İdrar yolu, idrarın vücuttan atılmasını sağlayan organları içerir. Bu organlar böbrekler, üreterler (idrar taşıyan tüpler), mesane ve üretradır. İdrarın geçtiği bu organlardan herhangi birinin enfeksiyonuna idrar yolu enfeksiyonu denir. İdrar yolu enfeksiyonuna yakalanan kimseler İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Sorusuna sıklıkla yanıt arar.
Mesane enfeksiyonları böbrek enfeksiyonlarından daha yaygındır. Bu genellikle bakterilerin mesaneyi terk ettikten ve üretradan geçtikten sonra geri taşınması nedeniyle olur. Mesane enfeksiyonlarına tıbbi olarak sistit denir. Enfeksiyonun böbrekte meydana geldiği durumlarda bakteriyi daha da yükseğe taşımak gerekir. Böbrek enfeksiyonuna piyelonefrit denir.
İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? idrar yaparken ağrı veya yanma, sık idrara çıkma, acil veya ani idrara çıkma veya idrarda kan olabilir. Böbrek enfeksiyonu durumunda ateş, sırt ağrısı, mide bulantısı veya kusma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Çoğu idrar yolu enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Antibiyotikler, enfeksiyona neden olan bakterileri öldürerek çalışır.
Mesane enfeksiyonlarında antibiyotiklerin genellikle 3-7 gün kullanılması gerekirken, böbrek enfeksiyonlarında antibiyotiklerin daha uzun süre (2 haftaya kadar) kullanılması gerekebilir. Basit enfeksiyonlar ayakta tedavi bazında tedavi edilirken, böbrek enfeksiyonları hastaneye yatış gerektirebilir, bu nedenle semptomlar ortaya çıktıktan sonra tıbbi yardım almak zorunludur.
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Çeşitli hastalıklar nedeniyle gereksiz antibiyotik kullanımı idrar yolu enfeksiyonlarında bir diğer etkendir. Antibiyotik seçiminde ampirik tedaviye başlanırken direnç prevalansı da dikkate alınmalıdır.
Genellikle ilaca başladıktan 2 gün sonra şikayetler azalmaya başlar. Bu aşamada antibiyotiklerin doğru kullanılmasına ve tedavi seyrinin kesilmemesine dikkat etmek gerekir. 7-10 günlük tedaviden sonra tedavi süresi idrar tahlili ile belirlenmelidir. Çocuklarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu riski olduğu akılda tutulmalıdır; Hastalığın belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden gerekli tetkikler ve tedaviler için doktora gidilmesi tavsiye edilir.
İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? İdrar yolu enfeksiyonu olan kişiler, bol sıvı içerek mesanelerini düzenli olarak yıkamalıdır. Su içmek, idrarı seyreltmeye ve daha sık idrara çıkmaya yardımcı olarak, bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunda dolaşmasına izin verir. Bitki çayı içmek en iyi yollardan biridir.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
İdrar yolu enfeksiyonları, alt idrar yolu veya mesanenin sistitini ve böbreklerin veya üst idrar yolunun piyelonefritini içerir. Kadınlarda daha sık görülen bu durum üretranın uzunluğunun anatomik olarak erkeklere göre daha kısa olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum, bakterilerin yukarı doğru hareket etmesine ve bakteriyel sistitin mesaneye ve bakteriyel piyelonefritin böbreklere gitmesine neden olmasına izin verir. Kadınlarda sık idrar yolu enfeksiyonlarının bir başka nedeni de anüs ile üretra arasındaki mesafenin kısa olmasıdır.
İdrar yolu enfeksiyonunuz olduğunda, idrar yaparken ağrı (idrar ağrısı), sık idrara çıkma, sık idrara çıkma veya alt karın bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz. Sistit sendromları özellikle erkeklerde tekrarlıyorsa veya genital ve anal bölgelerde ağrı eşlik ediyorsa prostatit ile karıştırılabilir. Ateş, titreme, titreme ve diğer sistemik hastalık belirtileri idrar yolu enfeksiyonlarında da görülebilir. Kadınlarda şikayetlere ek olarak hematüri (hematüri) oluşabilir.
Şikayetler özellikle yaşlı kadınlarda atipik olabilir. İdrar yaparken kronik yanma veya idrar tutmada zorluk gibi sistiti düşündüren semptomlar görülmeyebilir. Sonuç olarak, yaşlı kadınlarda idrarda yanma, yeni veya daha şiddetli idrar yapma isteği, yeni idrar kaçırma, idrara çıkma sıklığında artış, idrarda kan, alt karın bölgesinde ağrı veya hassasiyet gibi şikayetler daha fazladır. İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Sorusuna evde bulabileceğiniz çözümler şunlardır:
Kızılcık suyu: Kızılcık, idrar yolu enfeksiyonları için en iyi besinlerden biridir. Doğal asidik özelliklere sahip olan kızılcık, düzenli tüketildiğinde bakterileri ve mesane enfeksiyonlarını vücuttan uzaklaştırır.
Limon suyu: Limon, içerdiği solvent sayesinde enfekte olmuş hücrelerin vücuttan kısa sürede atılmasına yardımcı olur.
Karnabahar ile tedavi: Karnabaharı kaynatıp suyunu içerek idrar yolu enfeksiyonlarından kurtulabilirsiniz. Günde üç kez kaynattığınız karnabahardan su içmek enfeksiyondan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Sarımsak: Sarımsak anti bakteriyel özelliklere sahip olduğu için idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin büyümesini engeller
Elma sirkesi hamilelikte idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere birçok sorunun giderilmesinde oldukça yardımcıdır. Elma sirkesi, idrar yollarında bakteri üremesini engelleyebilen zengin bir enzim kaynağıdır. Ayrıca elma sirkesi vücudun pH dengesini düzenler. 1 bardak suya 2 yemek kaşığı elma sirkesi koyun, dilediğiniz kadar limon ve tatlı bal ekleyebilirsiniz. Birkaç gün boyunca günde iki kez içmeniz gerekir.
Piyelonefritte sırt veya alt yan ağrısı, ateş, bulantı ve kusma gibi şikayetler görülebilir. Komplike idrar yolu enfeksiyonlarında hem sistit hem de piyelonefrit şikayetleri ortaya çıkabilir. Ancak komplike sistit vakalarında üşüme, titreme, yorgunluk veya belirgin güçsüzlük gibi karmaşık şikayetler ortaya çıkabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu komplike ise kanda bakteriyel aşırı üreme, sepsis ve çoklu organ yetmezliği, şok veya akut böbrek yetmezliği oluşabilir. Bu, üretra darlığı gibi idrar yolu anormallikleri olan ve yaşlı veya diyabetli hastalarda daha olasıdır.
Escherichia coli olarak da bilinen Bacillus coli, basit sistitin en yaygın nedenlerinden biridir. U-95 vakalarında koli basili görülse de diğer bakterilerin yanı sıra Enterobacter türleri de idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. İdrar kültürleri ve duyarlılık testleri ile idrardaki hangi bakterilerin enfeksiyona neden olduğunu bulmak ve yanıt verdikleri antibiyotikleri tedavi etmek mümkündür. Özellikle antibiyotik direnci durumlarında bu testler terapötik açıdan önemlidir.
İdrar sondaları, idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilen önemli faktörlerden biridir. Probun kalma süresi enfeksiyon oluşumunu etkiler. Kateterler kadınlarda, yaşlılarda, şeker hastalarında, mesanede bakteri üremesi olanlarda ve kateter hijyenine uyulmaması durumlarında daha sık idrar yolu enfeksiyonlarına neden olur.
İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelenler?
İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Sorusuna hamileler için yanıt verilecek olursa idrar yolu enfeksiyonu olan hamile kadınlar her gün yeterince su içmelidir. Su içmek daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bakterileri idrar yolundan temizlemeye yardımcı olur. Günde en az 8-10 bardak su içmelisiniz.
Su daha hızlı iyileşmenize yardımcı olacaktır. Suyun yanı sıra taze meyve ve sebze suları içebilirsiniz. Su içeriği yüksek meyve ve sebzeleri yiyerek, sulu kalabilir ve idrara çıkma yeteneğinizi artırabilirsiniz.
Kızılcık suyunda bakterilerin idrar yoluna yapışmasını ve enfeksiyonu önlemek için çalışan birkaç bileşik vardır. Kızılcık tabletleri veya kapsülleri almak istiyorsanız doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğinizde günde 1-2 kâse yoğurt yiyebilirsiniz. Probiyotik bir besin olan süzme yoğurt, idrar yollarında iyi bakteri üremesini artırır ve bağırsakta sağlıklı bir bakteri dengesi oluşturur. Ayrıca yoğurt, sindirim sağlığınızı ve bağışıklık sistemi işlevinizi iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca yaban mersini, bebeğinizin sağlıklı cilt hücreleri ve bağışıklık sistemi geliştirmesine yardımcı olacak C vitamini, beta-karoten, potasyum, folik asit ve antioksidanlarla doludur.
İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Sorusuna yanıt arıyor fakat her bitkiyi de tüketemiyorsanız. En sevdiğiniz mısır gevreğine taze yaban mersini ekleyerek kahvaltıda yiyebilirsiniz. Ayrıca sabah ve akşam 1 bardak taze yaban mersini suyu içebilirsiniz. Karnınıza ılık su torbası uygulayarak mesanenizdeki baskıyı veya rahatsızlığı azaltabilirsiniz. Sıcak su şişeleri iltihabı azaltmaya ve enfeksiyona neden olan bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olur.
Kommentare