktır.

Deviasyon berlirtisi bulunan insanların çoğunda küçük sapmalar görülür. Burun yoluyla nefes almada zorluk, burun kanaması, sinüs enfeksiyonları, burunda kuruluk, uyku esnasında horlama, yüksek sesle nefes almak, burnun tıkanması gibi olası semptomlarda görülmektedir.


Deviasyon septuma yüz ağrıları da eşlik edebilmektedir. Burnun sık sık kanaması ya da sinüs enfeksiyonu durumlarında doktor kontrolü gerekmektedir.

Septum deviasyonu teşhisi


Teşhis edilmeden önce doktorlar ilk olarak burun delikleri nazal spekulum ile muayene edilmektedir. Sonrasında burun deliklerinin boyutu ve septum yerleşimi kontrolü yapılır. Teşhis sırasında ayrıca semptomların varlığı hakkında da sorular sorulmaktadır.


Septum deviasyonu tedavisi


Septum deviasyonu için genellikle tedavi gerekli değildir. Ciddi derecede sapan septum için ameliyat yaygın bir tedavidir. Bazı insanlar maliyet, risk ya da diğer faktörlerden dolayı ameliyat olmayı kabul etmez. Bazı tedaviler ise sadece semptomların azalması için uygulanmaktadır.


Semptomların iyileştirilmesi için burun bantları, burun için steroid spreyler, antihistaminikler ve dekonjestanlar gibi tedaviler uygulanmaktadır.

Septum Deviasyonu Ameliyatı


Septum deviasyonu ameliyatı basit bir ameliyattır. Semptomların ilaç ya da başka tedavilerle iyileşmemesi durumunda doktorlar tarafından septoplasti denilen rekonstrüktif ameliyat tercih edilmektedir.



Hazırlık: Ameliyattan 2 hafta önce ve sonrasına kadar ibuprofen ya da aspirin gibi ilaçların kullanılmaması gerekmektedir. Bu ilaçlar kanama riskini arttırmaktadır. İyileşmenin hızlanması içinde sigaranın bırakılması gereklidir.


İşlem: Septopasti neredeyse 90 dakika sürmektedir. Anestezi ile yapılır. Duruma ya da doktorun tercihine göre lokal ya da genel anestezi uygulanır. İşlem esnasında doktorunuz septumu kesmeye başlar, fazla kıkırdağı çıkarır. Bu işlem septumun ve eğriliğin düzelmesi içindir. Septumun düz kalması için her iki burun deliğine de silikon atel takılır. Daha sonrasında ise kesi alanı dikişlerle kapatılmaktadır.


Komplikasyonlar: Ameliyattan sonra olası komplikasyonlar için bir süre gözlem altında tutulur ve ardından taburcu edilir. Septoplasti güvenli bir prosedür olarak kabul edilmektedir.


Ameliyattan sonra burun şeklinde değişiklikler, aşırı kanama, koku duyusunda azalma, üst diş etlerinde geçici uyuşmalar ve septal hematom gibi komplikasyonlar görülmektedir.


Septoplasti sonrası iyileşme süreci


Septoplasti sonrasında iyileşme için ilaç kullanımı önerilebilir. Bu ilaçların kullanılması ameliyat sonrasında enfeksiyon kapma riskini azaltırken, ağrı ya da rahatsızlığında giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca doktorun reçete ettiği ilaçların kullanılması çok önemlidir.


Septum ameliyattan sonraki ilk 3 ila 6 ay arasında nispeten stabil duruma gelmektedir. Bazı değişikliklerin tam oturması 1 yılı bulabilir. Bunun önlenmesi için olabildiğince septumun hasar almamasına özen gösterin.


İşlem sonrasında burnu sümkürmeyerek, uyurken başı kaldırmamak, kardiyo gibi egzersizlerden uzak durarak ve başın üzerinden geçecek kıyafetler yerine önden bağlanan kıyafetleri giyerek iyileşmenin hızlanmasına yardımcı olabilirsiniz.


Hangi komplikasyonlar görülebilir?


Tedavi edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlar görülebilir. En sık görülen semptom ise bir ya da iki deliğinde tıkanmasıdır. Kronik sinüs problemleri, uyku esnasında yüksek sesle nefes alma, uyku bölünmesi ve tek bir yöne dönerek uyuyabilmek gibi semptomlar da görülmektedir.


Burun kanaması, ağrın kuruması, uykuda rahatsızlık, yüz ağrıları ve burun pasajlarında tıkanıklık gibi nadir komplikasyonlarda görülmektedir.


Son olarak


Septum deviasyonu herhangi bir soruna neden olmazken tedavi de gerektirmeyebilir. Bazı durumlarda ise septum deviasyonu komplikasyonlara neden olabilmektedir. Uyku apnesi, tıkanıklık, horlama, nefes almada zorluk yaşama, burun kanaması ve enfeksiyon gibi semptomlar görülür. Ciddi vakalar için ameliyat gereklidir.


Kaynaklar


Comments


bottom of page