top of page

İyi Huylu Prostat Hiperplazi Hastaları Hangi İlaçlardan Uzak Durmalıdır?

İyi huylu prostat hiperplazi hastaları hangi ilaçları kullanmamalıdır? sorusuna bu yazımızda cevap verdik. Daha detaylı bilgi için devamını okuyun!

Kaçınılması gereken ilaçlar


Erkekler için yaşlanmanın normal bir parçası iyi huylu prostat hiperplazidir.


Araştırmalara göre, erkeklerin neredeyse yarısında 60 yaşına kadar prostat büyümesi görülür. Çok yaygın bir durumdur. 80 yaşına gelmiş erkeklerin çoğunda prostat büyümesi ve bununla alakası semptomlar görülür.


İyi huylu prostat hiperplazi hastası erkeklerin doktorların önerdiği tedavi planına uyması gerekmektedir. Ek olarak; hangi ilaçların alınması gerektiği, hangi içeceklerin içilmesi gerektiği ve hangi yiyeceklerin yenilmesi gerektiği de tedavi planlarında kontrol altına alınmalıdır. Bazı ilaçlar ile yenilen ve içilen gıdalar İyi huylu prostat hiperplazi semptomlarının kötüleşmesine neden olabilir.

İyi huylu prostat hiperplazi nedir?


İyi huylu prostat hiperplazi prostat bezinin bir tür rahatsızlığıdır. Prostat mesane altında ve rektum önünde bulunmaktadır. Bu bez erkek üreme sisteminin önemli bir parçasıdır. Meni sıvısına katkıda bulunmak ise prostatın ana görevleri arasındadır.


Yetişkin evredeki bir prostat ceviz büyüklüğü kadardır. Erkeklerin yaşlanmasına oranla prostat da büyümektedir.


Prostatın büyümesi sonucunda prostat bezinden geçmekte olan üretra sıkışır. İdrarın mesaneden vücudun dışına uzandığı tüpe üretra denir. Tıkayıcı olan bu basınç mesanenin tamamen boşalmasını engellerken idrarın da vücudu terk etmesini zorlaştırmaktadır.


Mesane ise idrarın boşalması için daha fazla çalışır ve bu durumda kas duvarı kalınlaşmaya başlarken işlevini de yitirir. Son aşamada ise normal olarak idrar bırakılamayacak kadar zayıflar. Sık sık idrara çıkma, acilen tuvalete çıkma ihtiyacı hissetmek, idrar esnasında ağrı, idrar retansiyonu, idrarın zayıf bir akıntı haline gelmesi gibi durumlar İyi huylu prostat hiperplazi semptomlarıdır.

Reçeteli ilaçlar ve İyi huylu prostat hiperplazi


Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birisinin bile kullanılması durumunda doktorla iletişime geçilmesi gerekir. Bu ilaçların hepsi İyi huylu prostat hiperplazi semptomlarının daha da kötüleşmesine neden olmaktadır. Üriner semptomlar daha sorunlu hale gelmesi durumunda başka ilaçların alınması gerekir.


Diüretikler


Kan dolaşımından idrara fazla su çekilerek vücuttaki fazla sıvının atılmasına diüretikler yardımcı olmaktadır. Bu ilaçlar kalp yetmezliği, karaciğer hastalıkları, glokom ve yüksek kan basıncının tedavi edilmesi için kullanılmaktadır.


Diüretikler sık idrara çıkmaya neden olduğu için mevcut olan İyi huylu prostat hiperplazi semptomlarının kötüleşmesine neden olmaktadır.


Antidepresanlar


Eski nesil antidepresan ilaçlar olarak da bilinen trisiklik antidepresanlar, mesanedeki kas kasılmalarının azalmasına neden olmaktadır. Bu ilaçlar İyi huylu prostat hiperplazi semptomlarının şiddetlenmesine ve idrar retansiyonunun riskinin artmasına neden olabilir.


Amitriptilin, doksepin, amoksapin, nortriptilin ve imipramin; trisiklik antidepresan ilaçlardır.


Reçetesiz satılan ilaçlar ve İyi huylu prostat hiperplazi


Reçetesiz olarak satılmakta olan ilaçlar İyi huylu prostat hiperplaziyi etkileyebilmektedir.


Bu ilaçların çoğunda, İyi huylu prostat hiperplazi hastası erkeklerde kullanım hakkında uyarı bulunmaktadır. Alerji semptomları ve soğuk algınlığının tedavi edilmesi için kullanılan ilaçlar en sorunlu ilaçlar arasındadır.


Antihistaminikler


Alerjik reaksiyonların tedavi edilmesi için difenhidramin gibi antihistaminik ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar, idrar akışını yavaşlatan ya da engelleyen mesane kasının kasılmasını engellemektedir.


Dekonjestanlar


Genellikle soğuk algınlığı ile bağlantılı burun tıkanıklıklarının tedavi edilmesi için psödoefedrin gibi dekonjestanlar kullanılmaktadır.


Vazopressör adrenerjik olarak bilinen bu ilaçlar mesane ve prostat boynundaki kasların sıkışmasına neden olduğu için İyi huylu prostat hiperplazi semptomlarını kötüleştirmektedir. Bu kaslar gerildiği zaman idrar mesaneden kolay kolay çıkmamaktadır.

Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID'ler)


Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar, İyi huylu prostat hiperplazi semptomlar ile çelişkili bağlantısı olan, oldukça popüler ağrı kesicilerdir.


Bazı araştırmalar, prostatın küçülmesini ve idrar semptomlarının iyileştiğini bulmuştur. Başka araştırmalar ise bazı steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçların idrar retansiyonun kötüleştirdiğin bulmuştur.


Aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlar steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlara örnek verilebilir.


Semptomları kötüleştiren yiyecekler ve diğer şeyler



Kullanılan ilaçlar, İyi huylu prostat hiperplazi semptomlarının tek tetikleyicisi değildir.


Sıvının ne kadar tüketildiğine dikkat edilmelidir. Çok fazla sıvı tüketimi, idrara çıkma ihtiyacını o kadar çok arttırmaktadır.


Uyumadan önce su ve diğer sıvıların içilmemesi gerekir. Acil tuvalet ihtiyacından dolayı gecenin bir yarısı uyanma şansı azalır.


Ayrıca diüretikler de vücudun çok fazla idrar salgılamasına neden olmaktadır. Diüretik etkisi olan kahve, alkol, soda ve kafeinli içeceklerden uzak durulması gerekmektedir.


Ayrıca et ve süt gibi belirli gıdalardan da uzak durmak ya da alımını sınırlandırmak, prostatın iyileşmesine yardımcı olabilir.


Doktorla iletişime geçmek


Kullanılan tüm ilaçların doktor tarafından incelenmesi gerekmektedir. Hangi ilaçların hastalar için uygun olduğunu, hangi ilaçların değiştirilmesi gerektiği ve ilaçların hangi dozda ayarlanması gerektiği doktorlar tarafından belirlenir.


İyi huylu prostat hiperplazi hastaları ne yiyip içeceğini bilmemesi durumunda doktoruna ya da


Kaynaklar

Comments


bottom of page