top of page

MR ve MRA Nedir? Farkları Nelerdir?

MR ve MRA Nedir? Farkları Nelerdir? sorularını bu yazımızda cevapladık. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!

MR ve MRA


Hem MRA hem de MR; vücut dokularının, kemiklerin ya da organların görüntülenmesi için kullanılan, invaziv olmayan ve ağrı duyulmayan tanı türleridir.


MR’da (manyetik rezonans görüntüleme) organ ve dokular ayrıntılı bir şekilde görüntülenmekteyken. MRA (manyetik rezonans anjiyografi) ise doku ve organların etrafındaki kan damarlarını incelemektedir.


Kan damarlarındaki sorunların incelenmesi için genellikle MRA çekilmektedir. Bu yazımızda bu iki test hakkında bilmeniz gerekenleri araştırdık.


MR nedir?


Vücudun iç kısmının görüntülenmesi için kullanılan tarama türlerinden birisi MR’dır.


Bu taramada organlar, kemikler ve dokular incelenmektedir. MR makinesi manyetik alanlar oluşturmaya başlar ve sonrasında taranan alanın haritalanması için vücuda radyo dalgaları gönderilir.


Bazı MR’larda taranmak istenen alanın daha net görülmesi için vücuda kontrast boyalar enjekte edilmektedir.


MRA nedir?


MR’ın türlerinden birisi MRA’dır.


Çoğu zaman MRA ile MR birlikte çekilmektedir. MRA testi damarların daha net görüntülenmesi için MR’dan evrimleşmiştir.


MRA, uzanımsal verilerin bulunduğu MR sinyallerinden oluşmaktadır.


MR ve MRA nasıl çekilmektedir?


MR ya da MRa taraması yapılmadan önce teknisyenler tarafından MR makinesini ya da sağlığınızın etkilenmemesi için sorunlarınızın olup olmadığı sorulmaktadır.



Tıbbi cihazlar, piercing, dövme, implant, kalp pili ve metallerin bulunması sağlığına ya da makineye zarar verebilir.


MR makinelerinde mıknatıs bulunduğu için işlem sırasında metal nesneler makineye ve vücuda tehlike arz etmektedir.


MRA sırasında kontrast boyalara ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu boyalar damardan enjekte edilmektedir. Bu boyalar sayesinde damarlar ya da atardamarlar daha net görülebilmektedir.


Makine işlem sırasında çok fazla gürültü çıkardığı için işitme duyularına zarar verebilir. Bu yüzden MR çektiren insanlara kulak tıkacı verilmektedir.


Makinenin içine kayabilen zemin bulunmaktadır. İşlem için bu zemine uzanılır.


Makinenin içi dar olduğu için klostrofobisi olan insanlar bazı sıkıntılar yaşayabilir. Klostrofobisi olan kişilerin işlem öncesinde doktora bildirmesi gerekmektedir.


MR ve MRA riskleri nelerdir?


MR ve MRA’nın riskleri birbirine benzemektedir.


İntaravenöz kontrast boyaların kullanılmasından dolayı radyofrekans nedeniyle cilt yanıklarının oluşması, vücudun ısınması ve işitme kaybı gibi riskler bulunmaktadır.


MR ve MRA’nın sağlık riskleri çok nadir görülmektedir. Araştırmalara göre, çekilen her 1 milyon MR taramasında yaklaşık 300 komplikasyon oluşmaktadır.


Neden MRA ve MRG?


MR ve MRA testleri vücudun iç kısmının görüntülenmesi için kullanılmaktadır.


MR; beyindeki anormallikler, eklem yaralanmaları ve diğer anormalliklerin kontrol edilmesi için çekilirken aort koarktasyonu, karotis arter hastalığı, kalp hastalığı ve diğer kan damarı sorunları içinse MRA kullanılmaktadır.


Son Olarak




MR ve MRA testlerinde çok fazla farklılık bulunmaz. MRA testi de MR gibi çekilmektedir. Aynı makineler kullanılmaktadır.


İki test arasındaki tek fark ise; MRA organ ve dokuların etrafındaki kan damarlarının görüntülenmesi için kullanılmaktadır. Doktorlar doğru teşhisin konulması için gereksinimlere göre bu testlerin birisinin ya da ikisinin de çekilmesini isteyebilir.


Kaynaklar

Comments


bottom of page