top of page

Lomber MR Nedir? Neden Çekilir?

Lomber MR Nedir? Neden Çekilir? sorularını bu yazımızda cevapladık. Daha fazla bilgi edinmek için yazının devamını okuyun!

Lomber MR
Lomber MR

MR taraması; vücudun incelenmesi için cerrahi kesiye ihtiyaç duyulmayan mıknatıs ve radyo dalgalarının kullanılmasına denir. Bu tarama sayesinde doktorlar kemiklere ek olarak organlar ve kaslar gibi vücudun kritik noktalarını da incelenmektedir.


Vücudun her bölgesine MR yapılabilmektedir. Lomber MR’ında omurgada bulunan lomber bölümü incelenmektedir.


Lumbosakral omurga beş tane lomber kemikten, sakrumdan ve kuyruk kemiğinden oluşmaktadır. Lumbosakral omurgada ayrıca sinirler, büyük kan damarları, tendonlar, bağlar ve kıkırdaklarda bulunmaktadır.


Lomber MR Neden Çekilir?



Doktorlar, omurgada oluşan sorunların teşhis edilmesi ya da tedavi için MR çekilmesini isteyebilir. Yüksek ateşle birlikte olan sırt ağrıları, omurgayı etkileyen doğum kusurları, bel bölgesinde yaralanma, şiddetli ya da kalıcı bel ağrıları, multipl skleroz, mesanede sorunlarda, beyin ya da omurilik kanserinin semptomlarında ve bacaklarda zayıflama, uyuşma ya da diğer problemlerin görülmesi durumunda MR çekilebilir.


Omurga tedavilerinin kontrol edilmesi için de lomber MR’ı çekilmektedir.


MR taramaları; X-ışınları, BT taramaları ya da ultrason gibi görüntüleme testlerinden daha farklı görüntü sağlamaktadır. Lomber omurgasının MR’ında kemikler, diskler, omurilikler ve sinirlerin bulunduğu kemikler incelenmektedir.


Lomber MR Riskleri


X-ışını ya da BT taramasına göre MR taramasında iyonlaştırıcı radyasyon kullanılmamaktadır. Hamile kadınlar, çocuklar için daha güvenlidir. Yan etkileri çok nadir görülmektedir. Günümüze kadar görülen ve belgelenen hiçbir yan etki yoktur.


Kalp pili ya da metal implantı bulunan kişiler için MR’ın riskleri bulunmaktadır. MR’da bulunan mıknatıslar; kalp pillerinin bozulmasına ve vücuda implante edilen pimlerin ya da vidaların yerinden kaymasına neden olabilmektedir.


MR taramalarında kullanılan kontrast boyalar nadiren alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bazı MR taramalarında, taranan bölgenin daha net görüntülenmesi için damar yoluyla kontrast boya enjekte edilmektedir. Yaygın olarak ise gadolinyum türü kontrast boya kullanılmaktadır. Boyadan dolayı oluşan alerjik reaksiyonlar ilaç ile kontrol altına alınabilirken nadir durumlarda anafilaktik reaksiyonlar meydana gelebilmektedir.


Lomber MR Hazırlanma Süreci


Vücudunuzda metal implant ya da kalp pilinin bulunmasını doktora bildirmek gerekmektedir. Kalp pilinin türüne göre lomber taraması için BT taraması kullanılabilir. Ancak bazı kalp pili türleri ise tarama esnasında bozulmaması için MR’dan önce tekrardan programlanabilir.


MR çekilmeden önce mücevher ve metal aksesuarların hepsi çıkartılır ve hastane önlüğü giyilir. Çünkü MR makinesinde bulunan mıknatıslar vücuttaki metalleri çekebilmektedir.


Klipslerin, implantların, yapay kalp parçacıklarının, iğnelerin, protezlerin, zımba tellerinin, stentlerin ve vidaların vücutta bulunması durumunda doktora MR çekilmeden önce bildirmek gerekmektedir.


Kontrast boyaların daha önce kullanıldığı zaman alerjik reaksiyon göstermesini de doktora bildirmek gerekir.


Klostrofobisi olan insanların makine içerisinde rahatsızlık hissetmesi olağan bir durumdur. Bu gibi durumlarda anti-anksiyete ilaçları yapılmaktadır.


Lomber MR Nasıl Çekilir?



MR makinelerinin ortasında boşluk bulunduğu için simite benzemektedir. Tüm metallerin çıkarılması ve hastane önlüğünün giyilmesinden sonra asıl işlem başlar. Bu işlem 30 ila 90 dakika arasında sürmektedir.


Kontrast boyasının kullanılması durumunda damarlardan kontrast boya enjekte edilmektedir. Boyanın kullanılmasından sonra ise boyanın kan dolaşımına karışması ve omurgaya ulaşması için biraz beklemek gerekebilir.


MR teknisyenleri hastayı; sırt üstü, karın üstü ya da yan olarak makinenin içine girebilen zemine yatırır. Zeminde sağlam durmak için yastık ya da bobin kullanılır. Sabit kalmak için kullanılan bu aletler sayesinde MR görüntüleri daha net olmaktadır. Teknisyen, zeminin hareketini cam oda arkasından kontrol eder.


İşlem sırasına MR makineleri çok yüksek sesler çıkarmaktadır. Bu yüzden birçok hastane kulak tıkacı vermektedir.


Görüntülerin çekilmesi esnasından bir süre nefesin tutulması gerekebilir.


Lomber MR Çekildikten Sonra


Testten sonra gününüze devam etmekte özgürsünüz. Ancak, işlemden önce sakinleştirici aldıysanız, araba kullanmamalısınız.


MR görüntülerinin filme yansıtılması durumunda sonuçların çıkması birkaç saat boyunca sürebilir. Ek olarak görüntülerin incelenmesi ve sonrasında sonuçların yorumlanması zaman almaktadır. Daha modern olan makineler, çekilen görüntüleri bilgisayara aktarır ve bu sayede doktorun bu görüntüleri görmesi daha kısa sürmektedir.


MR sonuçlarının alınması en az bir hafta sürebilmektedir. Doktorlar sonuçları aldıktan sonra gözden geçirir ve tedavinin uygulanması için sizinle iletişime geçer.


Kaynaklar

Comentarios


bottom of page