top of page

Meme MR Nedir? Neden Çekilir?

Meme MR Nedir? Neden Çekilir? sorularını bu yazımızda cevapladık. Daha fazla bilgi edinmek için yazının devamını okuyun!

Meme MR
Meme MR

Meme MR’ı taramasında memedeki anormalliklerin kontrolü için mıknatıs ya da radyo dalgaları kullanılmaktadır.


MR sayesinde vücuttaki yumuşak dokular incelenmektedir. Doktorların memede anormallik olmasından şüphelenmesi durumunda meme MR’ı çekilmesini isteyebilmektedir.


Meme MR Neden Çekilir



Meme kanseri geliştirme riski yüksek olan kadınlar için, meme kanserinin ilerlemesini ya da tedaviye verilen cevabı kontrol etmek için ve diğer görüntüleme testlerinin yetersiz olması durumunda meme MR’ı çekilmektedir.


Ayrıca, ailenizde daha önce meme kanseri geçiren birinin olması durumunda, meme kanseri semptomlarının görülmesinde, kanser öncesinde memede oluşan değişikliklerin incelenmesinde, yırtılan ya da sızıntı yapan meme implantının olmasında, memede yumru gelişmesinde ya da meme dokusunun aşırı yoğun olması durumunda meme MR’ı istenebilmektedir.


Meme MR’larının mamogramlarla birlikte kullanılması amaçlanmaktadır. Meme MR’larında bir sürü anormallik tespit edilirken, mamogram ise meme kanseri için standar bir tarama aracıdır.


Meme MR Riskleri


Meme MR’larındaki manyetik alanlar ve radyo dalgaları herhangi bir şekilde zararlı değildir. Ancak hamilelerin acil olmadığı durumlarda meme MR’ından uzak durması gerekir.


Göz önünde bulundurulması gereken bilgiler:


· Yanlış çıkan pozitif sonuçlar. MR taramaları kanserli ya da kanserli olmayan hücrelerin büyümelerini her zaman ayırt edemez. Testlerin doğruluğunu kanıtlamak için biyopsiye ihtiyaç olabilmektedir.

· Kontrast boyaya karşı alerjik reaksiyon. MR esnasında, görüntülerin daha net görünmesini sağlamak için damar yoluyla vücuda kontrast boyalar enjekte edilmektedir. Bu boyalar bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara ya da böbrek problemlerine karşı ciddi komplikasyonlar doğurabilmektedir.


Meme MR Hazırlanma


MR’dan önce doktorlar tarafından test ayrıntılı bir şekilde açıklanır, tam fiziksel muayeneye başlanır ve ardından tıbbi geçmiş gözden geçirilir. Ayrıca bu aşamalar sırasında kullanılan ilaçlar ve alerjiler de doktora söylenmelidir.


Vücutta kalp pili ya da metal implant bulunması durumunda, kontrast boyaya karşı daha önceden alerjik reaksiyon gösterilmişse, böbreklerde sorun varsa ve hamilelik durumunda MR çekilmesi risk taşımaktadır. MR çekilmeden önce bu kriterlerin doktora söylenmesi gerekmektedir.


Meme MR’ları hamilelik esnasında pek güvenli değildir. Emziren anneler ise, test yaptırdıktan sonra yaklaşık 2 gün boyunca bebeklerini emzirmemelidir.


Ayrıca MR’ı adet döngüsünün başlangıcına da planlamak önemlidir. En ideal zaman, adet döngüsünün son haftasıdır.


MR makinesinin kapalı ve dar bir alanı bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı klostrofobisi olanların doktora bunu söylemesi gerekir. Rahatlamanız için sakinleştirici yapılabilir. Bazı durumlarda ise açık MR yapılmaktadır.


Meme MR Nasıl Çekilir?



MR makinesinde makinenin içine girip çıkabilen düz bir masa bulunmaktadır. Simite benzeyen bölümde ise göğsün görüntülerini oluşturan mıknatıslar ve radyo dalgaları bulunmaktadır.


Tarama yapılmadan önce hastane önlüğü giydirilir ve vücutta bulunan tüm metaller çıkarılır.


MR odasında yastıklı masada yüzüstü uzanılır. Masada memelerin yerleştirileceği çöküntüler bulunur. Daha sonra makinenin içine doğru girersiniz.


Teknisyenler size ne zaman nefes almamanız ve ne zaman sabit durmanız gerektiğini söylemektedir. Arada cam bulunan arka odada teknisyen, görüntüleri monitörden izler. Bu talimatlar size mikrofon üzeri verilmektedir.


Makinenin çalıştığı çok hissedilmez. Ancak makineden çıkan rahatsız edici seslerden dolayı kulak tıkacı verilebilir.


Çekilen görüntüler yaklaşık olarak 1 saat sürebilmektedir.


Meme MR Çekildikten Sonra


Radyolog, meme MR’ının sonuçlarını gözden geçirir, gerekli incelemeleri yapar ve rapor hazırlayarak doktora iletir. Doktorlar bu raporları gözden geçirir, tehlikeli bir durum varsa eğer sizinle iletişime geçer.


MR görüntüleri siyah beyazdır. Tümörler ve anormallikler parlak beyaz nokta olarak kendini belli etmektedir. Bu beyaz noktaların oluşması kontrast boyanın enjekte edilerek gelişen hücre aktiviteleridir.


MR sonuçları herhangi bir kitlenin kanser riski taşıdığını gösteriyorsa, sonuçtan emin olmak için biyopsi istenmektedir. Bu biyopsi sayesinde doktorlar kitlenin kanserli bir hücre olup olmadığını öğrenebilmektedir.


Kaynaklar

Comments


bottom of page