top of page

Kabızlığa Ne İyi Gelir?


Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Kabızlığa Ne İyi Gelir?


Kabızlığa Ne İyi Gelir? Doktorunuz sıvı alımınızı başka nedenlerle sınırlamadıkça, günde 2-4 bardak su içmek kabızlığı ilaçsız rahatlatmaya yardımcı olabilir. Özellikle sabah saatlerinde ılık sıvılar tüketilmelidir. Günlük diyetinize meyve ve sebzeler eklenmelidir. Kuru erik ve kepekli tahıllar tüketmeniz gerekir. Haftada en az dört gün egzersiz yapmalısınız. İnsan vücudu hareket ederken bağırsak kasları da daha aktif hale gelir. Tuvalete gitme dürtüsüne direnmeyin. Kabızlığa Ne İyi Gelir? Müshil veya müshil kullanarak kabızlığı gidermek mümkündür. Genellikle doğrudan eczaneden reçetesiz alınabilen çeşitli kabızlık ve müshil türleri vardır. Bununla birlikte, her tür müshil kabızlığı gidermek için farklı şekilde çalışır. Ne tür bir kabızlık veya müshil ilacının etkili olduğunu ve ne kadar etkili olacağını belirlemek için önceden doktorunuza danışmanız önemlidir. Kabızlığı gidermeye yardımcı olabilecek bazı kabızlık ilaçları esas olarak lif takviyelerini içerir. Hacim arttırıcı laksatifler olarak da bilinen bunlar genellikle en güvenli seçeneklerdir. Bu tür laksatifler bol su ile alınmalıdır. Uyarıcılar veya uyarıcı laksatifler, bağırsak kaslarının ritmik kasılmalarına neden olur. Yağlar, dışkıların bağırsaklardan geçmesini kolaylaştırır. Dışkı yumuşatıcılar, dışkıyı nemlendirerek yumuşatır. Ozmotik laksatifler, ozmotik bir basınç farkı oluşturarak suyun bağırsaklara çekilmesine yardımcı olur. Bağırsaklardaki hareketi düzenlemek için belirli reseptörler üzerinde hareket ederler. Müshil ilaçlar veya kabızlık önleyici ilaçlar işe yaramazsa, doktorunuzun dışkıyı elle veya cerrahi olarak çıkarması gerekecektir.



Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?


Bebek kabızlık sorunları genellikle temel nedene değinilerek kısa sürede çözülür. Çeşitli ev önlemleri ve yaşam tarzı değişiklikleri de kabızlıkla mücadelede etkilidir. Bebeklerde kabızlığa Ne İyi Gelir?


Bu doğrultuda yapılabilecek uygulamalar şu şekilde özetlenebilir:


  • Bebeğinizin gün içerisinde bol sıvı tüketmesi oldukça uygundur. 6 aylıktan küçük bebekler için düzenli emzirme yeterlidir. 6 aylıktan itibaren bebekler için günde 900 ml'ye kadar sıvı önerilir.

  • Bebeklerde kabızlığa Ne İyi Gelir? Ek gıdalar verilirken meyve suyu tercih edilebilir. Bebeğinize 60-100 ml vermek.

  • Günlük meyve suyu tüketimi, kabızlığın giderilmesine yardımcı olacak ve ek olarak dışkılamayı kolaylaştırmak için gereken besin ve vitaminleri sağlayacaktır. Veya aynı etkiyi elde etmek için oyuncağı bebeğin karnına yerleştirin ve bebeğin karın kasları oyuncağa ulaşmak için harekete geçecektir.

  • Anüsün zarar görmemesi için anal bölgeye sabunlaştırıcı veya gliserin uygulanabilir.

  • Kabızlık sorununuz hala devam ediyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda var.

Bebeğin genel durumu bir uzman tarafından muayene edilmeli ve olası hastalık bulguları detaylı bir muayene ile takip edilmelidir.



Çocuklarda Kabızlığa Ne İyi Gelir?



Çocuklarda kabızlığa ne iyi gelir? Kuru meyveler (kuru erik, kayısı), baklagiller (fasulye veya kırmızı fasulye, civciv fasulye, mercimek), sebze ve meyveler (yeşil soğan, ıspanak, marul, krep, çilek, kivi, ahududu) veya tahıllar gibi lifler tüketmek çok önemlidir. Su emilimi sayesinde dışkı kıvamını arttırır ve bağırsak kasılmasını uyarır. Lif, uygun göç için gereklidir, ancak belirgin bir besin değeri yoktur. Tam tahıllar, belirli vitamin ve minerallerin emilimini engelleyebilecek şişkinlik ve gaza neden olabilir, bu nedenle bunları uygun şekilde düşünün. Yüksek lifli diyet; Lif yemek, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eder. Yüksek lifli gıdalar arasında tam tahıllar, sebzeler, meyveler, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlar bulunur.



Kabızlığa Ne İyi Gelir Evde


Yanlış beslenme alışkanlıkları kabızlığın bir numaralı nedenidir. Bu nedenle öncelikle diyetinizi biraz değiştirerek kabızlığı önleyebilirsiniz. Kabızlığa neden olan yiyecekleri yemekten kaçınarak ve dışkılamayı hızlandıran yiyecekleri tercih ederek kabızlığı önleyebilirsiniz. Kabızlığa ne iyi gelir?

  • Bol su ve sıvı gıdalar tüketin

  • Daha fazla önlem alınmalı

  • Lif yönünden zengin sebze, meyve, bakliyat ve tahıllar için bir beslenme programı hazırlamanız gerekiyor.

  • Çiğnedikten sonra yutmadan önce iyice çiğneyin.

  • Aşırı dozda kafeinden kaçınılmalı

  • Aşırı süt veya süt ürünleri tüketilmemeli

  • Tuvalet planlaması ve tuvalet ihtiyacı ertelenmemeli.

Kabızlığa ne iyi gelir? Hemen hemen herkesi etkileyen kabızlık çocuklarda sık görülür. Çocuklarda kabızlık, tatlı yiyecekler, yeterli su eksikliği, tuvalete geç gitme, stres, zihinsel problemler, fazla süt ve fast food yemekten kaynaklanır. Çocuklar, sağlıklı beslenerek kabızlık ile baş etmelerini sağlayan esnek bir yapıya sahiptir. Kuru meyveler ve bu meyvelerden hazırlanan besinler tüketilmelidir. Alkolsüz içecekler, kahve, çay ve diğer içeceklerden kaçının.

Hamilelikte Kabızlığa Ne İyi Gelir?


Hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir? Sağlıklı bir diyet önemlidir ve hamilelik sırasında kabızlık istemiyorsanız, pişmemiş meyve ve sebzeleri yemelisiniz. Hamileyim diye ondan uzaklaşmak, sağlıklı beslenmek, öğün atlamamak ve daha az yemeye alışmak demek olmalı. Kuru meyvelerden yapılabilecek şekersiz bir komposto yaparak bağırsaklarınızın işini kolaylaştırabilirsiniz. Hamilelik sırasında bitki çaylarından kaçının. Bitki çaylarının bağırsakların normal işleyişine müdahale ettiğini unutmayın!


Hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir? Hamilelikte kabızlık sorunu yaşayanlar için tahıl, yulaf ezmesi ve buğday kepeği gibi tekstil ürünleri her zaman alternatif oluyor. Kuru baklagiller yemek hamilelik sırasında çok faydalı bir seçimdir. Doğal bir çözüm arıyorsanız kırmızı erik tüketilebilir. Bol su içmek herkes için çok sağlıklıdır, hamilelikte su tüketimini azaltmayın. Hamilelikte egzersiz ve yürüyüş sizin için oldukça etkili yöntemlerdir. Metabolizmayı düzenler. Kabızlığı önler. Ancak mutlaka doktor kontrolünde fiziksel aktivite yapmalısınız.


Kabızlık (Konstipasyon) Neden Olur?



Kabızlık, kalın bağırsağın dışkıdan gereğinden fazla su emmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu olduğunda, dışkı kurur ve vücut dışında atılması zorlaşır. Metabolizma ve dolayısıyla sindirim sistemindeki değişiklikler veya yavaşlamalar nedeniyle yiyecekler sindirim sisteminde normalden daha uzun süre kalır. Uzun süre kolonda kalan dışkılar su kaybederek kurur ve sertleşir. Bu, dışkıların geçmesini zorlaştırır ve kabızlığa neden olur. Kabızlığa ne iyi gelir? Daha fazla meyve, sebze ve posalı yiyecekler yemeniz ve bunları bağırsaklarınızı hareket ettirecek şekilde yemeye alışmanız gerekir. Ayrıca kuru meyvelerden yapılan şekersiz kompostolar bağırsak hareketlerini hızlandırır ve vücudun su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.

Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?


Kabızlık birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Yaşam tarzı değişiklikleri, hareketsizlik, su eksikliği ve seyahat nedeniyle dışkılama ve dışkılama sorunları ortaya çıkabilir. Çoğu durumda, kabızlığın nedeni ortadan kaldırıldığında dışkılama normale döner. Kronik kabızlığın daha ciddi bir sorun olduğunu unutmayın. Bu durumda doktorunuzla konuşmanız gerekir. Kabızlığın başlıca nedenleri şunlardır:

  • Diyet değişiklikleri

  • Yetersiz sıvı alımı

  • Yetersiz lif alımı Aşırı süt ürünleri alımı

  • Uzun süreli bağırsak hareketliliğinin tutulması ve geç hareketsizliği

  • Uzun süreli hareketsiz çalışma

  • Uzun süreli antidepresan, ağrı kesici, demir tablet kullanımı ve fazlalığı

  • Kullanım Gebelik Menstrüasyon (adet döngüsü)

  • Ruhsal hastalık (Metabolizmanın yavaşlamasına bağlı)

  • Stres, anksiyete, depresyon gibi ruhsal hastalıklar

Bu nedenlere ek olarak beslenme bozuklukları, MS sinirleri Hastalıkları (multipl skleroz), kolon kanseri, bağırsak tıkanıklığına yol açan durumlar veya bağırsak stenozu, hipotiroidizm, spastik kolon (IBS aşırı duyarlılık bağırsak sendromu) gibi bazı hastalıklar da kabızlığa neden olabilir.

Comments


bottom of page