top of page

Kreatinin nedir? Yüksek Kreatinin Seviyesi


Kreatinin Nedir?
Kreatinin Nedir?


Kreatinin nedir? Sorusuna kreatinin insan vücudunda kaslarda üretilen artık bir üründür cevabını verebiliriz. Bu artık madde böbrekler tarafından süzülerek idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırılır.


Böbreklerimizin durumunu anlayabilmek için kreatinin seviyelerini ölçmek fayda sağlayabilir. Hem kan testleri ile hem de idrar testleri ile kreatinin seviyesi ölçülmektedir.


Normal değerlerden fazla veya düşük olan kreatinin seviyesi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Bu yazımızda yüksek kreatinine, yüksek kreatinin belirtilerine ve doktora ne zaman görünmeniz gerektiğine değindik.




Kreatinin seviyeleri


Kreatinin seviyelerini ölçebilmek için doktorunuz kan testi veya idrar testi siteyebilir.


Kan testi ile kreatinin ölçümü


Kolunuzda bulunan damarlardan alınan kanın ile laboratuarda analize sokulması ile kreatinin testi uygulanabilmektedir.


Kanda bulunması gereken kreatinin seviyeleri : 74.3-107 umol/L olarak belirtilmiştir.


107 ve üzeri kreatinin sonucu, yüksek değer olarak kabul edilmektedir. Doktorunuz sonuçtan emin olamazsa, idrar testi yaptırarak yapılan kan testini onaylamak isteyebilir.


İdrar testi ile kreatinin ölçümü


Doktorunuz kreatinin seviyenizin ölçülebilmesi için bir idrar testi isterse, laboratuardan alacağınız idrar kabına idrarınızı yapmanız gerekecektir. Kreatinin seviyesi testlerinde genellikle sonraki 24 saat içerisinde her idrara çıkışınızda belli bir miktar idrarınızı toplayarak 24 saatlik bir idrar testi ile ölçülecektir.


İdrarda bulunması gereken kreatinin seviyeleri : Erkekler için 8.4-25.9 mmol, kadınlar için ise 5.3-14.9 mmol değerleri arasında normal kabul edilir.


Yukarıda belirttiğimiz aralığın üzerindeki kreatinin seviyeleri yüksek kabul edilir.


İdrarınızda bulunan kreatinin seviyesi böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını ve kreatinini ne kadar iyi filitrelediğini gösterir.



Kreatinin seviyeleri kişinin yaşına, cinsiyetine, ırkına, vücuk kitle indeksine ve hidrasyon seviyesi gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.


Kreatinin seviyelerinizi doktorunuza danışmadan kendi başınıza yorumlamanız, yukarıda belirttiğimiz değişiklikler yüzünden doğru bir kanıya varmanıza engel olabilir. Kreatinin seviyeleriniz hakkında en doğru bilgiye doktorunuzdan ulaşabilirsiniz.


Yüksek kreatinin seviyesi



Yüksek kreatinin seviyeleri böbreklerinizin yeterince iyi filitreleme yapamadığını göstermektedir. Doktorunuz kreatinin seviyenizin sadece test yapıldığı zaman aralığında mı yüksek çıktığını anlamak için ikinci bir test isteyebilir. Dehidrasyon, yüksek protein tüketimi ve diğer sebeplerle kreatinin seviyeleri anlık olarak yüksek çıkabileceği için doktorunuzun isteyebileceği ikinci testi yaptırmak önemlidir.


Yüksek kreatinin seviyeleri kalıcıysa, bu durum başka sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir. Bu sağlık sorunları arasında ilaç zehirlenmesi, böbrek enfeksiyonları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, ateroskleroz, kalp yetmezliği, idrar yolu tıkanmaları, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar bulunur.


Yüksek kreatinin belirtileri


Yüksek kreatinin belirtileri, rahatsızlığa neyin sebep olduğuna göre değişebilmektedir.


İlaç zehirlenmesi ve yüksek kreatinin belirtileri


Piyasa bulunan ilaçların bazıları böbrekleri oldukça fazla zorlayabilmektedir. Böbreklerin zorlanması durumunda yüksek kreatinin seviyeleri test sonuçlarına yansımaktadır. Böbrek fonksyionlarını bozabilecek ilaçlar arasında aminoglikozitler, kemoterapi ilaçları, diüretikler, lityum, proton inhibitör pompaları gibi ilaçlar bulunmaktadır.


Bu durumda bel altı bölgelerde su toplaması, idrar kaçırma, halsizlik, mide bulantısı, kalp atımında düzensizlikler, göğüs ağrısı, kafa karışıklığı gibi semptomlar yaşayabilirsiniz.


Böbrek enfeksiyonu ve yüksek kreatinin belirtileri


Bir tür idrar yolu enfeksiyonu olan böbrek enfeksiyonuna bakteri veya virüsler sebep olmaktadır. Tedavi edilmediği taktirde böbrek enfeksiyonları böbreklere zarar verebilir. Bazı ekstrem durumlarında böbrek enfeksiyonlarının böbrek yetmezliğine sebep olduğu da bilinmektedir.


Böbrek enfeksiyonu yaşadığınızı ateş, sırtta ağrı, idrar sırasında ağrı, kanlı idrar, titreme, mide bulantısı gibi semptomlardan anlayabilirsiniz.


Glomerülonefrit ve yüksek kreatinin belirtileri


Bu hastalık böbreklerinizin kanı filitreleyen kısımlarında iltihaplanma meydana gelmesidir. Glomeülonefrit böbreklerde yaralar oluşturabilir ve böbrek yetmezliğine sebep olabilir.


Glomerülonefrit hastalığının sebep olduğu yüksek kreatinin belirtileri arasında yüksek tansiyon, idrarda kan, uzuvlarda su toplanması, idrarda köpüklenme olması gibi semptomlar bulunur.


Şeker hastalığı ve yüksek kreatinin belirtileri


Diyabet veya halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı, kanda bulunan şeker seviyesinin çok yüksek olduğu bir hastalıktır. Kanda bulunan şeker seviyesi çok yüksekse tip 1 ve tip 2 diyabet hastalıklarına sebep olabilir.


Diyabete bağlı yüksek kreatinin belirtileri arasında sürekli susuz hissetme, sürekli idrara çıkma, halsizlik, uzuvlarda uyuşma, yaraların iyileşmemesi ve iştah artışı sayılabilir.


Yüksek tansiyon ve yüksek kreatinin belirtileri


Yüksek tansiyon hastalığı atardamarlardan kanın çok kuvvetli olarak geçtiği durumdur. Bu durum tüm iç organlarda olduğu gibi böbreklerin etrafındaki kılcal damarlara zarar verebilir.


Kalp hastalıkları ve yüksek kreatinin belirtileri


Damar tıkanıklığı veya kalp yetmezliği gibi dolaşım sistemini tümüyle etkileyen hastalıklar böbreklere de zarar verebilir.


Kalp hastalıkları sebebiyle kreatinin seviyeleriniz yükseldiyse göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, aritmi, uzuvlarda şişme gibi semptomlar yaşayabilirsiniz.


İdrar yolu tıkanıklığı ve yüksek kreatinin belirtileri


İdrar yolu prostat sorunları, tümörler veya böbrek taşları gibi bir çok farklı sebeple tıkanabilir. İdrar yolu tıkanıksa idrar böbrekte birikmeye başlayabilir.


Yüksek kreatinin seviyelerine idrar yolu tıkanıklığı sebep olduysa sırtta ağrı, idrar esnasında ağrı, kanlı idrar, sürekli ve az az idrara çıkmak gibi semptomlar yaşamanız olasıdır.


Böbrek yetmezliği ve yüksek kreatinin belirtileri



Böbrek yetmezliği hastalığı böbreklerin fonksiyonunu yerine getirememesidir ve yüksek kreatin seviyeleri bulunan kişilerin çoğunda böbrek yetmezliği rahatsızlığı bulunmaktadır.

Yüksek kreatinin seviyelerine böbrek yetmezliği sebep oluyorsa baş ağrısı, mide bulantısı, kas krampları, nefes darlığı, az idrar ve halsizlik gibi bir çok semptom yaşayabilirsiniz.


Doktora gitmeli miyim?


Daha önce yaşamadığınız ve nedenini anlamadığınız belirtiler yaşıyorsanız ve yukarıda saydığımız rahatsızlıklardan herhangi birinin sizde olabileceğini düşünüyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir.


Böbrek yetmezliği hastalığının ciddiye alınması gerektiği ve en kısa zaman içinde müdahale edilmesi gerektiğini unutmayın.


Özet


Yüksek kreatinin seviyelerine bir çok hastalık eşlik edebilir veya sebep olabilir. Hangi rahatsızlığın yüksek kreatinin seviyelerine sebep olduğuna bağlı olarak yaşayacağınız belirtiler değişebilir.


Hastaların çoğunda doktorun yazdığı ilaçların düzenli kullanımı, altında yatan sebebi yatıştırarak yüksek kreatinin seviyelerini düşürür. Örneğin böbrek enfeksiyonları yüksek kreatinin seviyesine sebep oluyorsa, kullanacağınız antibiyotikler durumu tedavi ederek seviyeleri normal düzeylere indirecektir.


Yüksek kreatinin seviyelerine böbrek yetmezliği gibi ciddi rahatsızlıklar sebep oluyorsa, doktor kontrolünden sonra düzenli olarak ilaç kullanımı ve diyaliz gerekebilir.


Sizin için en doğru tedavi yöntemini belirlemek için bir doktorla görüşmek her zaman için en iyi tercih olacaktır.


Kaynaklar


תגובות


bottom of page