top of page

Hipertiroid Kilo Artışına Neden Olabilir mi?

ipertiroid Kilo Artışına Neden Olabilir mi? sorusuna bu yazımızda cevap verdik. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!

Hipertiroid Kilo Artışına Neden Olabilir mi?
Hipertiroid Kilo Artışına Neden Olabilir mi?

Hipertiroid (aşırı aktif tiroid), vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla tiroid hormonu üretmesi sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum, insanların yaklaşık yüzde 1'ini etkilerken kadınlarda daha yaygın görülmektedir.


Tiroid boyunda bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Ürettiği tiroid hormonları, vücudun enerjiyi nasıl kullandığını kontrol etmeye yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, vücut çok fazla tiroid hormonu ürettiği zaman genellikle aşağıdaki gibi semptomlar görülecektir:


  • Sinirlilik

  • Artan terlemeler

  • Hızlı atan kalp

  • Uyku zorluğu çekme

  • Seyrekleşen saç

  • İlk başta çok fazla enerjiklik, ardından aşırı yorgunluk


Kilo kaybı da yaygın olarak görülen bir semptomdur. Bununla birlikte, bazı nadir durumlarda hipertiroid aslında kilo alınmasına neden olabilmektedir. Hipertiroidin aslında kilo alınmasına nasıl neden olabileceği hakkında bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam ediniz.

Tiroid fonksiyonu kiloyu nasıl etkilemektedir?


Tiroid hormonu metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Metabolizmanın hızı, vücudun ne kadar enerji kullandığı ve hangi oranda olduğuna bağlıdır. Bu durum, tiroid hormonunun da bazal metabolizma hızını etkilediği anlamına gelmektedir. Bu, vücudun dinlenme halindeyken bile çalışmaya devam etmesi için kullandığı enerji miktarıdır.



Çoğu zaman; aşırı tiroid hormonu, yüksek bazal metabolik ağırlık ile bağlantılı olmaktadır. Bu da vücudun dinlenirken bile çok fazla enerji yaktığı anlamına gelir. Bu nedenle kilo kaybı hipertiroidin yaygın bir belirtilerinden birisidir.


Bu durum aynı zamanda, yeterli tiroid hormonunun üretilmemesi genellikle düşük bazal metabolizma hızı ile ilişkili olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle hipotiroid (az aktif tiroid) kilo alınmasına neden olur. Vücut çok fazla enerji yakmıyorsa kalori fazlalığına neden olmaktadır.


Ancak metabolizma tiroid hormonundan çok fazla etkilenmektedir. Diğer hormonlar, yemeklerin ne kadar ve ne yendiğine, fiziksel aktivitelere ve diğer birçok faktöre göre rol oynamaktadır. Bu açıklama, tiroidin kilo vermek ya da kilo almakla ilgili doğrudan bağlantılı olmadığı anlamına gelmektedir.

Hipertiroid olduğu zaman kilo alımına ne sebep olmaktadır?


Hipertiroidi olan bazı kişilerde, daha yaygın kilo kaybı yerine kilo artışı görülebilmektedir. Bunun olmasının bazı nedenleri ise şunlardan oluşmaktadır:


İştah artışı


Hipertiroid genellikle iştah artışına neden olmaktadır. Çok fazla kalori alıyorsanız, vücudunuz çok fazla enerji harcıyor olsa bile kilo alımı muhtemeldir. Sağlıklı yiyecekler yemeniz, düzenli bir spor programınızın olması ve bir diyet programına sahip olmak için doktorunuzdan yardım isteyin. Atılan bu adımların hepsi, artan iştahtan dolayı kilo alınmasına karşı mücadelede size yardımcı olabilir.


Hipertiroid tedavisi



Hipertiroid vücut için anormal bir durumdur. Tedavi vücudu normal durumuna geri getirmektedir. Bu nedenle, hipertiroidden kilo verildiği zaman tedaviye başladıktan sonra biraz kilo alımı normal karşılanmaktadır. Vücut bu sefer eskisinden daha az tiroid hormonu üretmeye başlar.


Özellikle tedaviden önce çok fazla kilo verdiyseniz, tedavi sırasında biraz kilo almak genellikle iyi bir durumdur. Endişe duyuyorsanız, doktorunuzla iletişime geçin. Tedavi olumlu sonuçlar vermeye başlayınca kalori alımını yeniden ayarlamak gerekmektedir. Kilo alımı da dahil olmak üzere uygulanan tedavinin yan etkileri sizin için dayanılmaz derecedeyse, doktorunuz yeni bir tedavi uygulamaya başlayabilir.


Tiroidit


Tiroidit, tiroidin iltihaplanmasına denir. Bu durum, çok yüksek ya da çok düşük tiroid hormonu seviyelerine neden olmaktadır. Tiroiditin en sık görülen türü ise Hashimoto tiroididir. Aynı zamanda hipertiroidin en yaygın görülen nedenidir.


Çok nadir durumlarda, hipertiroidin yaygı türlerinden biri olan Graves hastalığına karşı bağışıklık tepkileri, tiroide saldırmaya başlayacak ve iltihaplanmaya yol açacak kadar uzun süre devam edebilmektedir. Bu nedenle hashimoto hastalığı kilo alınmasına neden olabilmektedir.


Hashimoto hastalığının diğer belirtileri şunlardan oluşur:


  • Tükenmişlik hissi

  • Kuru cilt

  • Kabızlık

  • Depresyon


Yukarıdaki bu belirtilerden herhangi biri yaşanmaya başlanırsa, doktorla iletişime geçin. Doğru tanının konulması ve size uygun olan tedavi için gerekli prosedürleri uygulamaya başlarlar. Hashimoto tiroidinin tedavi edilmesi genellikle tiroid hormon replasmanı haplarından oluşmaktadır.


Ne zaman doktora görünmek gerekir?



Çoğu durumda, özellikle başlangıçta tedavi edilmeyen durumdan dolayı çok fazla kilo verildiyse, hipertiroid sayesinde kilo alınması muhtemelen endişelenecek bir durum değildir. Bununla birlikte, çok kilo aldıysanız ya da rahatsız edici başka semptomların olması yeni bir soruna işaret olabilmektedir. Hastalığınız için doğru tedavi yönteminin bulunması için doktorunuzla konuşmalısınız.


Kilo alımı genellikle tiroid probleminin bir işareti değildir. Ancak aşağıdaki semptomlarla beraber de kilo alınması hipotiroidi işaret edebilmektedir:


  • Tükenmişlik hissi

  • Ağrı

  • Depresyon

  • Kuru cilt

  • Kabızlık


Bu semptomlardan herhangi biri sizde mevcutsa bir doktora görünmelisiniz. Kilo alımı, sinirlilik, artan terlemeler ve uyku güçlüğü gibi hipertiroid semptomları bile görünüyorsa yine de doktoru görünmek iyi bir fikirdir. Doğru tanı ve tedavinin bulunmasına yardımcı olabilirler.

Özet


Hipertiroid ile kilo alınması çok görülmese bile mümkün bir durumdur. Genellikle hipertiroid tedavisine başlandıktan ve hastalıktan çok önce verilen kiloların geri alınmasından sonra oluşur.


Nadir durumlarda ise daha ciddi problemlerin olduğu anlamına gelmektedir. Hipertiroide sahipseniz ve çok fazla kilo alımı oluyorsa, en iyi sonuçlar veren tedaviyi ya da diyetleri uygulamak için doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.




תגובות


bottom of page