top of page

Omuz MR Nasıl Çekilir?

Omuz mr nasıl çekilir? sorusuna bu yazımızda cevap verdik. Daha detaylı bilgi edinmek için devamını okuyun!

Omuz MR Nasıl Çekilir?
Omuz MR Nasıl Çekilir?

MR taramalarında vücudun iç yapısının görüntülenmesi için mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanılmaktadır. Bu işlemler için cerrahi kesiler atılmaz. Bu taramada; kemikler ve kaslar, bağlar, sinirler, tendonlar ve kan damarları dahil olmak üzere vücudun yumuşak dokuları görüntülenmektedir.


MR taraması vücudun her yerine yapılır. Omur MR taraması ise özellikle omu bölgesindeki kemikler, kan dokuları ve damarların görüntülenmesi için kullanılmaktadır.


Omuz MR’ı da doktorun X-ışınları gibi diğer görüntüleme testlerinde ortaya çıkan olası sorunların teşhis edilmesi için kullanılmaktadır. Ayrıca bu test bölgedeki açıklanamayan ağrıların teşhis edilmesine ya da omuzda semptomlara neden olan durumların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmaktadır.


MR makineleri vücutta bulunan su moleküllerinin geçici olarak hizalanmasını sağlayan manyetik alanlar oluşturur. Radyo dalgaları ise makine tarafından görüntü esnasında kaydedilmiş zayıf sinyallerin üretilmesinde hizalanmış su moleküllerini kullanır.


BT taramaları ve X-ışınlarına göre MR taramalarında radyasyon kullanılmaz. Genellikle hamile kadınlar ve çocuklar için daha güvenlidir.


Omuz MR’ı neden çekilir?


Omuz, derin ve karmaşık bir eklemdir. Üç ana kemikten oluşmaktadır. Bu sayıdan dolayı vücudun en hareketli eklemidir. Birçok sorundan dolayı omuzlar etkilenebilmektedir.


Omuz MR’ının çekilmesinin ana nedenleri yaralanma ve ağrılardır. Yaralanmalar, darbe sonucu ya da eklem üzerinde aşırı aşınma ve yıpranmadan olabilir. Omzun çıkması, artrit gibi dejeneratif hastalıklar, rotator manşet gözyaşları, kemik kırılması spor yaralanmaları, açıklanamayan şişlik ve ağrılar, hareket aralığında azalma, enfeksiyon ya da tümörden dolayı omuz MR taraması gerekebilir.


Bazı zamanlarda ise MR taramaları ameliyat, ilaç ya da fizik tedavi sonuçlarının izlenmesi için çekilmektedir.


Omuz MR’ının riskleri


MR taramalarında radyasyon kullanılmadığı için çok az risk bulunmaktadır. Günümüze kadar tarama sonrasında radyo dalgaları ya da mıknatısların neden olduğu yan etkiler görülmemiştir.


Metal implantlar


Metal implantı olan insanların MR taramalarında sorunlar yaşayabilmesi mümkündür. Makinedeki mıknatıslar kalp pillerini ya da implante edilen vidaları etkileyebilmektedir. Yapay eklem, yapay kalp kapakçığı, anevrizma ameliyatında takılan metal klips, mermi ya da şarapnel, kalp pili ya da koklear implantı bulunan insanların işlem öncesinde doktoru bilgilendirmesi gerekmektedir.


Kalp pili olan insanlar için MR yerine BT taraması önerilmektedir. Bu işlem kalp pilinin türüne göre değişiklik göstermektedir. Bazı kalp pili modelleri ise muayene sırasında bozulmaması için MR öncesinde programlanabilmektedir.


Boya alerjisi


Bazı insanlarda kontrast boyaya karşı alerjik reaksiyonlar görülmektedir. Kontrast boya, kan damarlarının daha net görüntülenmesi için fayda sağlar. Yaygın olarak kullanılan kontrast boya ise gadolinyumdur. Araştırmalara göre bu alerjik reaksiyonlar hafif geçer ve ilaçlar kolaylıkla kontrol altına alınır.


Emzirme


Annelerin kontrast boya almasından 24 ila 48 saat arasında emzirmemesi gerekir. Emzirmek için boyanın vücuttan atılması beklenmelidir.


Omuz MR’ına nasıl hazırlanılmaktadır?


Önceki prosedürler ya da yaralanmalardan dolayı vücudunuzda herhangi bir metal bulunduğunu doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir. İşlem yapılmadan önce piercing gibi metal takıların çıkarılması gerekir. Daha sonrasında ise hastane önlüğü giyinilir.


Kapalı alanlarda kalmakta zorlanma ya da klostrofobi gibi durumlarda sakin kalınması için insanlara anti-anksiyete ya da sakinleştirici yapılır.


Omuz MR’ı nasıl çekilir?


Test için kontrast boya alımı gerekiyorsa, bu işlem doktor ya da hemşire tarafından damar yoluyla enjekte edilmektedir. Teste başlamadan önce boyanın vücuda karışması beklenir.


MR makinelerinde kendine bağlı düz bir zemin bulunur. Bu düz zemin makinenin içine doğru kaymaktadır. Zemine sırt üstü uzanılır. Sonrasında kontrol odasında teknisyen zemini kontrol ederek makinenin iç tarafına doğru hareket ettirir. Tarama görüntülerinin kalitesinin artması için omuz etrafına bobin yerleştirilebilir.


Makine çalışırken çok fazla ses çıkarmaktadır. Bu yüzden bazı hastaneler rahatsızlığın azalması için kulak tıkacı verir.


Görüntüler alınırken bazı anlarda nefesin tutulması gerekebilir. Test sırasına herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez.


Omuz MR’larının çekilmesi genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir.


Omuz MR’ı taramasından sonraki süreç


Tarama bittikten sonra doktor aksi bir durum söylemediği sürece hastaneden istediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Sakinleştirici alınması durumunda ise etkinin geçmesi beklenmelidir.


MR görüntülerinin filme aktarılması birkaç saat sürebilmektedir. Ek olarak doktorun görüntüleri incelemesi ve sonuçları da yorumlaması zaman almaktadır. Daha modern makinelerde ise çıkan görüntüler direkt doktorun bilgisayarına aktarılır. Bu sayede doktorlar sonuçları daha hızlı görür.


MR taramalarının ilk sonuçları birkaç gün içinde çıkar. Ancak kapsamlı sonuçların çıkması ise en az 1 hafta sürer.


Sonuçlar çıktıktan sonra doktor bu sonuçları inceler ve ardından açıklama yapmak için hasta ile iletişime geçer. Tanının koyulması için daha fazla test gerekebilmektedir.


Kaynaklar

Comments


bottom of page