top of page

Karın MR Nedir? Nasıl Çekilir?

Karın mr nedir? sorusuna ve karın mr nasıl çekilir? sorusuna bu yazımızda cevap verdik. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!

Karın MR

MR nedir?


Vücudun iç tarafını görüntülenmesini sağlayan, görüntülerin oluşması sırasında mıknatıs ve radyo dalgaları kullanan ve invaziv olmayan test türüne Manyetik Rezonans Görüntüleme denir. MR sayesinde cerrahi işlem yapılmadan karındaki doku ve organlarda olan anormallikler kontrol edilmektedir.


MR makinelerindeki teknoloji sayesinde, doktorlar taranan bölgedeki yumuşak dokuları görüşü engelleyebilecek kemikler olmadan rahatça inceleyebilmektedir. MR taramasında radyasyon bulunmaz. Ayrıca BT taramasına göre daha güvenlidir.


Kan testi, BT taraması ya da röntgenden anormal sonuçların alınması durumunda ilgili doktor kaırn MR’ı çekilmesini isteyebilir.

MR neden çekilir?


Karın MR’ı çeşitli nedenlerden dolayı çekilmektedir. Karın bölgesinde fizik muayene ile tespit edilemeyen sorunların bulunması ve belirlenememesi durumunda MR istenebilmektedir.


Kan akışının incelenmesi, kan damarlarının incelenmesi, ağrı ya da şişmelerin nedenlerinin araştırılması ya da lenf düğümlerinin incelenmesi için MR çekilmektedir.


MR’ın riskleri nelerdir?


Günümüze kadar belgelenmiş hiçbir MR yan etkisi bulunmamaktadır.


Makinede mıknatıslar bulunduğu için MR çektirecek kişilerin metal nesneleri barındırmaması gerekmektedir. Vücudunuzda herhangi metal implantı, kurşun yarası, şarapnel ya da başka bir yaralanmadan dolayı vücutta metal parçaların olması durumunda doktora bildirmek gereklidir.


Kapalı alanlarda gerilenler ya da klostrofobisi bulunan kişilerin makine içerisinde telaş duymaları normal bir durumdur. Doktorlar rahatlama sağlanması için anti-anksiyete ilaçları ya da sakinleştirici enjekte etmektedir.

MR için nasıl hazırlanılmaktadır?


MR makinelerinde mıknatıslar bulunduğu için ilk olarak metal eşyalar çıkartılır. Özellikle zımba teli, stent, yapay kalp kapakçıkları, klips, pim ya da vida bulunması halinde doktorun uyarılması gerekmektedir.


Kalp pili bulunan insanların işlem öncesinde doktora bildirmesi gerekmektedir. Kalp pilinin türüne göre BT taraması gibi farklı muayeneler de önerilmektedir. Ayrıca bazı kalp pili modelleri ise muayene sırasında bozulmaması için MR öncesinde yeniden programlanabilmektedir.


Kolon görüntülenmesi için MR’dan önce mishil ya da lavman yapılması gerekmektedir. Ayrıca işlemden 4 ila 6 saat öncesine kadar hiçbir şey yiyip içmemek de gerekir.


Anormalliklerin daha net görülmesi için özel kontrast boyalar kullanılabilmektedir. Bu kontrast boyalar damar yoluyla enjekte edilir. Boyaya karşı insanların alerjik reaksiyon göstermesi nadirdir.

MR nasıl çekilir?


Simide benzeyen bu makinede sizi makine içerisine taşıyan büyük ve uzun bir zemin bulunur.


Teknisyen sizden zemine sırt üstü yatmanızı ister. Cam odadan uzaktan kumanda sayesinde zemini kontrol ederek sizinle mikrofon üzerinden iletişime geçer.


MR makineleri yüksek görüntüler çıkardığı için birçok hastanede rahatsızlığın azalması için kulak tıkacı verilmektedir.


MR makineleri çok hassastır. Bu yüzden hareket etmemek gerekir. Ayrıca görüntülerin alınması için bazı noktalarda nefesin de tutulması gerekebilmektedir.


Test sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Makinede bulunan mıknatıs ve radyo dalgaları, FM radyodaki dalgalara benzemektedir. Hissedilmez.


Bu işlem genellikle 30 ila 90 dakika arasında sürmektedir.

MR'dan sonra


Test bittiğinde, eve gitmekte ve normal günlük aktivitelerinize devam etmekte özgürsünüz.


Test bittikten sonra hastaneden ayrılabilirsiniz.


Görüntülerin filme yansıtılması durumunda sonuçların alınması saatler sürebilir. Ayrıca doktorun sonuçları incelemesi ve yorumlaması da zaman almaktadır. Günümüzdeki bazı modern makineler görüntüleri direkt olarak doktor bilgisayarına daha hızlı bir şekilde gönderir.


Karın MR’ından sonra ön sonuçların çıkması birkaç gün sürebilir. Ancak kapsamlı sonuçların alınması ise en az bir hafta sürmektedir. Radyologlar görüntüleri inceler rapor oluşturur ve doktora iletir. Sonuçlar gözden geçirildikten sonra doktorla yeniden görüşmek lazımdır.

Son Olarak


MR tetkikleri bir sürü farklı nedenden dolayı istenebilmektedir. Anormal sonuçlar, testin neden yapıldığına bağlıdır. Teşhis koyulmadan önce daha fazla fizik muayene ya da laboratuvar testi yapılabilir.


Kaynaklar

Comentarios


bottom of page