top of page

Ihlamur Çayının Faydaları Nelerdir?


Ihlamurun Faydaları
Ihlamurun Faydaları


Ilıman iklimlerde yetişen ıhlamur ailesinden kemerli bir bitkidir. 30 metreye kadar boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. 40 farklı türü bulunan ıhlamur ağaçlarından sadece ikisi tıbbi amaçlı kullanılabilir. Yaz büyük yapraklı ıhlamur olarak bilinen Tilia Cordata olarak da bilinen Avrupa küçük yapraklı ıhlamurun yaprak ve çiçekleri kaynatılarak yenilmelidir.


Çemen otu çayı genellikle ağacın çiçeklerinden ve yapraklarından yapılsa da bazı yörelerde kabuğundan çay yapmak için de kullanılır. Ancak ıhlamur ağacının tıbbi bir bitki olarak tüketim açısından en değerli alanı çiçekleridir. Ihlamurun faydaları çok çeşitlidir ve yıllardır tıbbi bir bitki olarak da kullanılır.




Ihlamur Limon Faydaları


Ihlamur çayı vücudun sıvı emme sürecine yardımcı olur. Limon suyu ile birlikte alındığında vücuttaki fazla ödem ve şişliğin giderilmesine yardımcı olur ve vücudu rahatlatır. Ihlamurun faydaları, vücudun terlemesini ve vücutta oluşan toksinleri atmasını sağlar. Ihlamur çayı aynı zamanda doğal bir detoks suyu olarak da kullanılmaktadır. Ihlamur yaprağı çayı, vücut sağlığını korumanın yanı sıra kilo verme sürecini de hızlandırmak için çalışır.


Yüksek tansiyon ve kalp çarpıntısı gibi sorunların doğal şifa kaynaklarından biri olan ıhlamur çayı, bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle bilinir. İyi bir C vitamini kaynağı olan limon ilavesiyle bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.


Yüksek bir antioksidan kaynağı olan ıhlamur çayı vücuttaki tüm hücrelere zarar veren bakterilerle savaşır. Ihlamurun faydaları saymakla bitmez. Vücudun bağışıklık sistemini koruyan hücrelerde serbest radikallerin neden olduğu bozulmayı önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle kanser hücrelerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olur.


Ihlamurun yaprak, çiçek ve kabuğunun kurutulmasıyla elde edilebileceği gibi, aktarlardan kurutulmuş olarak veya marketten poşet çay olarak da satın alınabilir. Ihlamur ağacını kurutmak isteyenler, ıhlamurun çiçeklerini ve yapraklarını dalların birleştiği noktadan toplayabilirler. Toplanan yaprak ve çiçekler gölge bir yerde bir bez üzerinde kurutularak kurutulabilir. Kurutulmuş bitkiler en geç yıl içinde tüketilmelidir.



Ihlamurun Cilde Faydaları



Ihlamurun faydaları arasında cilde iyi gelmesi de vardır. Ihlamur çayı önemli bir doğal cilt bakım ürünüdür. Ihlamur çayının cilt lekelerini gidermede çok etkili olduğu bilinmektedir. Ihlamur çayını tonik olarak kullanarak cildinizdeki sivilce lekelerinin zamanla azaldığını gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca yaşlanma karşıtı etkileri olan ıhlamur çayı, cilt yaşlanmasını geciktirmeye yardımcı olur ve cildinizi kırışıklıklara karşı korur.


Kuru cilt üzerinde nemlendirici etkisi bulunan ıhlamur, kozmetik sektörünün birçok alanında kullanılan bir bitkidir. Çemen otu çiçeklerinden yapılan cilt bakım kremleri cilt hastalıklarını hafifletmeye yardımcı olmak için kullanılır.


Çeşitli kozmetik markaları, selülit önleyici kremler yaparken esas olarak ıhlamurun faydalarını kullanır. Ihlamur, antioksidan bakımından zengin bitkilerden biridir, vücudun zamanla kendi ürettiği serbest radikallerle savaşır. Ihlamurun Faydaları arasında cilde iyi gelmesi de önemlidir.


Hücre yenilenmesini hızlandırır. Bu açıdan ıhlamur çayı, cilt yaşlanma sürecini ve yaşlanma sürecini yavaşlatma etkisine sahiptir. Düzenli olarak ıhlamur çayı içerek genç, güzel ve sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz.


Ihlamurun faydaları listesine insanı dinlendirmesi de eklenebilir. Ihlamur çayına bir parça pamuğa batırıp hafif bir masajla gözlerinize sürerek gözlerinizi dinlendirebilirsiniz. ıhlamur çayı ile göz yorgunluğunu azaltabilir ve göz çevresindeki bakterileri temizleyebilirsiniz. Ayrıca ıhlamur çayı, göz altındaki koyu halkaları azaltma avantajına da sahiptir.


Ihlamur çayının vücudunuz için pek çok faydası olduğu gibi gözleri de yatıştırıcı etkileri vardır. Gözlerin doğal olarak rahatlamasına yardımcı olur. Göze ve göz altlarına iyi gelmesi için kuru çemen otunun yaprak ve çiçekleri kaynatılıp soğumaya bırakılır. Bir pamuklu ped, sıcak çay yaprağına batırılır ve yaklaşık 15 dakika göz kapaklarına yerleştirilir; bu sayede gözler rahatlar.


Alt göz yatıştırılır ve göz çevresindeki lekeler ve bakteriler temizlenir. Ihlamurun faydaları arasında en bilineni hastalıklarla mücadelede etkili olmasıdır. Sadece ülkemizde değil, farklı kültürlerde; Soğuk algınlığı, grip ve yüksek ateş durumlarında ateşi düşürmek için ıhlamur çayı kullanılır.



Bebeklerde Ihlamur Çayının Faydaları


Ihlamur birçok tedavi için kullanılan bitkisel bir çözümdür. Ihlamur çayı rahatlatıcı özelliği ile birçok kişinin tercihidir. Çocukların hafif alerjilere neden olabilen ıhlamur çayı içebilmesi için mutlaka doktora bilgi verilmesi gerekmektedir. Emziren anneler tarafından kullanılmaması gerektiği için çemen otu tüm bebekler veya çocuklar için uygun olmayabilir. Alerjisi olan ve 1 yaşın altındaki bebekler Ihlamur kullanmamalıdır.


6 aylık bir süre sonunda doktor kontrolünde kullanılabilen bitki çayları, tüketildiğinde çok az miktarlarda kullanılmalıdır. Dışarıda satılan bitki çaylarını küçük çocuklara veya küçük çocuklara vermeyin. Bebeklik döneminde bir süre sonra uyku sorunu yaşayanlar için önerilen krizantem çayının yanı sıra, zamanla taze çekilmiş ıhlamur ağacı da kullanılabilir. Çocuklar içinde ıhlamurun faydaları çoktur.


ıhlamur genellikle bir bebeğin boğazını nezle olduğunda yatıştırmak için yenilse de aslında sindirim, gaz sorunları ve huzursuzluk gibi sorunlarına iyi gelir. Bebekleri rahatlatır ve bebeklerin iyi bir gece uykusu çekmesini sağlar.


Ihlamur çayının buharı solunarak burun tıkanıklığı giderilebilir. Aynı zamanda ıhlamur çayı boğaz ağrısını giderici ve öksürüğü azaltıcı etkiye sahiptir. Ihlamurun faydaları yanı sıra soğuk algınlığı şikayetlerini en aza indirmek için sıklıkla tüketilir. Adeta bir şifa kaynağı olarak çınar; Soğuk algınlığı ve grip gibi dış etkenlere bağlı hastalıklara iyi bir çözümdür.


Ihlamur ağacı üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar, soğuk algınlığına ve öksürüğe karşı çok iyi geldiğini kanıtlıyor. Ihlamur çayındaki faydalı mineraller terletici özelliği sayesinde solunum problemlerinin iyileşmesine yardımcı olur. Ihlamurun sakinleştirici bir etkisi olduğu ve tahriş olmuş hava yollarını sakinleştirdiği görülüyor.



Ihlamur Çayının Faydaları



Strese bağlı olarak ortaya çıkan akne ve sedef hastalığı gibi bazı cilt rahatsızlıklarının iyileşmesini destekleyebilir. Solunum yolu enfeksiyonlarında boğazdan gelen salgıları yumuşatmada etkilidir. Bal ile hazırlandığında boğaz rahatsızlığını azaltmada daha etkili olduğu bilinmektedir. Belirli koşullarda öksürükleri azaltmada etkili olduğuna inanılmaktadır. Ihlamurun faydaları arasında bağırsaklara iyi gelmesi de eklenebilir


Ihlamur çayı bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin akşamları ıhlamur çayı içmeleri durumunda daha rahat uykuya daldıkları bilinmektedir. Vücuttaki toksinler şişkinlik ve ağrı gibi semptomlara neden olabilir. Ihlamur yaprağı çayının özellikleri ödemin giderilmesine yardımcı olur ve hastanın daha fazla idrar yapmasına yardımcı olur. Ayrıca terleme sıklığını artıran ıhlamur çayı bu özellikleriyle vücuttaki ödem ve toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir. Lot yaprağı çayı soğuk havalarda soğumaya yardımcı olur.


Ihlamurun faydaları çeşitlidir. Ihlamur yaprağı çayı soğuk havalarda içilirse vücut daha kolay ısınır. Cilt yüzeyindeki koyu lekelerin ve kırışıklıkların giderilmesinde etkili olabilir. Bunun için önceden hazırlanmış ve soğutulmuş ıhlamur çayı cilde masaj yapılarak uygulanmalıdır. Tembul yaprağı çayı da saç bakımında etkilidir.


Banyo yaparken saça ve saç derisine ıhlamur çayı uygulamak saçların daha parlak olmasına yardımcı olabilir. Ihlamur çayı soğuduktan sonra göz kapaklarına pamuk yardımıyla sürüldüğünde göz altındaki koyu halkaları azaltabilir. Bunun için ıhlamur çayına batırılmış pamuk yaklaşık 15 dakika göz kapaklarında bekletilmelidir. Bu işlem ayrıca göz çevresindeki bakterileri de azaltabilir.


Comments


bottom of page