top of page

İyi Huylu Prostat Hiperplazisi Ameliyatı ve İyileşme Süreci

İyi huylu prostat ameliyatı hakkında bu yazımızda detaylı bilgilere yer verdik. Ayrıca iyi huylu prostat ameliyatı sonrası yaşananlar hakkında bilgi verdik.

Prostat ameliyatı

İyi huylu prostat hiperplazisi nedir?



İyi huylu prostat hiperplazisi prostat bezinin etkilenmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Erkek üreme sisteminin bir parçası ve idrar borusu olan üretrayı sarmalayan mesane altında bulunan beze prostat denir. Bu bez yaşla orantılı bir şekilde büyümektedir. Büyüyen bez üretraya baskı yapmaya başlar ve idrarın vücuttan atılmasını yavaşlatır.


Bez büyümesi sonucunda idrarın vücuttan dışarı atılması için mesane tarafından zorlanma yaşanır. Bir zaman sonra kas duvarlarında kalınlaşma ve zayıflama görülmektedir. Son olarak mesane tamamen boşalmamaktadır. Bu durumda sık idrara çıkma ve zayıf idrar akışı gibi semptomlara neden olmaktadır.


Bazı ilaçlarla beraber yaşam tarzında değişiklikler uygulamak tedavi edilmesi için fayda sağlarken bazı durumlarda ise prostat dokusunun ameliyatla alınması gerekebilir. İyi huylu prostat hiperplazisini tedavi etmek için en sık kullanılan ameliyat türü TURP’tur (prostatın transüretral rezeksiyonu).

İyi huylu prostat hiperplazisi Cerrahisi


Prostatın transüretral rezeksiyonu genel anestesi altında yapılmaktadır. Ayrıca bu ameliyatta bazen de lokal anestezi uygulanabilir.


Prostatın transüretal rezeksiyonu esnasında doktorlar, rezektoskop denilen aleti penis ucundan üretraya sokar. Bu cerrahi aletin ucunda doktorun dokuları daha iyi görmesi için ışık ve kamera bulunmaktadır. Doktorlar üretranın genişlemesi ve prostat dokusunun kesilmesi için ilmek kullanmaktadır.


Sıvı rezektoskop sayesinde prostat dokusundaki kesilen parçalar mesaneye taşınmaktadır. Operasyon sonucunda ise doktorlar prostat dokusunu ve idrarı çıkarmak için mesaneye kateter denilen tüpü yerleştirmektedir. Bu tüp ile prostat etrafındaki kanayan kan damarları kapatılır. Komplikasyon gelişmediği sürece prostatın transüretral rezeksiyonu 1 ila 1:30 saat arasında sürmektedir.

Ameliyat sonrası süreç



Hastalar, ameliyattan sonra iyileşme odasına alınır. Odada hemşireler tarafından kalp atış hızı, nefes, oksijen seviyesi ve diğer hayati veriler takip edilmektedir. Hastalar kendilerine geldikten sonra ise hasta odasına alınır.


Ameliyat sonrasında bir ya da iki gün boyunca hastanede yatış gerçekleştirilir.


Bu prosedür sonrasında doktorlar prostatın transüretral rezeksiyonunu esnasında fazla sıvı emilmesinde ortaya çıkan ve nadir olan prostatın transüretral rezeksiyonu sonrası sendrom izlenmektedir. Bu sendromun ilk semptomları baş ağrısı, baş dönmesi ve kalp atışında yavaşlamadır. Semptomların ilerlemesi durumunda koma ve nöbet gerçekleşebilir.


Penisten mesaneye kadar yerleştirilmiş olan kateter, prostatın iyileşmesine kadar idrarın atılmasına yardımcı olur. Ameliyattan sonra kateter birkaç gün boyunca aynı yerde kalmaktadır. Kateter ile taburcu edilmesi durumunda ise hemşireler tarafından sabun ve su ile nasıl temizlenmesi gösterilmektedir. Kateterin gün içinde 2 kez temizlenmesi durumunda ise enfeksiyon kapma riski görülmez.

Ameliyattan sonra evde bakım nasıldır?


Fazla prostat dokusunun alınması sayesinde daha az sıklık ve daha kolay idrara çıkma yaşanmaktadır. İyileşme genellikle birkaç hafta boyunca sürmektedir. Ameliyat sonrasında erkeklerin çoğu 6 ila 8 hafta sonra normal aktivitelerine geri dönmeye başlamaktadır.


İyileşme esnasında idrarda az miktarda kan, idrar yapma esnasında ağrı, ereksiyon olma ve bunu sürdürme sorunu, idrara çıkma kontrolünde sorun ve acilen idrara çıkma ihtiyacı gibi durumlar görülmektedir.


Bu yan etkilerin zamanla azalması gerekmektedir. 8 hafta sonunda hala sorunların devam etmesi durumunda doktor kontrolü gerekmektedir.


Daha sorunsuz iyileşme için ipuçları


Ameliyattan sonra birkaç hafta boyunca istirahat edilmesi gerekmektedir. Normal aktivitelere geri dönmek için istirahat esnasında yorucu egzersiz yapmamak, ağır eşya kaldırmamak, mesanenin iyice boşalması için günde en az 8 su bardağı su tüketmek, kabızlığın önlenmesi için lifli yiyecekler tüketmek ve ilk 6 hafta cinsel ilişkiye girmemek gibi ipuçlarını deneyebilirsiniz.


Ne zaman doktora görünmek gerekir?


İdrarın yapılması sırasında kan ve ağrı gibi bazı olası yan etkilerin görülmesi gayet doğal bir durumdur. Fakat; ateş ya da titreme gibi enfeksiyon semptomları, birkaç gün boyunca idrar esnasında ağrı ya da yanma hissi, idrarda koyu kırmızı kan, idrarda kan pıhtısı, idrar yapma sırasında zorluk yaşama, ameliyatlı bölgede kızarıklık ya da şişme oluşması ve mide bulantısı ya da kusma gibi durumlarda doktor kontrolü gerekmektedir.


Kaynaklar

Comentários


bottom of page