Rektum kanseri nedir? sorusuna bu yazımızda cevap verdik. Ayrıca rektum kanseri belirtileri hakkında detaylı bilgilere yer verdik.
Anüs dokularında bulunan kanser hücrelerinin iyi ya da kötü huylu tümöre dönüşmesi sonucunda rektum kanseri meydana gelebilmektedir.
Dışkının vücuttan atıldığı bağırsakların alt kısmında bulunan açıklığa anüs denilmektedir. Rektum kanseri nadir görülür. Ancak kanser görüldüğü zaman da vücudun diğer bölgelerine de yayılmaktadır. Kanserli olmayan bazı rektum kanseri türleri de zamanla kansere dönüşebilmektedir.
Rektum Kanseri Türleri
Her gelişen tümör tipine göre çeşitli rektum kanserleri meydana gelmektedir. Tümör hücreleri vücutta anormal şekilde büyümektedir. Kötü huylu tümörlerin tedavi edilmemesi durumunda kanser vücudun diğer bölgelerine yayılmaya başlamaktadır. Kanser türleri aşağıdakiler gibidir:
İyi huylu tümörler. İyi huylu tümörler kansere neden olmaz. Polipler, granüler hücreli tümörler ve genital siğiller kanser hücreleri iyi huyludurlar.
Prekanseröz koşullar. Bu durum, anal skuamöz intraepitelyal neoplazi ve anal intraepitelyal neoplazide yaygın olarak görülen, zaman içerisinde malign olarak gelişen iyi huylu tümörlere denilmektedir.
Skuamöz hücre karsinoması. Skuamöz hücreli kanser türü dünyada en yaygın olarak görülen rektum kanseri türüdür. Araştırmalara göre her 10 rektum kanserli kişiden 9’unda skuamöz hücre karsinoması görülmektedir. Anüste bulunan kötü huylu tümörler anormal skuamöz hücrelere neden olabilmektedir.
Bowen hastalığı. Türüne göre skuamöz hücreli karsinom olarak da bilinmekte olan bu durum, daha derindeki katmanların istila edemeyen anal yüzey dokudaki anormal hücreler ile bağlantılıdır.
Bazal hücreli karsinom. Çoğunlukla fazla güneşe maruz kalmaktan dolayı cildin etkilendiği cilt kanserine bazal hücreli karsinom denilir. Bu tür çok nadir görülmekte olan bir rektum kanseri türüdür.
Adenokarsinom. Adenokarsinom, anüsün çevrelendiği bezlerden dolayı kaynaklanmakta olan nadir kanser türüdür.
Rektum Kanseri Neden Olur?
Vücutta anormal bir şekilde hücrelerin gelişmesinden dolayı rektum kanseri olmaktadır. Anormal hücreler kontrolsüz bir şekilde büyürken, birikir ve tümör olarak bilinmekte olan kitleleri oluşturabilir. Gelişen metastaz hücrelerinden dolayı kanser vücudun diğer bölgelerine yayılmaya başlar.
Ayrıca rektum kanserine cinsel yolla bulaşan enfeksiyon olan insan papilloma virüsü de neden olabilmektedir. Çünkü rektum kanseri vakalarının neredeyse hepsinde insan papilloma virüsü görülür.
Rektum kanseri ek olarak da diğer kanserlerin anal kanala yayılmasından dolayı da kaynaklanabilmektedir. Bu yayılma metastaz evresinden sonra görülmektedir.
Rektum Kanseri Belirtileri
Rektum kanseri belirtileri bir çok farklı belirtiden oluşabilir.
Rektum kanserinde hemoroid, irritabl bağırsak sendorumundan ve gastrointestinal semptomların yanı sıra ince dışkı, rektum ve çevresinde kanama, anüste ağrı ya da basınç oluşması, anüste kaşıntı, anüsten sıvı akıntısı ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler gibi semptomlar da görülmektedir.
Bu semptomların varlığından şüphe duyulması durumunda doktor kontrolüne ihtiyacınız olacaktır. Görülen bu semptomların hangi durumdan kaynaklandığının teşhis edilmesi için çeşitli testler yapılmaktadır.
Rektum Kanseri Risk Faktörleri
İnsanların %20’sinde hayatlarının bir noktasında rektum kanseri teşhisi konulabilir. Rektum kanseri her insanda görülebilse de özellikle bazı kişiler daha fazla risk altındadır.
HPV enfeksiyonu
İnsan papilloma virüsü cinsel yola bulaşan enfeksiyonlardan bir tanesidir. İnsan papilloma virüsü bir sürü rektum kanseri vakalarında görülmektedir. Ayrıca bu durum rahim kanserine neden olan hastalıklardan da birisidir.
HIV
Bağışıklık sisteminin tehlikede altında olmasından dolayı HIV bazı insanlarda daha yüksek riskler taşımaktadır.
Cinsel aktivite
Birden çok cinsel partnere sahip olmak ya da cinsel ilişkide kadın olmak, rektum kanserine yakalanmanın riskini arttırmaktadır. Prezervatif gibi önlemler almamak, HPV’ye yakalanmanın riskini de arttırdığı gibi rektum kanseri riskini de arttırmaktadır.
Sigara içmek
Sigara içen insanların rektum kanseri geliştirme riski yüksektir.
Zayıf bir bağışıklık sistemi
Zayıf bağışıklık sistemine sahip olan kişilerde rektum kanserine karşı savunmasızlık da görülür. Organ nakli olan, HIV’li kişilerin immünosupresan kullanması gibi durumlar bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.
Yaş
Araştırmalar göre, birçok rektum kanseri vakası 50 yaşı ve üzerindeki insanlarda görülmektedir.
Rektum Kanseri Teşhisi
Rektal kanamaların olması rektum kanserine işarettir. Anüste kaşıntı, ağrı ve kanama olan kişilerin rektum kanseri olma riski taşımasından dolayı evreler kendini geliştirmeden muayene olmakta fayda var. Ek olarak belirli prosedürler ya da rutin muayenelerle de rektum kanseri teşhisi konulmaktadır.
Dijital rektal muayene sayesinde bazı anal karsinomlar teşhis edilebilmektedir. Bu durum ayrıca erkeklerde prostat muayenesinde de kullanılmaktadır. Doktorların büyümeleri ya da yumruların hissedilmesi için manuel rektal muayenesinin yapılması her iki cinsiyet için de uygulanmaktadır.
Rektum kanserinin teşhis edilmesi için ayrıca anal pap smear testi de uygulanabilir. Bu test pap smear testine çok benzemektedir. Anal astardan pamuklu çubukla örnekler alınır ve alınan örnekte anormallikler laboratuvar ortamında incelenir.
Ayrıca bir anormalliğin fark edilmesi durumunda rektum kanserinin teşhisi için bir sürü doku ve hücre biyopsisi yapılmaktadır.
Rektum Kanseri Tedavisi
Rektum kanseri tedavisi, çoğu kanser türünde olduğu gibi bir çok farklı tedavinin kombinasyonundan oluşur.
Rektum kanserinin kesin sonuçlar alındığı tedavileri bulunmamaktadır. Uygulanan tedaviler insanların sağlığının korunması ve hastalık ilerlemesinin yavaşlatılması içindir. Kanserin evresi ve yaş gibi bir sürü etken tedavi seçeneklerinin belirlenmesine yardımcı olmaktadır.
Kemoterapi
Kanser hücrelerinin yok edilmesi ve gelişmenin önlenmesi için kemoterapi uygulanabilir. Kemoterapi, vücuda enjekte edildiği gibi ağızdan da alınabilmektedir. Semptomların hafiflemesi için de aralıklı olarak ağrı kesici alınabilir.
Ameliyat
Lokal rezeksiyon prosedürü ile çoğunlukla anüste bulunan tümör ve çevredeki sağlıklı dokular alınmaktadır. Bu prosedür kanser evresinin çok fazla gelişmemiş durumlarında uygulanmaktadır.
Daha invaziv olan prosedür ise abdominoperineal rezeksiyondur. Bu prosedür, diğer tedavilere olumlu yanıtlar alınmayan kişiler için uygulanmaktadır. Rektum, sigmoid kolonu ve anüsün alınması için karında kesi atılır. Bu prosedür sırasında gastrointestinal yolunun alt kısmı alındığı için, sonrasında yapay olarak ostomi ile gastrointestinal yol oluşturulur. Ostomi uygulanan kişilerin dışkıları ostomi kesesinde birikir.
Alternatif terapiler
Radyasyon tedavisi, rektum kanseride dahil olmak üzere bir sürü kanser türü için kullanılmaktadır. Diğer radyasyonlar ve X-ışınları vücuttaki kanserli hücrelerin yok edilmesi için kullanılırken çevredeki sağlıklı dokunun da ölmesine neden olmaktadır. Tedavi noninvaziv olmasından dolayı diğer kanser tedavileriyle beraber de uygulanabilmektedir.
Rektum Kanserini Önleme
Rektum kanserinin kesin sonuç veren bir yolu bulunmamaktadır. Ancak alınan önlemler hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır.
Güvenli cinsel ilişki
Beraber olunan cinsel partner sayısının azaltılması, cinsel ilişki sırasında koruyucuların kullanılması anal ilişkiden kaçınmak ya da cinsel yollarla bulaşan enfeksiyonların varlığı için düzenli olarak test yapılması gibi güvenli cinsel ilişkilerde bulunabilirsiniz.
Sigara içmeyi bırakın
Sigara içmekten uzak dururken pasif içicilikten de uzak durmak gerekmektedir.
Aşı olun
9 ila 26 yaşındaki her insan için üç dozluk HPV aşısı bulunmaktadır. Yapılan bu aşı, insanların rektum kanserine yakalanmasına neden olan bazı HPV türlerinden korumaktadır.
Yaş ya da genetik gibi faktörlerden dolayı rektum kanserine yakalanma riski yüksekse, doktorla iletişime geçmelisiniz.
Son Olarak
Tanının konulmasından sonra bir sürü insan sağlıklı ve uzun bir hayat sürebilmektedir. Erken teşhis hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Araştırmalara göre, 2007 ila 2013 yılları arasındaki verilere göre rektum kanserinde ölüm oranı %33,1’dir. Ayrıca lokalize rektum kanseri bulunan insanların hayatta kalma oranı ise %81,3’tür.
Comentários