top of page

Nodül Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Nodül Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavi Yöntemleri hakkında bu yazımızda detaylı bilgilere yer verdik. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!

Nodül
Nodül

Nodüller nelerdir?


Nodül, anormal doku büyümesine denilmektedir. Nodüller cildin hemen altındaki deri kısmında gelişir. Ayrıca daha derin cilt dokularında veya iç organlarda da görülebilmektedir.



Dermatologlar; nodülleri, cildin altında en az 1 santimetre büyüklüğünde herhangi bir yumrunun tanımlanması için genel bir terim olarak kullanmaktadırlar. Spesifik bir teşhis değildir. Aksine, görülen belirtiler diğer dermatologlara iletmek için kullanılmaktadır.


Tiroid bezi nodüller geliştirebilmektedir. Nodüller genellikle büyümüş olan lenf düğümlerini (lenfadenopati) belirtmek için kullanılmaktadır.


Lenfadenopatinin oluştuğu (ve dolayısıyla nodüllerin görülebileceği) kısımlar şunlardan oluşmaktadır:

  • Koltuk altı

  • Kasık

  • Baş ve boyun bölgesi

  • Akciğerler

Nodüllerde hangi semptomlar ortaya çıkabilir?


Nodül, ciltte sert bir yumru gibi hissedilmektedir. Çoğu zaman gözle görülebilmektedir.


Nodülün olduğu yere ve nedenine bağlı olarak ek semptomlar görülebilmektedir. Örneğin:


  • Tiroid üzerindeki bir nodül yutmayı zorlaştırabilir.

  • Karında olan nodül karın rahatsızlığına neden olabilmektedir.

  • Ses telinde olan nodül sesinizin tınısını değiştirebilir.

Bazı zamanlarda başka semptomlar olmadan nodül gelişebilmektedir.

Nodül türleri


Lenf düğümü nodülleri


Lenf düğümleri her zaman gelişme göstermektedir(lenfadenopati). Büyüdükleri zaman cilt altında görülen bir nodül olarak ya da göğüs röntgeni gibi bir görüntüleme testinde nodül tespit edilebilmektedir.



Lenf düğümleri, vücudun her yerinde bulunan küçük, oval şeklinde olan yumrulardır. Vücuttaki bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar ve hasta olunduğu zaman geçici olarak şişebilmektedir.


Lenf düğümleri, lenfoma olarak bilinen bir kanser türünde de oluşabilmektedir. Kalıcı olarak oluşan lenf düğümleriniz varsa, doktorunuza bunları söylemeniz gerekmektedir.


Şişmiş lenf düğümleri bazen şu bölgelerde bulunabilmektedirler:


  • Koltuk altı

  • Kasık

  • Baş ve boyun bölgesi

Vokal kord nodülleri


Vokal kord nodülleri kanserli hücreler değildir. Sesin aşırı kullanılması ya da yanlış kullanılmasından dolayı genellikle oluşmaktadır. Ses tellerini tahriş eden mide asidi, vokal kordun başka bir olası nedenidir.


Akciğer nodülleri


Akciğer nodülleri genellikle 0,2 ila 1,2 cm arasında değişiklik gösterirken daha da büyük boyutlarda olabilirler. Bazı zamanlar şişmiş lenf düğümlerini temsil ederler. Akciğerlerde enfeksiyon gibi görülen nodülün oluşmasının birkaç nedeni bulunur.


Kanserli olmayan nodüller genellikle tedavi edilmez. 1,2 cm’den büyük nodüllerin kanserli olma riski daha yüksek olmaktadır. Doktor bu nodülleri kontrol etmek ve biyopsinin ne zaman gerekli olduğunu belirlemek için sizinle birlikte bir kontrol takvimi hazırlayacaktır.

Tiroid nodülleri


Tiroid nodüllerinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Aşağıdaki türler, yaygın tiroid nodülleri türleridir:


Kolloid nodüller, tiroid hormonlarının üretimi için önem taşıyan bir mineral olan iyot eksikliğinden dolayı olmaktadır. Bu büyümeler kanserli hücre değildir, ancak büyük olabilirler.

  • Hiperfonksiyone tiroid nodülleri, hipertiroidizme (aşırı aktif tiroid) neden olan tiroid hormonu üretmektedir.

  • Multinodüler guatr, tiroid bezi zamanla büyüyen çoklu nodüller oluştuğu zaman ortaya çıkar. Yeme alışkanlığındaki iyot eksikliği nedeniyle ortaya çıkar, ancak guatrlı çoğu kişi normal görevini yapan bir tiroid bezine sahiptir.

  • Tiroid kanseri, tiroid nodüllerinin başka nedenlerinden birisidir, ancak çoğu tiroid nodülü kanserli hücre bulundurmaz. Araştırmalar, biyopsi yapılan tiroid nodüllerinin yüzde 5'inin kanserli olduğunu öne sürmektedir.

Nodüllerin yaygın nedenleri nelerdir?


Nodüllerin bazı nedenleri şunlardan oluşmaktadır:


Enfeksiyonlar


Nodüller iç dokularda da gelişme göstermektedir. Enflamasyon genellikle bir enfeksiyon ya da vücudun kendi dokularına aşırı tepki verdiği zaman ortaya çıkan bir otoimmün reaksiyon nedeniyle gelişmektedir.


Örneğin; bir granülom, dokunun iltihaplanmasıyla oluşan küçük bir hücre kümesine denir. Granülomlar genellikle akciğerlerde bulunur, ancak başka yerlerde de gelişme gösterebilmektedir.


Tiroid hormonları


Tiroid bezi boynun alt kısmında, köprücük kemiğinin ise hemen üzerindedir. Tiroid bezi metabolizmanın ve büyümenin yapı taşı olan bazı hormonları üretir.


Hipertiroidizm, tiroidin çok fazla tiroid hormonu ürettiği bir duruma denir. Bazı zamanlarda aşırı tiroid hormonu üreten ve hipertiroidizme yol açan nodüller bulunmaktadır.


İyot eksikliği


İyot, tiroid hormonlarının üretilmesi için gerekli minerallerden birisidir. Vücut yeterince iyot salgılamadığında tiroid nodülleri oluşabilmektedir. Bu durum aynı zamanda tiroid bezinin işleyişinde de aksaklıklara yol açabilir.


İyot eksikliği Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın görülmezken Avrupa, Asya ve Afrika'nın bazı bölgelerinde hala görülmektedir.


Lenfadenopati


Lenf düğümünün büyümesi sonucunda cilt altında nodül gelişebilmektedir. Bu durum, bir kişinin herhangi bir enfeksiyona sahip olduğu zaman yaygın olarak görülebilir. Enfeksiyon düzelmeye başladıkça şişlik de inmeye başlar.


Diğer nedenler


Nodüllerin genellikle çoğu iyi huyludur. Ancak nodüller kanser riski taşıyabilmektedir. Bir nodül hızla büyüyorsa, gelişme gösteriyorsa ya da uzun süre devam ediyorsa, tıbbi bir inceleme için hastaneye gidin.


Doktorunuzla ne zaman iletişime geçmelisiniz?


Aşağıdaki gibi belirtilerle karşılaştığınız an derhal tıbbi yardım alın:



  • Yutma zorluğu yaşamak

  • Nefes almada zorluk çekmek

  • Görüş problemleri yaşamak

  • Çarpıntılı kalp

  • Isıya karşı hoşgörüsüzlük

  • Kas Güçsüzlüğü yaşanması

  • Boyun ağrısı olması

  • Ani, açıklanamayan kilo kaybı gerçekleşmesi

  • Uyku zorluğu çekmek

  • Sinirli olmak

Sizde bulunan nodülün zararlı olduğundan emin değilseniz, doğru teşhis konuması için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.


Cilt nodülleri nasıl teşhis edilmektedir?


Doktor nodülün nedenini tespit etmek için nodülü yakından incelemeye alacaktır. Bazı anlaşılması zor durumlarda ultrason gibi görüntüleme çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bir nodülü çıkarmanın ve nedeninin ne olduğunu anlamanın başka bir yolu da eksizyon yöntemidir.


Nodüllerin tedavisi nasıl yapılmaktadır?


Nodül, kanserli bir hücre değilse yani iyi huylu bir tiroid nodülüyse, doktor nodüle tedavi uygulamadan bir süre gözlem altına alacaktır


Tiroid hormonu gibi bir hormonun aşırı üretilmesi bir nodül oluşmasına neden olduğunda, doktor hastalara hormonun bastırılması için reçeteli ilaçlar vererek nodülün küçülmesini amaçlamaktadır.


Bazı riskli durumlarda, tiroid nodüllerinin çıkarılması için ameliyat gerekmektedir. Bulunan nodül kanserli ise, doktor nobülün tedavisi için, radyasyon tedavisi, cerrahi, kemoterapi ya da bu tedavi seçeneklerinin bir karmasının yapılmasını da isteyebilir.


Sonuç nedir?


Nodüllü insanlar için tedavi sonucu, altta yatan nedene bağlı olarak değişmektedir.


Nodül oluşmasının nedeni bir enfeksiyon (üst solunum yolu enfeksiyonu gibi) sırasında mevcut olan şişmiş bir lenf düğümlerinden kaynaklanıyorsa, enfeksiyon düzeldikçe nodülde zamanla düzelme gösterecektir. Kanser vakalarında erken teşhis, etkili tedavinin en önemli aşamasıdır.


Vücudunuzda bir nodüle rastlarsanız, teşhisin ne olduğunu öğrenmek için doktora görünmelisiniz. Yaşadığınız tüm semptomları, nodülün boyutundaki değişiklikleri ya da nodülle ilgili olan herhangi ağrıları takip etmelisiniz. Takip edilen bu değişimler doktora bildirilmelidir.




Comments


bottom of page