Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir? sorusunun cevabını bu yazımızda verdik. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!
Hamile kadınlar hamilelik döneminin bir noktasında mutlaka vajinal kaşıntı yaşamaktadır. Bu durum oldukça normal ve yaygındır.
Birden fazla etki hamilelik döneminde vajinal kaşıntıya neden olabilmektedir. Bu etkilere vucütta olan değişikliklerde dahildir. Bazı diğer nedenler ise hamilelikle hiç bağlantılı değildir.
Sizin için bu yazımızda hamilelik döneminde vajinal kaşıntının olası nedenlerini, nasıl tedavi edildiğini ve nasıl önlendiğini açıkladık. Okumaya devam edin.
Hamilelikte vajina kaşıntısı neden olur?
Aşağıdaki bazı durumlar vajinal kaşıntıya neden olabilmektedir.
Bakteriyel vajinoz
Vajinada bulunan iyi ve kötü bakteriler arasında denge değişiklikleri bakteriyel vajinozise neden olmaktadır. Yaygın olan bu enfeksiyon, kadınlar hamile olsun ya da olmasın cinsel açıdan aktif olmaktan dolayı kaynaklanır. Bakteriyel vajinozisde kaşıntı, yanma hissi, kızarıklık, cinsel ilişki sonrası oluşan balığa benzer bir koku, ince ya da opak olan akıntı gibi belirliler görülmektedir.
Mantar enfeksiyonu
Bakterilere göre vajina daha az maya içermektedir. Hamilelik döneminde olan hormonal değişikliler sonucu vajinadaki pH dengesi bozulur ve bu yüzden maya çoğalmaya başlar. Hormonal değişikliklerden dolayı hamilelik döneminde maya enfeksiyonlarına sık sık rastlanmaktadır.
Bu enfeksiyon geliştiği zaman yanma hissi, kaşıntı ve süzme peynir gibi kalın akıntı gibi semptomlar görülmektedir.
Vajinal akıntıda artış gerçekleşmesi
Salgılanan servikal mukus ve vajinal akıntı miktarları hamilelik dönemi boyunca hep artmaktadır. Ayrıca hormonal değişiklikler hem vajina duvarlarının hem de rahim ağzının yumuşamasına da neden olmaktadır.
Bu akıntı vajinanın enfeksiyonlardan korunması için salgılanmaktadır. Ancak akıntı vulva derisinin tahriş olmasına, kızarmasına ve kaşınmasına da neden olur.
Vajinal kuruluk
Hamilelik döneminde değişime açık olan hormonal seviyeler, vajinal kuruluğa da neden olabilmektedir. Araştırmalar, emziren annelerin bu semptoma daha çok yakalandığını kanıtlamaktadır.
Ayrıca cinsel ilişki sırasında da tahriş, ağrı ve kızarıklık oluşabilmektedir.
Düşük progesteron seviyeleri hamile annelerde vajinal kuruluğa neden olabilmektedir. Bu hormon hamileliğin sürdürülmesi için gereklidir. Semptomlar yaşanmaya başladıysa doktorunuzla iletişime geçin.
Kimyasal ürünlerin kullanımı
Hamilelik döneminde vajinaya dolan kan sayesinde cilt normalden daha hassas ve gergin olmaktadır.
Hamile olmadan önce sıkça kullanılan ürünler bir süre sonra cildi tahriş etmeye başlar. Ardından kaşıntılar ve kızarıklıklar görülür.
Deterjan, vücut yıkama losyonları, kokulu sabunlar ve köpük banyosunda kullanılan kimyasallar gibi ürünler vajinal kuruluğa neden olabilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu (İYE)
Hamilelik döneminde rahim mesaneye baskı uygulamaya başlar. Bebek büyümeye başladıkça bu baskı daha da artar. Bu durum, idrarın vücuttan atılmasını engeller ve bu yüzden enfeksiyona neden olur.
Hamile annelerin idrar yolu enfeksiyonu geçirme olasılığı yüksektir.
Ayrıca B grubu strep bakteriler de idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre her 4 hamile annenin 1’inde B grubu strep bakterileri görülmektedir. 40 yaşın üstündeki hamile annelerde genellike semptoma rastlanmaz. B grubu strep bakterileri yeni doğan bebekler için tehlikeli olduğu için doktorlar hamilelik döneminde sık sık bakteri testi uygulamaktadır.
Acil ve sık idrara çıkma, vajinal kaşıntı ve yanma hissi, cinsel ilişki sırasında oluşan ağrı, idrara karışık kan ve karın ağrısı idrar yolu enfeksiyonlarının semptomlarıdır.
Hamilelik kolestazı
Bu karaciğer hastalığı hamilelik döneminin sonlarına doğru ortaya çıkmaya başlar. Bu durumun neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Uzmanlar yapılan incelemelere göre, genetik ve hamilelik hormonlarının bu hastalıkta etkin rol oynadığı düşünülmektedir.
Hamilelik kolestazı, ayak tabanları ve avuç içlerinde aşırı kaşıntılara neden olmaktadır. Ayrıca kaşıntılar, pelvik bölge dahil olmak üzere tüm vücutta görülebilir. Bu rahatsızlıkta kızarıklık görülmez.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
HPV, trichomoniasis ve genital herpes gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların hepsinde ilk semptom olarak vajinal kaşıntı görülmektedir.
Kadınlar, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara hamilelikten önce de sahip olabilirken hamilelik döneminde de sahip olabilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar semptom göstermeyebilmektedir. Semptomlara sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, doktorunuzla iletişime geçin.
Semptom görülse bile; yanma hissi, siğil, yüksek ateş, döküntü, vajinal akıntı ve grip gibi semptomlar görülmektedir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar anneyi ve bebeği olumsuz etkileyebilmektedir. Ancak hamilelik döneminde bu riski ortadan kaldırmak için tedavi olabilirsiniz.
Hamilelik döneminde oluşan vajinal kaşıntı nasıl tedavi edilir?
Hamilelik döneminde oluşan vajinal kaşıntı için korkmanıza gerek yoktur. Bu kaşıntılar genellikle evde tedavi edilebilmektedir.
Bu süre zarfında proaftif olmanızı ve herhangi bir rahatsız eden bir semptomla karşılaştığınızda doktorunuza bildirmenizi öneririz.
Vajinal kaşıntının tedavisi nedenlere göre farklılık göstermektedir. Aşağıdaki yöntemler tedavi esnasında kullanılmaktadır:
Reçetesiz antifungal tedavi. Doktorlar mantar enfeksiyonunu teşhis ettikten sonra tedavi için reçeteli mantar önleyici filit ya da krem kullanmaktadır. Flukonazol kullanılması doktorlar tarafından önerilmez. Çünkü bu ilaç düşük yapma riskini arttırmaktadır.
Karbonat. Kaşıntılı cilde karbonat kompresleri uygulanarak tedavi edilebilir.
Soğuk su. Soğuk duş ya da soğuk kompres kaşıntının azalmasına yardımcı olmaktadır.
Ürün eliminasyonu. Kullanılan ürünlerin belirtilere neden olduğunu düşünüyorsanız, bu ürünlerden uzak durmayı deneyin ve hamilelik döneminde doğal ürünler tercih edin.
Antibiyotikler. İdrar yolu enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ya da bakteriyel vajinozüs için reçeteli antibiyotik kullanın.
Kortikosteroidler. Kortikosteroidler gibi kaşıntı önleyen merhem ve kremler kaşıntının azalmasına yardımcı olabilmektedir.
Diğer ilaçlar. Kolestazın aktifliğine göre doktor tarafından müşahede altında kalabkalınabilir ve safra önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Hamilelik döneminde oluşan vajinal kaşıntı nasıl önlenir?
Hamilelik esnasında vajinal kaşıntıdan tamamen kurtulmak zor bir durumdur. Ancak bazı proaktif davranışlar sergilemek semptomların azalmasına yardımcı olabilmektedir. Pamuklu ya da nefes alabilen kumaştan üretilmiş iç çamaşırları giymek, canlı kültür içeren yoğurt yemek, spor kıyafetleri ya da mayo gibi ıslak ve nemli kıyafetleri hemen değiştirmek, çok dar kıyafetler giymemek; kimyasal, kokulu ya da tahriş edici ürünlerden uzak durmak, tuvalet sonrasında vajinaya iyi hijyen uygulamak ve çok fazla duş almamak (duş vajinanın doğal pH seviyesini değiştirir.) gibi davranışlar vajinal kuruluğun önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Ne zaman doktora görünmek gerekiyor?
Doktorunuza hamilelik döneminde sizi korkutan herhangi bir semptomu anlatın. Bir süre boyunca vajinal kaşıntı uyguladığınız tedaviye olumlu yanıt vermiyorsa doktor kontrolüne ihtiyacını olabilir.
Vajinal kaşıntı sırasında koku, ağrı ya da pelvik bölgede şişlik görülmeye başlandıysa, enfeksiyonun kontrol altına alınması için muayene olun. Ayrıca akıntıda kan olması durumunda da muayene gerekmektedir.
Özet
Hamilelik döneminde vajinal kaşıntıya rastlamak çok normaldir. Sık görülür, korkulacak bir durum değildir. Bu kaşıntı genellikle yaşanan hormonal değişikliklerden dolayı kaynaklanmaktadır.
Semptomların varlığından, semptomlarla beraber olan koku ve ağrılardan şüpheleniyorsanız; doktorunuzla iletişime geçmenizi öneririz. Doktorlar gerekli müdahaleleri yapacaktır.
Kaynaklar
Comentarios