top of page

Kronik Larenjit Nedir? Belirtileri ve Tedavileri


Kronik larenjit nedir?
Kronik larenjit nedir?

Kronik larenjit nedir? Belirtileri ve Tedavileri hakkında detaylı bilgileri sizler için bir araya topladık. Larenjit, ses telleri ve gırtlak iltihaplanması, şişmesi ve tahriş olması sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Oluşan bu durum, genellikle geçici olan ses kısıklığına ya da ses kaybına sebep olur.


Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi sorun larenjite neden olabilir:


  • Uzun süre tütün kullanmak

  • Mide asidi reflüsü

  • Sesi aşırı kullanmak

  • Soğuk algınlığı ve grip virüsleri gibi viral enfeksiyonlar


Pnömoniniz ya da alerjiniz varsa; düzenli olarak tahriş edici kimyasallarla temasta bulunursanız larenjit riskiniz artar.


Tedavi prosedürü yeterli dinlenmeyi ve su kullanımını içerir. Ancak bazı durumlarda ilaç gerekir. Ciddi bir ilerleme varsa ameliyat olmanız gerekebilir.


İyileşmeniz durumunuzun nedenine ve ciddiyetine bağlıdır. Vakaların çoğu kısa sürer ve evde tedaviyi içerir.


Kronik larenjit, standart larenjitten farklı bir durumdur. Bu durumda semptomlar 3 haftadan uzun sürer. Hastalığınız 3 haftadan uzun sürerse doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.


Kronik larenjit belirtileri


Kronik larenjitin yaygın semptomları şunları içerir:


  • Ses kısıklığı

  • Ses kaybı

  • Tahriş olmuş bir boğaz

  • Kuru öksürük

  • Yüksek ateş

  • Boynunuzdaki şişmiş lenf düğümleri

  • Yutma zorluğu


Akut larenjit genellikle 2 hafta içinde iyileşir. Doktorunuz 2 haftadan uzun süren semptomları mümkün olan en kısa sürede incelemelidir.


Kronik larenjit nedenleri



Çeşitli faktörler kronik larenjite sebep olabilir. Uzun süre tütün kullanmak ses tellerinizi tahriş edebilir ve boğazınızın şişmesine neden olur.


Gastroözofageal reflü, midedeki mide asidinin yemek borusuna doğru hareket etmesine neden olur. Bu durumda zamanla boğazı tahriş eder. Toksik kimyasallara aşırı maruz kalmak kronik larenjite neden olur.


Kronik larenjite yol açabilecek diğer durumlar şunlardır:


  • Bronşit

  • Alerji

  • Ses teli polipleri veya kistleri

  • Zatürre


Kronik larenjit nasıl teşhis edilir?


Sesiniz kısılmaya ve bu süreç en az 3 hafta sürüyorsa, başka larenjit semptomlarınız varsa doktorunuz kronik larenjit teşhisi koyar.


Larenjitin nedenini bir an önce ele alıp tedavi etmek gerekir. 3 haftadan uzun süren larenjit, kronik olarak kabul edilir.


Gırtlağınızın durumu için laringoskopi yapan bir doktoruna görünmeniz gerekir. Anormal bir durumla karşılaşılırsa biyopsi testi yapılabilir.


Laringoskopi türleri


Farklı düzeylerde birkaç laringoskopi türü vardır. Bunlar:


  • Direkt laringoskopi: doku örneklerinin çıkarıldığı ve test edildiği en ilgili tür

  • Dolaylı laringoskopi: doktorların hafif ve küçük bir ayna ile boğazı incelemesi

  • Doğrudan fiber optik laringoskopi: bir teleskopun burundan boğaza girdiği yaygın bir prosedür



Çocuklarda kronik larenjit


Belirtiler 2 haftadan uzun sürdüyse çocuğunuzu doktoruna götürmeniz gerekir. Çocuğunuz nefes almakta veya yemekleri yutmakta zorlanıyorsa, bu durum tıbbi bir durum gerektirebilir ve onu hemen acil servise götürmeniz gerekir.


Çocuğunuzda aşağıdakilerden herhangi birinin ses teli şişmesi ile eşlik ettiği başka belirtiler varsa çocuğunuzun doktorunu arayın:


  • Hırıltılı öksürük

  • Yüksek ateş

  • Boğaz ağrısı

  • Kuru öksürük


Bunlar ayrıca ses tellerinin etrafında bulunan alanın şişmesine neden olan krup belirtileri de olabilir. Bu daha çok bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür.


Kronik larenjit tedavisi



Doktorunuz larenjitin nedenini belirlemek için boğazınızı muayene eder. Tedavi, durumunuzun nedenine bağlı değişiklik gösterebilir.


Larenjit semptomlarına solunum yolunuzdaki bir enfeksiyon da neden olabilir. Sigara içiyor ve 3 haftadan uzun süredir larenjit semptomlarınız varsa bir kulak burun boğaz doktoruna görünmeniz gerekebilir.


Dinlenmek


Mesleği gereği konuşan ya da şarkı söyleyen kişilerin, iltihap azalıncaya kadar seslerini dinlendirmeleri gerekir. Durumun tekrar görülmesini önlemek için iyileştikten sonra sesinizi ne kadar kullandığınızı sınırlandırmanız gerekecektir.


Şarkı söylemek ya da konuşmak mesleğinizin bir parçası olmasa bile fazladan dinlenmek vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olur.


Hidrasyon


Doktorunuz ayrıca ortamınıza nem eklemek ve ağrılı boğazınızın yatışmasına yardımcı olmak için evinizde nemlendirici kullanmanızı önerebilir. Susuz kalmamak için bol bol sıvı tüketin.


Kafein ve alkolden kaçınmanız gereklidir. Çünkü bu maddeler gırtlakta iltihabın artmasına neden olabilir. Ayrıca pastil emerek boğazınızı yumuşatabilirsiniz. Mentol içeren öksürük damlaları gibi boğazınızı tahriş edecek maddelerden kaçınmaya çalışın.


İlaçlar


Virüsler, genellikle belirli bir zaman içerisinde düzelen akut larenjit olan enfeksiyöz larenjit vakalarının çoğuna neden olur. Doktorunuz, durumunuzun bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklandığı nadir durumlarda da antibiyotik reçete edebilir.


Kronik larenjit altta yatan nedene yönelik tedavi edilir ve bu tedaviler değişiklik gösterebilir. Doktorunuz bir antihistamin, ağrı kesici veya glukokortikosteroid kullanmanızı söyleyebilir. Ses tellerinizi tahriş eden mide asidi reflünüz varsa, doktorunuz bunu ele alarak tedavi prosedürleri geliştirebilir.


Ameliyat


Gevşemiş ya da felçli ses teli poliplerine veya ses tellerine yol açan kronik larenjit daha ciddi bir durumdur. Bu koşullardan herhangi biri önemli ses teli işlev bozukluğuna neden olursa, doktorunuz ameliyat yapmak isteyebilir.


Vokal kord polipinin çıkarılması ayakta tedavi prosedürüdür. Doktorunuz, gevşek ya da felçli ses telleri için kolajen enjeksiyonları veya ameliyat önerebilir.


Kronik larenjit nasıl önlenir?


Sağlıklı uygulamalar, kronik larenjitten kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Ellerinizi yıkamak ve grip veya soğuk algınlığı olan diğer kişilerle temastan kaçınmak, virüs kapma riskini önemli ölçüde azaltacaktır.



Mesleği gereği sesini aşırı kullanan kişiler sık sık ses tellerini dinlendirmelidir. İltihaplanma olasılığını azaltmanın diğer yolları hakkında doktorunuzla iletişime geçin.


Sizi sürekli olarak sert kimyasallara maruz bırakan yerlerde çalışmaktan uzak durmalısınız. Sigara içen kişiler, iltihaplanma riskini azaltmak için hemen sigarayı bırakmalıdır. Sigara bırakmak başarısız olunduysa ilgili kurum ve kuruluşlardan yardım almanız gerekebilir.


Mide asidi reflünün uygun bir şekilde tedavi edilmesi, kişinin kronik larenjit riskini de azaltabilir. Aşırı alkol alımından da kaçınılması uzmanlar tarafından şiddetle önerilir.


Akut ve kronik larenjit arasındaki fark nedir?


Larenjit akut veya kronik olabilir. Kronik larenjit, uzun süreler boyunca gelişim gösterir ve haftalar ya da aylarca sürer. Akut larenjit ise aniden ortaya çıkar ve 14 günden daha kısa sürede geçer.


Kronik larenjit için kimler risk altındadır?


Kronik larenjit için daha yüksek risk altındaki kişiler, tütün kullanan ve düzenli olarak tahriş edici uçucu maddelere ya da toksik kimyasallara maruz kalan kişilerdir. Ayrıca, aşağıdaki durumlarda daha büyük bir riskiniz vardır:


  • Sesi düzenli olarak aşırı kullanmak

  • Kronik sinüs iltihabı (sinüzit)

  • Çok fazla alkol kullanmak

  • Alerji sahibi olmak


Aşırı konuşur ya da şarkı söylerseniz zaman içinde ses tellerinizde polip veya kist gibi ülserler oluşabilir. Ses telleri yıprandıkça titreşme yeteneklerini kaybeder. Bu sizi kronik larenjite daha duyarlı hale getirir.


Özet


Larenjit, sesinizi aşırı kullanmak ya da kalıcı asit reflüsü gibi çeşitli faktörlerden dolayı kaynaklanabilir. Semptomların ne kadar sürdüğünü takip etmek önemlidir, çünkü bu standart larenjit mi yoksa kronik mi olduğunu ayırt etmeye yardımcı olur. Semptomlar 3 haftadan daha uzun sürerse, tedaviye doğru atılacak uygun adımlar için doktorunuzla iletişime geçin.


Kaynaklar

Σχόλια


bottom of page