top of page

Lordoz Nedir? Neden Olur? Tedavisi

Lordoz nedir? sorusuna bu yazımızda cevap verdik. Ayrıca lordoz türleri ve tedavisi hakkında da detaylı bilgilere yer verdik.

Lordoz
Lordoz



Her insanın omurgası; boyunda, sırtta ve belde kıvrılmalar yaşamaktadır. Omurganın S şeklini oluşturan bu kıvrımlara kifotik (sırt) ve lordotik (boyun ve bel) denilir. Bu kıvrımlar şokun absorbe edilmesini, baş ağrılığına destek olması, başın pelvizle paralel hizalanmasını, vücut yapısının stabilize edilmesini ve esnekliği sağlamaktadır.


Lordosis, düz doğal lordotik eğrilere denilmektedir. Omurların çok fazla içe doğru kavislenmesine lordoz ya da geri tepme denilmektedir. Lordoz, belin ve boynu etkilemektedir. Ayrıca lordoz, omurga üzerinde de baskıya neden olur. Bundan dolayı ağrı ve rahatsızlık gelişir. Lordoz tedavi edilmediği sürece şiddetlenir ve hareket alanını kısıtlamaya başlar.


Lordoz tedavisi, oluşan eğrinin ciddiliğine ve lordozun türüne göre değişiklik göstermektedir. Öne eğrildiğiniz zaman belde ağrı ve baskı oluşmaya başlar. Bu durum fizik tedavi ya da günlük egzersizle kontrol altına alınabilmektedir.


Uygulana tedavi olumlu yanıt vermemesi durumunda ise doktor kontrolü gerekmektedir.



Lordoz Neden Olur?


Lordoz her yaş grubunda görülmektedir. Bazı faktör ve koşullar lordozun riskini arttırmaktadır. Bu faktör ve koşullar şunlardan oluşur:


Spondilolistezis: Spondilolistezis, belde bulunan omurlardan bir tanesinin hemen altındaki kemiğe yakınlaştığı spinal bir durumdur. Bu durum genellikle ameliyat ya da terapilerle tedavi edilmektedir.


Akondroplazi: Akondroplazi, yaygın olarak görülen cücelik türlerinden bir tanesidir.

Osteoporoz: Osteoporoz, kemik erimesine neden olurken bir yandan da kemiklerin kırılması riskini arttırmakta olan bir kemik hastalığı türüdür.


Osteosarkom: Osteosarkom, genellikle dize yakın kaval ya da uyluk kemiklerinde ya da omzun üst sol kemiğinde görülen bir kanser türüdür.


Obezite: Obezite yaygın olarak görülmekte olan bir durumdur. Obezite, insanlarda tip 2 diyabete, kalp hastalığına ve kansere neden olabilmektedir.


Lordoz Türleri


Alt sırtta Lordoz


Bel ya da lomber omurlarında bulunan lordoz en çok görülen tiptir. Bu türün iyileştirilmesi için uygulanabilecek en kolay yöntem düz yüzeye sırt üstü bir şekilde uzanmaktadır. Uzandığınız esnada elinizin bel boşluğundan kolayca geçmektedir.


Lordoza sahip olan bir insanın sırtı ile yüzey arasında fazladan boşluk bulunmaktadır. Aşırı eğrilik durumunda bel kısmında C benzeri bir ovallik oluşur. Yan taraftan bakıldığı zaman ise kalça ve karın dışarı çıkmış bir şekilde durmaktadır.


Servikal lordoz


Boyun bölgesindeki omurganın C şeklinde olması gerekmektedir. Boyun bölgesindeki C şeklinde kıvrımlı olmaması durumuna servikal lordoz denilmektedir.


Çok fazla eğrilik, ters servikal lordoz, eğrinin sağda ya da solda olmasın durumunda servikal lordoz teşhisi konulmaktadır.



Lordoz Belirtileri



Lordozda yaygın olarak görülen semptom kas ağrılarıdır. Omurganın anormal seviyede kıvrılması sonucu kaslar farklı yönlere çekilmeye başlar ve bu yüzden kas spazmı ya da kas gerilmesi oluşur. Servikal lordozdan dolayı oluşan ağrılar; boyunda, sırtın üst kısmında ya da omuzlarda olabilir. Bu ağrılardan dolayı da boyun ve sırtta hareketler kısıtlanabilmektedir.


Lordozun olup olmadığını kontrol etmek için düz bir yüzeye uzandıktan sonra boyun kıvrımı, sırt ve zemin arasındaki boşluğu ölçebilirsiniz. Elin bel ile düz yüzey arasında rahatça hareket edebilmesi lordoz olduğuna işarettir.


Karıncalanma, uyuşma, zayıf mesane kontrolleri, ani zayıflamalar ve kas kontrolünün sürdürülmemesi gibi durumlarda muayene olmak gerekmektedir.


Bu semptomlar sinir sıkışması gibi daha ciddi durumlarda da görülebilmektedir.


Çocuklarda Lordoz


Bazı zamanlarda lordoz, herhangi bir neden olmadan bile çocuklarda görülebilmektedir. Çocuklarda görülen lordozlara iyi huylu jüvenil lordoz denilmektedir. Uzmanlar, jüvenil lordozun çocuklarda kalça kaslarının zayıf olmasından kaynaklandığını öne sürmektedir. Ayrıca iyi huylu jüvenil lordoz çocukların büyümesiyle kendi kendine iyileşmektedir.


Lordosis ise çocuklara araba çarpması ya da sert yere düşmeden dolayı olun kalça çıkıklarının bir işareti olabilir.


Genellikle çocuklarda lordoz sinir sistemi ya da kas problemlerinden dolayı oluşabilse de serebral palsi, miyelomeningosel (omuriliğin sırt kemiklerine yapışması), kas distrofisi, spinal müsküler atrofi ( kalıtsa bozukluk olan istemsiz hareketler) ve artrogripoz (doğum sırasıanda eklemlerin çok hareket edemediği bir tür sorun) gibi nadir durumlarda neden olabilmektedir.


Hamile Kadınlarda Lordoz


Hamile kadınların birçoğunda sırt ağrıları görülmektedir. Lordozda ise çıkıntılı kalça ve göbek görülmektedir. Araştırmalar, hamilelik esnasındaki gelişen lordozun aslında omurganın ağrılık merkezinin yeniden ayarlanması için geliştiğini göstermektedir.


Genel sırt ağrıları ise vücuttaki kan akışının değişmesinden kaynaklanmaktadır. Sırt ağrıları genellikle doğumdan sonra geçmektedir.


Lordoz Teşhisi


Doktorlar tıbbi geçmişi öğrendikten sonra fizik muayene başlar ve lordozun varlığı için görülen semptomlar öğrenilir. Fizik muayene sırasında doktorlar hastaların yana ya da öne doğru eğilmesini ister. Çünkü bu pozisyonda eğrinin esnekliği, hareket alanı, omurganın hizalı olup olmadığı, omurgada herhangi bir anormallik olup olmadığı incelenmektedir.


Ayrıca bu inceleme sonrasında da eğrilerin şekil değiştirip değiştirmediği, eğrinin kötüleşip kötüleşmediği, sırttaki eğrinin ne zaman fark edildiği ve ağrının hangi bölgede hissedildiğine dair sorular sorulmaktadır.


Gerekli bilgilerin toplanması ve olası nedenlerin belirlenmesinden sonra, doktorlar lordotik eğri açısının incelenmesi için omurga röntgeni çektirmektedir. Ayrıca boy, yaş, kilo gibi etkenlerde lordotik açıya şekil verebildiği için teşhis etmede önemlidir.



Lordoz Tedavisi


Lordoza sahip olan çoğu insan, ciddi bir sıkıntı duymadıkça tedaviye ihtiyaç duymamaktadır. Lordoz tedavisi, semptomlara ve eğrinin şiddetine göre değişiklik göstermektedir.


Şişlik ve ağrıların azalması için ilaç kullanmak, günlük olarak fizik tedaviye gitmek, kilo kaybı, diş teli, ameliyat ve d vitamini tedavi seçenekleri arasında bulunmaktadır.


Lordoz nasıl önlenir?


Lordozu önlemeye yönelik yönergeler olmasa da, iyi bir duruş ve omurga sağlığını korumak için bazı egzersizler yapabilirsiniz. Bu egzersizler şunlar olabilir:


Lordozun önlenmesi için belirli yönergeler bulunmasa da omurga sağlığının korunması ve iyi bir duruş için Shoulder shrugs, leg raises, denge topuyla pelvik eğim, neck side tilts ve yoga gibi egzersizler yapabilirsiniz.


Uzun süreler boyunca da ayakta durmak omurga eğrisinin artmasına neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre de oturmak da bel eğrisindeki değişikliklerin azalmasına yardımcı olmaktadır. Günlük aktiviteler ya da iş yüzünden çok fazla ayakta bulunduğunuzu fark ettiğiniz zaman biraz mola verin ve bir süre oturun. Ayrıca oturduğunuz koltuğunda yeteri kadar sırt desteği olduğuna dikkat edin


Ne zaman doktora görünmek gerekmektedir?



Öne eğrilme durumunda lordotik eğri kendi kendine düzeliyorsa tedavi olmanıza gerek yoktur. Çünkü eğri esnektir.


Ancak eğilme durumunda lordotik eğrilerin devam etmesi durumunda tedavi gerekmektedir. Çünkü bu eğriler artık esnek değildir.


Günlük aktivitelerin ve rutinlerin engellendiği ağrıların yaşanması durumunda da tedavi olmak lazımdır. Hareket alanı, günlük aktivitelerin birçoğu ve esneklik omurganın sağlığıyla ilişkilidir. Lordozun tedavi edilmesi; kronik sırt ağrıları ve artrit gibi ciddi komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilmektedir.


Son Olarak


Çoğu insanda bulunan lordoz önemli sağlık sorunlarına yol açmaz. Ancak esneklikten ve omurga hareketliliğinden sorumlu olan omurganın sağlıklı bir şekilde korunması gerekmektedir. Lordoz tedavi edilmediği sürece omurga bozukluğuna, kalça kemerinde rahatsızlıklara, bacaklarda ağrılara ve iç organlarda çeşitli komplikasyonlara neden olabilmektedir.


Kaynaklar


Comments


bottom of page