Kreatinin idrar testi, idrarınızda bulunan kreatinin seviyesini ölçmek için yapılan testtir. Kreatinin vücutta doğal olarak kas hücreleri tarafından üretilen bir atıktır. Böbrekler olması gerektiği gibi çalışıyorsa, kreatinin kandan süzülerek idrar ile birlikte vücuttan atılır.
Kreatinin idrar testi, böbreklerin fonksiyonlarını ne kadar iyi yerine getirdiğini anlamak için idrarınızda bulunan kreatinin miktarının ölçülmesidir. Eğer idrarınızda bulunan kreatinin miktarı olması gerekenden fazla veya düşükse, doktorunuz böbrekleyi etkileyen herhangi bir durum olup olmadığını anlayabilir.
Kreatinin idrar testi iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Doktorunuz durumunuza bakmak için anlık olarak idrarını değerlendirebilir. Bunun için laboratuardan alacağınız idrar kabına bir miktar idrarınızı yapmanız gerekir. Ancak kreatinin miktarının doğru olarak ölçülebilmesi için genellikle doktorlar 24 saatlik bir idrar testi ister. Bu testte sonraki 24 saat boyunca farklı zamanlarda bir miktar idrarınızı idrar kabına koymanız gerekir. 24 saat boyunca toplanan bu idrarda 24 saat boyunca üretilen idrar miktarı ve kreatinin miktarı ölçülür.
Kreatinin idrar testine hazırlanmak
Bu idrar testinin standart idrar testinden tek farkı 24 saat boyunca belirli aralıklarla idrar toplamak olduğundan, herhangi bir hazırlık gerektirmez. Dikkat etmeniz gereken noktalar ise; gebelik durumunda ve besin takviyesi veya ilaç kullanımı durumunda doktorunuza durum hakkında bilgi vermeli, idrarınızı toplamaya başlamak için herhangi bir zamana bağlı kalıp kalmamanız gerektiğini sormalı ve beslenmenizde herhangi bir değişiklik yapıp yapmamanız gerektiğini sormalısınız.
Kreatinin idrar testi nasıl yapılır? Ayrıntılar
Kreatinin idrar testini gerçekleştirebilmek için doktorunuzla görüştükten sonraki 24. saate kadar idrara her çıktığınızda size verilen kaba bir miktar idrar yapmanız gerekmektedir.
Teste başladığınız gün çıktığınız ilk idrarda örnek toplamamalısınız. Bu ilk idrar saati, idrar örneği toplamasanız bile başlangıç anı olarak kaydedilmelidir. Sonraki her idrara çıkışınızda bir miktar idrar örneği toplamalısınız. İlk idrara çıkışınızdan tam 24 saat sonra tekrar idrara çıkmayı deneyin ve idrar örneği toplayın.
Tüm idrar toplama sürecinde, idrar kabını buzdolabında tutmaya özen göstermelisiniz.
24 saat dolduğunda ve idrar toplama süresi sona erdiğinde, idrar kabının kapağını kapatın ve doktorunuzun belirttiği şekilde en kısa zamanda laboratuara veya doktorunuzun ofisine kabı teslim edin.
Kreatinin idrar testi için doktorunuzun tarif ettiği her talimata tam olarak uymadıysanız doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. 24 Saatlik süre tamamlandıktan sonra, idrar toplama kabından idrar döküldüyse, veya bu süre içinde idrara çıktıysanız ancak idrar örneği toplamayı unuttuysanız bunları doktora bildirmeniz gerekir. Ayrıca idrar toplama kabını buzdolabında veya serin bir yerde saklamadıysanız, doktorunuz bilmek isteyecektir.
Kreatinin idrar testi sonuçları
Her insan farklıdır ve idrarda bulunması gereken kreatinin miktarı kiloya, yaşa, vücut kitle indeksine, beslenme şekline ve günlük aktiviteye bağlı olarak farklılık gösterir. Kas kütleniz ne kadar yüksekse, idrar testinizde kreatinin miktarnın diğer insanlardan daha yüksek çıkması normaldir. Ayrıca her doktor veya her laboratuar standart değerler kullanmazlar. Ayrıca sonuçların doğruluğu 24 saatlik kreatinin idrar testini ne kadar doğru uygulayabildiğinize de bağlıdır.
Genellikle normal kabul edilen aralıklar erkeklerde 955-2935 miligram, kadınlarda ise 601-1689 mg aralığıdır. Bu değerlerin 24 saatlik idrar testi için geçerli olduğunu unutmayın.
Kreatinin idrar testi sonucunuz yukarı belirttiğimiz normal değerlerin dışında ise bu durum böbrek hastalıkları, böbrek yetmezliği, böbrek enfeksiyonu, ileri kas distrofisi, miyastenia gravis ve böbrek taşı gibi hastalıklara işaret ediyor olabilir.
Ayrıca şeker hastasıysanız veya her gün hayvansal protein tüketiminiz yüksekse değerler olması gerekenden yüksek çıkabilir.
Kreatinin idrar testi sonucunuzu tek başına değerlendirmenizin hiç bir anlamı yoktur. Test sonucunun ne ifade ettiğini anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey doktorunuza danışmaktır.
Kommentare