Migren ağrısına ne iyi gelir? sorusunun cevabını bu yazımızda sizin için anlattık.
Migren ataklarını bağ ağrısı olarak kabul etmemek gerekmektedir. Migren ataklarında; şiddetli ağrı, mide bulantısı ya da ışığa ve sese karşı hassasiyet yaşayabilirsiniz.
Doğal tedaviler, migren semptomlarını azaltmak için ilaçsız bir yöntemdir. Bu tedaviler, migren ataklarının başlamasını önleyebilir ya da en azından şiddetini ve atağın süresini azaltabilir.
Migren ataklarının reçeteli ya da reçetesiz ilaçlarla tedavi edilebileceğini unutmayın. Sizin için uygun tedavi hakkında doktorla konuşun.
Migren tetikleyen gıdalardan kaçının
Tükettiğiniz gıdalar migren ataklarını önlemede hayati bir rol oynar. Birçok yiyecek ve içecek migren tetikleyicisi olabilir, örneğin:
Sosisli sandviç, şarküteri ürünleri ve sosis dahil nitratlı yiyecekler
Çikolata
Beyaz peynir, kaşar, Parmesan ve İsviçre peyniri gibi doğal bileşik olan tiramin içeren peynir türleri
Alkol
Lezzet arttırıcı olan monosodyum glutamat (MSG) içeren gıdalar
Dondurma ya da buzlu içecekler gibi çok soğuk yiyecekler
İşlenmiş gıdalar
Salamura yiyecekler
Fasulyeler
Kurutulmuş meyveler
Ayran, ekşi krema ve yoğurt gibi kültürlü süt ürünleri
Az miktarda kafein tüketmek migren ağrısını hafifletebilir. Kafein bazı migren ilaçlarında da bulunur. Ancak fazla kafein migren atağına neden olur.
Migren ve lavanta yağı
Lavanta yağı esansiyelinin soluması migren ağrısını hafifletir. Lavanta yağı doğrudan da solunabilirken taşıyıcı başka bir yağ ile de seyreltilip kullanılabilir.
2016 yılında yapılan çalışmaya göre, profilaktik tedavi olarak 3 aylık lavanta tedavisi uygulanması, migren ataklarının sıklığını ve şiddettini azalttığını buldu.
2020 yılında yapılan başka bir araştırmaya göre ise migren için lavanta tedavisi de dahil olmak üzere çeşitli bitkisel tedavilerin de etkileri incelendi. Uzmanlar, migren tedavisinde öksürük otu ve humma kullanımını destekleyen sınırlı kanıtlar keşfetti. Ancak mevcut araştırmaların lavanta tedavisini desteklediğini fark etmediler.
Baş dönmesi mi yaşıyorsunuz? Baş dönmesini anlattığımız yazımızı okumak için tıklayın!
Migren ve akupunktur
Akupunktur, çok çeşitli sağlık sorunlarından kurtulmak için cildin belirli bölgelerine çok ve ince iğnelerin enjekte edilmesini içerir.
2020 yılında yapılan bir araştırmada da 20 seans akupunkturun, aurasız epizodik migren atağı bulunan kişilerde migren önlemenin daha etkili olduğunu saptadı. Sham akupunktur, iğnelerin çok derine girmediği bir tedavidir.
Migren ve nane yağı
Nane yağında kimyasal olarak bulunan mentol, çok sınırlı miktarda araştırma olmasına rağmen migren ataklarının önlenmesine yardımcı olabilir.
2019 yılında yapılan bir araştırmada, yüzde 4'lük nazal lidokainin etkilerini yüzde 1,5 nane esansiyel yağı ve migren semptomlarını yönetmek için bir plasebo ile karşılaştırdı.
Araştırmacılar, lidokain ve nane yağı gruplarındaki kişilerin yüzde 40'ının; plasebo grubundaki kişilerin sadece yüzde 4,9'una kıyasla semptomlarında önemli iyileşmeler yaşadığını buldu.
Bazı akademik makaleler, çok az araştırmanın nane yaprağını içerdiğini belirtirken sınırlı miktarda olan deliller ise nane yağının baş ağrılarını kontrol altına alabileceğini öne sürüyor.
Migren yüksek tansiyondan kaynaklanıyor olabilir. Yüksek tansiyonu anlattığımız yazımızı okumak için tıklayın!
Migren ve zencefil
Zencefilin, migren de dahil olmak üzere birçok rahatsızlığın neden olduğu mide bulantısını hafifletir. 2020'de yapılan bir araştırma, zencefilin migren atakları için yararlı olabileceğine dair kanıtlar buldu. Migren atakları için ağrı kesiciler faydaları olabilir.
Migrenle ilişkili ağrıların ya da atakların tedavisinde zencefilin faydalarını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Migren ve yoga
Yoga, sağlığı ve esenliği iyileştirmek için nefes alma, meditasyon ve vücut duruşlarının kullanımı içeren bir tekniktir. 2015 yılında yapılan bir araştırma, yoganın migren ataklarının süresini, sıklığını ve yoğunluğunu azaltabileceğini buldu. Anksiyeteyi iyileştirdiği, migreni tetikleyen alanlardaki gerilimi azalttığı ve damar sağlığını iyileştirdiği öne sürülmektedir.
Uzmanlar, yoganın migren tedavisi için tamamlayıcı terapilerden biri olarak faydalı sağlayabileceği sonucuna vardılar.
Biofeedback ve migren
Biofeedback bir rahatlama terapisidir. Stres için otonom tepkileri kontrol etmeyi öğretir. Bu terapi sırasında; kan basıncınız, kalp atış hızınız ve kas gerginliğiniz gibi strese bağlı değişken fizyolojik süreçleri izlemek için cildinize elektrotlar yapıştırılır.
Biofeedback terapi seansı sırasında, fizyolojik süreçlerdeki değişiklikleri kullanarak stresi kontrol altına almak için terapist yardımı gerekir.
2019 yılındaki araştırmaya göre, migren tedavisi için biofeedback ve bilişsel davranışçı terapi gibi zihin-beden müdahalelerinin kullanılmasını teşvik eden bulgular var. Bu tedaviler etkin bir şekilde yan etkilerden arındırılmış ve bazı insanlar için ilaç tedavisi yerine iyi bir alternatif olabilir.
Magnezyum ve migren
Magnezyum eksikliği baş ağrısı ve migrene neden olabilir. Magnezyum oksit takviyesi, auralı migreni önlemeye yardımcı olur. Ayrıca adet migrenini de (hormona bağlı baş ağrıları) önleyebilir.
Uzmanlar, magnezyum oksitin önemli yan etkilerinin olmadığını, migreni önlemek için valproat sodyum ilaçları kadar da etkili olduğunu düşünmektedirler.
Aşağıdakileri içeren gıdalardan magnezyum takviyesi alabilirsiniz:
Badem
Susam
Ay çekirdeği
Brezilya fındığı
Kaju fıstığı
Fıstık ezmesi
Yulaf ezmesi
Yumurta
Süt
Migrene bağlı mide bulantıları için akupresür tedavisini deneyin
Akupresür, ağrı ve diğer semptomların hafiflemesi için vücuttaki belirli noktalara uygulanan basınca denir.
2017 yılında yapılan bir araştırmada, akupunktur tedavisinin migreni tetikleyen mide bulantısını kontrol altına almaya yardımcı olabileceğine, ancak ağrıyı ya da yaşam kalitesinde iyileştirme yapmadığına dair kanıtlara ulaşıldı.
Stres yönetimi ile ilgili tekniklerini uygulayın
Uzmanlar, migrenli kişilerin %80'inden fazlası stresin migren tetikleyicisi olduğuna inanıyor. Stresi nasıl iyi yönetileceğini öğrenmek migren sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir.
Yaygın olarak kullanılan bazı stres yönetimi teknikleri şunlardır:
Derin nefes egzersizleri
Müzik terapisi ya da rahatlatıcı müzik dinlemek
Danışmanlık ya da terapi
Meditasyon yapmak
Progresif kas gevşemesi
Zaman yönetimini kontrol etmek
Rahatlatıcı aktiviteler için daha fazla zaman ayırmak
Bol bol su tüketin
Migren araştırmaları, migrenli kişilerin yaklaşık üçte birinde dehidrasyon migren tetikleyicisi olarak görüldüğünü açıklıyor.
Dehidrasyonun önlenmesi için, özellikle egzersiz yaparken ve gün içinde bol su içtiğinizden tüketmek gerekir. Sıcak günlerde normalden daha fazla su içmek gerekebilir.
İyi bir uyku uyumaya çalışın
Uyku ve migren arasındaki bağlantı hala tam olarak kesinleşmiş değildir. 2016 yılında yapılan araştırmaya göre, şiddetli migren sıklığı ile uyku kalitesizliği arasında bir ilişki bulmuştur. Bu ilişki auralı ve aurasız migrenli kişilerde görülür.
Her gece aynı saatte yatmak, günün geç saatlerinde kafeinden uzak durmak ve yatmadan önce uyarıcı faaliyetlerden kaçınmak uyku kalitesinin düzelmesi için önlemlerden bazılarıdır.
Öksürük Otu ve migren
Öksürük Otu, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da yetişen bir bitkidir. 2012'ye uzmanlar, migren ataklarını önlemek için Öksürük Otunun kullanılmasını öneriyordu. 2015 yılında bazı çalışmalar sonucunda karaciğer toksisitesi olma olasılığı nedeniyle bu tavsiyeden uzak durulması gerekildiği öğrenildi.
Dünya Sağlık Örgütü, bu kimyasal bitkinin akciğerlere ve kan dolaşımına zarar verebileceğinden dolayı yalnızca pirolizidin alkaloid içermeyen Öksürük Otu ürünlerinin kullanılmasını öneriyor. Öksürük Otu kullanmadan önce bir doktorunuzla konuşun.
Özet
Migreniniz atakları geçiriyorsanız, semptomların zorlayıcı olabileceğini bilmeniz gerekir. İşinizi aksatabilir ya da sevdiğiniz aktivitelere katılmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Ancak yukarıdaki çözümler migren atakları için biraz rahatlama sağlayabilir.
Migren ataklarınız ya da ataklarınız uyguladığınız tedavilere yanıt vermiyorsa, bir doktorla iletişime geçmeniz önemlidir. Belirtileriniz şiddetli, sık ya da günlük hayatınızda aksaklıklar yaratıyorsa doktora gidin.
Comentarios