top of page

Kreatinin Yüksekliği Nasıl Düşürülür? Belirtiler ve Nedenler


Kreatinin Yüksekliği Nasıl Düşürülür?
Kreatinin Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Kreatinin yüksekliği nasıl düşürülür? sorusuna evde uygulayabileceğiniz yöntemler ile cevap verdik.


Vücutta kas kullanımı sonucunda doğal olarak ortaya çıkan bir atık olan kreatinin, yüksek seviyelerde bulunması durumunda rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Ayrıca çok fazla protein tüketimi olan kişilerde de yüksek kreatinin seviyelerine rastlanabilmektedir.


Vücutta üretilen kreatinin kan dolaşımı sayesinde böbreklere taşınır. Böbrekler kreatinini kandan süzerek idrar sayesinde vücuttan atar. Böbreklerinde sorun bulunan kişilerin kanında kreatinin seviyesi birikebilir ve yüksek kreatinin seviyelerine sebep olabilir.


Doktorlar kreatinin seviyelerini ölçmek için kan ve idrar testi isteyebilir. Ayrıca böbreklerin genel durumu hakkında bilgi edinmek için diğer testleri de uygulayabilirler. Kreatinin bulunması gereken normal seviyeler yaş, ırk, cinsiyet ve vücut kitle endeksine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Kreatinin Yüksekliği Belirtileri


Yüksek kreatinin seviyesi bulunan kişilerde idrara çıkma sırasında ağrı, idrara çıkma sıklığında değişiklikler, kaslarda kramp, bitkinlik, mide bulantısı, iştahta azalma, kusma, gözlerde şişlik ve ayak bileklerinde şişlikler ortaya çıkabilir.


Yüksek Kreatinin Seviyesi Nedenleri



Böbrek sağlığını etkileyebilecek şeker hastalığı, tiroid, yüksek tansiyon, idrar yolu tıkanması, bakteriyel böbrek enfeksiyonları ve aile geçmişinde böbrek rahatsızlığı bulunan kişilerin kanlarında kreatinin seviyeleri normalden yüksek çıkabilmektedir.


Ağır egzersizlerden sonra ve bazı ilaçların kullanılması durumunda kreatinin seviyelerinin olması gerekenden yüksek çıkabileceğini unutmayın. Bu durum genellikle geçicidir.


Gebe kadınlarda ve aşırı kırmızı et tüketimi olan kişilerde de kreatinin seviyeleri olması gerekenden fazla çıkabilir.


Yüksek Kreatinin Seviyesi Nasıl Düşürülür?


Yüksek kreatinin seviyesi nasıl düşürülür? sorusuna cevap vermeden önce, kreatinin seviyesini düşürebilmek için önce bu duruma neyin sebep olduğunun saptanması gerektiğini unutmayın.


Yüksek kreatinin seviyelerine karşı alınabilecek en iyi önlemleri doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Doktorunuzun verdiği tedaviye ek olarak, yüksek kreatinin seviyelerini düşürebilmeniz için evde uygulayabileceğiniz bir kaç yönteme bakalım.


Kreatin Takviyesi Kullanmayın


Kreatin karaciğerde üretilir ve vücutta bulunan doğal bir bileşiktir. Kaslara iletilerek enerji üretim sürecinde kullanılır. Kreatinin enerji üretimi için kullanıldıktan sonra kreatinin ortaya çıkar.


Sporcular kreatin takviyelerini atletik performansın arttırılmasına yardımcı olduğu için oral yollarla da kullanmaktadır. Kreatin takviyelerinin kullanımı vücutta kreatinin üretimini arttırmaktadır. Böbrek fonksiyonlarını düzeltmek ve kanda bulunan kreatinin seviyelerini düşürmek istiyorsanız kreatin takviyesi kullanmamalısınız.


Protein Tüketimini Düşürün



Diyetlerinde yüksek miktarda protein bulunan kişilerin kanında bulunan kreatinin seviyelerinin yüksek çıktığı araştırmalar ile bulunmuştur. Bu durum geçici olarak kabul edilir. Kanda bulunan kreatinin seviyelerini özellikle kırmızı et tüketiminin arttırabileceği biliniyor. Kırmızı eti pişirmek için uygulanan ısı, ette bulunan kreatini kreatinine dönüştürmektedir.


Ayrıca süt ve süt ürünleri ve diğer hayvansal protein kaynaklarının fazla tüketilmesi kanda bulunan kreatinin seviyesini yükseltebilir. Diyetinizde çok fazla kırmızı et, süt ve süt ürünü bulunuyorsa, sebze ve meyve tüketiminizi arttırmanız ve protein tüketiminizi azaltmanız kanınızda bulunan kreatinin seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir.


Lif Tüketimini Arttırın


Lif tüketiminin kreatinin seviyelerini düşürdüğüne dair çok az çalışma bulunmaktadır. Ancak yapılan çalışmalardan bir tanesinde, kronik böbrek rahatsızlığı bulunan kişilerin lif tüketimini arttırmaları durumunda kanda bulunan kreatinin seviyelerinde düşüş gözlendi.


Lif tüketimini arttırmak için diyetinize meyve, sebze, kepekli tahıl ve baklagillerden bolca ekleyebilirsiniz.

Sıvı Tüketimine Dikkat Edin


Vücudunuzu susuz bırakmanız kreatinin seviyelerinin yükselmesine sebep olabilir. Aşırı sıvı tüketimi ise, böbrek hastalığı olan kişilerde sorunlara sebep olabilir. Doktorunuza tüketmeniz gereken sıvı miktarını sorarak, vücudunuza doğru miktarda sıvı soktuğunuzdan emin olun.


Tuz Tüketimini Azaltın



Diyetiniz aşırı miktarda tuz içeriyorsa, tansiyonunuzu yükseltebilir. İşlenmiş gıdalarda bol miktarda sodyum ve fosfor bulunmaktadır, aşırı sodyum ve fosfor tüketiminin böbrek sorunlarına sebep olduğu çalışmalar tarafından kanıtlanmıştır.


İşlenmemiş gıdaları tüketmeye ve yemeklerinize tat katmak için tuz değil bitkisel baharatlar kullanmaya özen göstermeniz böbrek sorunlarınıza yardımcı olabilir.



Anti-inflamatuar İlaç Kullanımında Aşırıya Kaçmayın


Anti-inflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler aşırı kullanıldığında böbreklerinizde iş yükü oluşturur. Bu durum böbrek işlevinizi bozabilir ve kanınızda bulunan kreatinin seviyesini yükseltebilir. İlaçların doğru miktarda kullanımını öğrenmek için doktorunuza danışmanız sizin için faydalı olacaktır.


Sigarayı Bırakın


Sigara içmenin bir çok sağlık zararı olduğu bilinmektedir. Bu sağlık zararlarından bir tanesi de kronik böbrek hastalığı riskini arttırmasıdır. Sigarayı bırakarak, kanınıza bulunan kreatinin seviyesinin yükselmesine sebep olabilecek böbrek rahatsızlıklarından kaçınmanızı sağlar.

Alkol Tüketiminizi Azaltın


Alkol ve böbrek sağlığı üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmaların ortak görüşü olarak aşırı alkol tüketiminin böbrek sağlığını olumsuz etkilediği bulunmuştur. Bazı araştırmalar, aşırıya kaçmadan alkol tüketmenin kronik böbrek hastalıkları için riski düşürdüğünü buldu.


Ayrıca alkol bağımlılığı, yüksek tansiyon riskini yükseltmektedir.


Alkol tüketiyorsanız, genel sağlığınız ve böbrek sağlığınız için tüketilmesi gereken maksimum alkol miktarını öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.


Özet


Yüksek kreatinin seviyeleri altta yatan birçok ciddi rahatsızlığın habercisi olabildiği gibi, diyetinize veya yaşam tarzınızın oluşturduğu geçici bir durum da olabilir. Doktorunuzun yaptığı testlerde kreatinin seviyeleriniz çok yüksek çıkarsa, yeme, içme ve kullandığınız takviyeleri düzenlemek kreatinin seviyelerinizi düşürmenize yardımcı olabilir.


Kaynaklar

ความคิดเห็น


bottom of page