Kardiyak MR nedir? sorusuna bu yazımızda cevap verdik. Ayrıca kardiyak MR sonucu ne zaman çıkar? sorusunu da yanıtladık.
Manyetik rezonans görüntüleme testinde vücudun net görüntüsünün alınması için vücuda mıknatıs ya da radyo dalgaları iletilmektedir. Bu tarama testi ile kemiklerle birlikte vücuttaki yumuşak dokular görüntülenmektedir.
Vücudun herhangi bir noktasına MR yapılmaktadır. Kalp ya da kardiyak MR’ında kalp ve çevre kan damarları incelenmektedir.
BT taramasında göre MR taramasında iyonlaştırıcı radyasyon kullanılmamaktadır. Hamile kadınlar için daha güvenli bir yoldur.
Kardiyak MR Neden Çekilir?
Kalp yetmezliği ya da daha az ciddi durumlardan şüphe edilmesinden dolayı kardiyak MR çekilmektedir.
Kardiyak MR’ı çeşitli durumların değerlendirilmesi ve teşhis edilmesi için kullanılmakta olan yaygın bir testtir.
Doğuştan kalp kusurlarında, koroner kalp hastalıklarında, kalp krizinden dolayı oluşan hasarlarda, kalp yetmezliğinde, kalp kapakçıklarının kusurlarında ve perikardit durumunda kardiyak MR çekilmektedir.
MR testlerinde vücut bölümleri daha net gözüktüğü için BT taraması ve X ışını gibi test sonuçlarının daha net açıklanmasına yardımcı olmaktadır.
Kardiyak MR'ın Riskleri
MR için herhangi bir risk bulunmamaktadır. Yan etkilerin görülmesi nadirdir. Günümüze kadar belgelenmiş herhangi bir yan etki olmamıştır. İntravenöz boyaların kullanımına alerjik reaksiyon verilmesi ise nadir bir durumdur.
Yapılan önceki ameliyat ya da yaralanmalardan kaynaklanmakta olan metal implantların olması ya da kalp pilinin olması durumunda MR çekilmesi yasaktır. MR çektirmeden önce vücudunuzda herhangi bir metalin olup olmadığına dair doktorunuza gerekli bilgilendirmeyi yapmalısınız.
Klostrofobisi olanların makine içinde rahatsız hissetmesi çok normal bir durumdur. Genellikle klostrofobisi olan insanlar için MR öncesinde sakinleştirici ilaçlar verilmektedir.
Kardiyak MR’a nasıl hazırlanmak gerekmektedir?
Kalp pili ya da vücudunuzda implant varsa doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Kalp pilinin türüne göre BT taraması önerilebilmektedir. Bazı kalp pilleri ise muayene esnasında bozulmaması için MR öncesinde yeniden programlanabilmektedir.
MR makineleri içerisindeki mıknatıslara metalleri kendine çekebilmektedir. Daha önce olduğunuz ameliyatlarda vücudunuza klipler, implantlar, yapay kalp kapakçıkları, iğneler, vidalar, tabakalar, stent ya da zımba teli gibi metal parçalar yerleştirildiyse doktorunuzu uyarmanız gerekir.
Görüntülerin daha net alınması için özel boyalar kullanılabilmektedir. Bu boya damardan alınan gadolinyum bazlı kontrast maddelerdir. BT taramalarında kullanılan boyaya göre farklıdır.
Boyaların alerjik reaksiyon göstermesi çok nadirdir.
Kardiyak MR Nasıl Yapılır?
MR makineleri korkutucu görünmektedir. Simit şeklindeki açıklığa bağlı büyük bir kayan tüp bulunur. MR öncesinde saat, küpe ve vücut takısı gibi metallerin çıkarılması gerekir.
Teknisyen sizi sırt üstü tüpe yatıracak. Tüpe uzanmak sırasında ağrı oluşuyorsa tüpe battaniye gibi ürünler serilir. Teknisyen sonrasında başka bir odadan kumanda sayesinde tüpün hareketini kontrol eder. İşlem sırasında mikrofonla iletişime geçilir.
Makine, işlem sırasında çok fazla gürültü çıkarmaktadır. Çoğu hastanede bu rahatsız edici işlem içn hastalara kulak tıkacı dağıtılır.
Teknisyenler, bazı anlarda görüntülerin netliğini kazanmak için nefes tutulmasını da istemektedir. Test sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez.
Bu işlem yaklaşık 30 ila 90 arasında sürmektedir.
Kardiyak Sonucu Ne Zaman Çıkar?
Test sonrasında, herhangi bir sedasyon yapılmadığı sürece tek başınıza taburcu olabilirsiniz.
Doktorun görüntüleri incelemesi yorum yapması biraz zaman alabilmektedir.
Kardiyak MR’ının ön sonuçları genellikle birkaç gün içerisinde alınabilmektedir. Kapsamlı sonuçların çıkması ise maksimum 2 hafta sürmektedir. Sonuçların çıkması durumunda, doktorunuz sonuçları sizinle beraber gözden geçirir. Atılması gereken adımları anlatır.
Comments