top of page

Hipotiroid ve Hipertiroid Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hipotiroid ve Hipertiroid Arasındaki Farklar Nelerdir? sorusuna bu yazımızda cevap verdik. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!

Hipotiroid ve Hipertiroid Arasındaki Farklar Nelerdir?
Hipotiroid ve Hipertiroid Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yakın zamanda hipotirod teşhisi konulduysa, muhtemelen vücuttaki tiroit bezi az bir şekilde çalışmaktadır. Bu hastalıkta yorgunluk, kabızlık ve unutkanlık gibi semptomlar sık sık görülmektedir. Bu belirtiler bir süre sonra sinir bozucu olmaya başlar. Ancak doğru tedavi türü ile bu hastalık kontrol altına alınabilmektedir.


Hipotiroid Nedir?


Hipotiroid; Kısacası, tiroit bezinin iyi çalışması için yeterli hormon üretilmemesi durumudur. Tiroit bezi vücut metabolizmasının her tarafını kontrol etmektedir. Hipotiroid bezin hormon üretimi aşırı bir şekilde yavaşlamaktadır.



Bu durumdan dolayı metabolizma yavaşlayarak kilo alınmasına neden olur. Hipotiroid yaygın bir hastalıktır ve Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sini etkiler.


Yapılan araştırmalara göre, hipotiroid kesin sonuçlar veren bir tedavisi bulunmamaktadır. Uygulanan tedaviler, hastalığın kontrol altına alınmasını sağlayan ilaçlardan oluşmaktadır. İlacın tedavideki amacı vücudun tiroit fonksiyonun iyileşmesi, hormon seviyelerinin eski haline döndürülmesi ve normal bir yaşam sürülmesidir.


Hashimoto Tiroidi, hipotiroidin en yaygın görülmekte olan nedenidir. Bu durumda vücut kendi bağışıklık sistemine saldırmaya başlar. Zaman içinde, bu saldırı tiroidin olması gerektiği gibi hormon üretilmesini durdururken etki olarak da hipotiroid yol açmaktadır. Birden fazla otoimmün hastalık gibi, Hashimoto Tiroidi de kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir.

Hipertiroid Nedir?


Adından da anlaşıldığı üzere, hipertiroid vücuttaki tiroit hormonları olan tiroksin (T4) ile triiyodotironin (T3) çok fazla üretilmesi ve tiroid bezi fazla çalıştığı için ortaya çıkar. Hipertiroide sahipseniz, iştah artışı, hızlı kalp atışları, kaygı, ısıya duyarlılık ya da ani kilo kayıpları gibi semptomlar yaşanabilmektedir.


Hipertiroid en yaygın olarak üç nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır:


Tiroidit ya da

  • Tiroit iltihabı

Tiroit nodülü

  • Çok fazla T4 hormonu üretilmesi

Otoimmün hastalık

  • Graves hastalığı olarak bilinen rahatsızlık

Hipertiroid rahatsızlığında, tiroidit olarak bilinen tiroidin tahriş olması, kana çok fazla tiroid hormonunun girmesine neden olmaktadır. Bu durum ağrı ve rahatsızlığa neden olabilmektedir. Gebeliğin bir sonucu olarak da tiroidit rahatsızlığı görülebilmektedir. Ancak bu hastalık genellikle kısa sürer.



Tiroit nodülleri hem hipotiroid hem de hipertiroid çok fazla görülmektedir. Çoğu zaman, bu nodüller iyi huylu olmaktadır. Hipertiroid bu nodüller, tiroidin boyutunda anormal artışlara ya da çok fazla T4 tiroit hormonunun üretmesine neden olmaktadır. Doktorlar bu durumların neden olduğunu çoğu zaman açıklayamamaktadır.


Graves hastalığı vücuttaki tiroitlerin kendi kendine saldırmasına neden olmaktadır. Gerçekleşen bu saldırı, tiroit bezinin çok fazla tiroit hormonu üretmesine neden olmaktadır. Bu otoimmün hastalık genellikle hipertiroid gelişmesine neden olan, altta yatan nedendir. Graves hastalığı, tiroitlerin çok fazla tiroit hormonu üretmesine neden olmaktadır.


İlaç kullanmak, radyoaktif iyot tedavisi ya da cerrahi işlemler hipertiroid en çok tercih edilen tedavi seçenekleridir. Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde hipertiroid kemik kayıplarına ya da düzensiz kalp atışına neden olmaya başlar. Hem Hashimoto Tiroiditi hem de Graves Hastalığı genler yardımıyla diğer aile bireylerine aktarılabilir.


Hipotiroid ve Hipertiroid Arasındaki Farklar


Hipotiroid, yavaş metabolizma hareketlerine, yorgunluğa ve kilo alımına neden olabilmektedir. Düşük aktif bir tiroit seviyeleriniz varsa, vücut fonksiyonları azalmaya ya da yavaşlamaya başlayabilir.


Hipertiroid ile insan kendini daha az enerjiyle ya da daha fazla enerjiyle bulabilmektedir. Kilo alımının aksine daha çok kilo kaybı yaşanmaktadır. Ayrıca hastalar depresyona karşı endişe duymaya başlayabilir.


Bu iki hastalık arasındaki en yaygın fark hormon seviyelerindeki değişikliklerdir. Hipotiroid hormonların azalmasına neden olur. Hipertiroid ise hormon üretiminde artışa neden olmaktadır.


Yapılan birden fazla araştırmaya göre; hipotiroid hipertiroidden daha yaygın görülmektedir. Ek olarak; aşırı aktif bir tiroide ve ardından daha az aktif tiroide sahip olmak ya da bu durumun tam tersinin olması nadir değildir. Tiroit alanında uzman, özellikle endokrinolog olan yetenekli bir doktorla çalışmak tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır.




Comments


bottom of page