Göz Tansiyonu (Glokom) Belirtileri, Neden Olur? Nasıl Ölçülür? sorularını bu yazımızda cevapladık.
Görme sinirinin hasar görmesi durumuna göz tansiyonu denilir. Optik sinir sayesinde gözlerden beyne görsel bilgi akışı olmaktadır. Göz tansiyonu hast
Çoğu zaman göz tansiyonu görülmese de göz içinde yüksek basıncın oluşması durumunda gelişebilir. Zaman içinde artan basınç yüzünden optik sinir dokusu aşınır ve bu yüzden görme kaybı ya da körlük oluşur.
Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir?
Yaygın olarak görülen tür açık açılı glokomdur. Kademeli görme kayıpları dışında semptom görülmez. Bu nedenden dolayı, görme duyunuzdaki değişiklerin kontrol edilmesi için yıllık kapsamlı göz muayenesi olmak gerekir. Glokom hastalığı gibi göz hastalıkları, doktorlar tarafından göz muayenesinde ortaya çıkmaktadır.
Dar açılı glokom tıbbi müdahaleyi acilen gerektirmektedir. Mide bulantısı, kusma, gözde kızarıklık, şiddetli göz ağrısı, aniden gelişen görme bozuklukları ya da bulanıklık ve ışık etrafında renkli halka görmek gibi semptomlara sahip olduğunuz zaman doktor kontrolü gerekir.
Göz Tansiyonu Neden Olur?
Göz arkasında sürekli berrak bir sıvı üretilmektedir. Bu sıvı gözün ön tarafını doldurmaktadır. Daha sonra iristeki kanallar ve kornea yardımıyla vücuttan atılır.
Kanalların tıkanması durumunda göz içindeki basınç doğal olarak artmaya başlar. Göz içi basıncın artması durumunda optik sinir zarar görür. Sinirdeki hasarın büyümesi durumunda göz kaybı gerçekleşebilir.
Göz içindeki basıncın artmasının neyden kaynaklandığı çoğu zaman bilinmez. Ancak doktorlar, gözdeki kısıtlı ya da tıkalı drenaj, dilatasyon göz damlaları, kortikosteroid ilaçları, yüksek tansiyon ve optik sinirde kan akışının azalması gibi durumlarda göz içindeki basıncın arttığına inanmaktadır.
Glokom Çeşitleri Nelerdir?
5 tane glokom türü bulunur.
Açık Açılı (Kronik) Glokom
Kronik ya da açık açılı glokom zamanla görme kaybı dışında hiçbir semptom göstermez. Görme kaybı o kadar yavaştır ki, başka bir semptom ortaya çıkmadan önce bu hasarın onarılmamasına neden olur. Araştırmalara göre açık açılı glokom en yaygın türdür.
Açı-Kapanış (Akut) Glokom
Aköz hümör sıvısının akışında aniden tıkanıklık meydana gelirse, sıvının birikmesi sonucunda ağrılı ve şiddetli bir basınç ortaya çıkar. Akut glokom acil bir durumdur. Şiddetli ağrılar, mide bulanıtıları ya da bulanık görme gibi semptomların yaşanması halinde doktor kontrolü gerekir.
Konjenital Glokom
Konjenital glokomla doğan bebeklerde, normal sıvı drenajını önleyen ya da yavaşlatan bir göz kusuru bulunmaktadır. Bulanık görme ve ışığa duyarlılık gibi semptomlar görülmektedir. Genetik bir durum olabilir.
İkincil Glokom
Bu tür; yaralanma, göz tümörü ya da katarakt gibi göz rahatsızlıklarının yan etkisidir. Ayrıca kortikostreoid gibi ilaçlar da bu tür glokoma neden olmaktadır. Göz ameliyatları nadiren ikincil glokoma neden olabilir.
Normal Tansiyonlu Glokom
Göz tansiyonu yüksek olmayan kişilerde optik sinirlerde hasar oluşmaktadır. Bunun nedeni ise bilinmemektedir. Ayrıca optik sinirde aşırı duyarlılık ya da kan akışının olmaması da bu tür glokoma neden olabilir.
Kimler Glokom Riski Altındadır?
Araştırmalara göre körlüğün en yaygın 2. nedeni glokomdur. Glokomun gelişebilmesi ihtimali olan riskler şunlardır;
Yaş. 60 yaş ve üstü insanlarda glokom riski daha fazladır. Ayrıca glokomun gelişme riski yaşla beraber artmaktadır.
Etnik köken. Afrika-Amerika kökenli insanlarda glokom görülme olasılığı Kafkasyalılara göre daha fazladır. Asyalılarda akut glokomu riski daha yüksekken Japonlarda ise düşük tansiyonlu glokom riski de yüksektir.
Göz problemleri. İnce kornea ve göz iltihabı yüzünden gözlerdeki basınç artabilmektedir. Gözün darbe alması durumunda bile gözdeki basınç artabiliyor.
Genetik. Ailede bir insanın bu hastalığa sahip olması, durumun gelişmesine neden olabilir.
Sağlık geçmişi. Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ya da şeker hastalarında daha fazla gelişme riski bulunmaktadır.
Bazı İlaçların Kullanımı. Kortikosteroid gibi ilaçların alınması halinde glokom gelişme riski artabilir.
Göz Tansiyonu Nasıl Ölçülür?
Göz tansiyonu teşhisi için gözde kapsamlı bir muayene yapılır. Sinir dokusunda kayıp dahil olmak üzere bir sürü semptom izleme altına alınır. Ayrıca alttaki testlerde teşhis için kullanılabilmektedir;
Doktorlar, görülen semptomlar ve ailede birinde glokom olup olmadığı öğrenilmek istenir. Diyabet ya da yüksek tansiyon durumlarında göz sağlığı ve genel sağlık değerlendirmesi yapılabilir.
Tonometri Testi
Bu test türü gözün içindeki basıncı ölçmektedir.
Pakimetri Testi
İnce kronea bulunan kişilerde glokom gelişmesi daha yüksek risk taşımaktadır. Bu test, konreaların normalden daha ince olmasını teşhis etmektedir.
Perimetri Testi
Diğer adı göz alan testi olan bu testte, yan görünüşlü, periferik ve merkezi görüntüler alınır.
Optik Sinirin İzlenmesi
Doktorlar optik sinirlerdeki değişikliklerin incelemek istediği zaman, karşılaştırma yapılması için optik sinirinin görüntülü alınır.
Göz Tansiyonu Tedavisi
Tedavinin genel amacı herhangi bir görme kusurunu önlemek için göz içindeki basıncın azaltılmasıdır. Genellikle doktorlar, ilk olarak tedaviye göz damlaları ile başlar. Göz damlalarının işe yaramaması durumunda aşağıdaki tedaviler uygulanmaktadır:
İlaçlar. Göz içindeki basıncın azalması için kullanılan çeşitli ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçlar hap ya da göz damlası şeklindedir.
Genellikle göz damlaları daha yaygın olarak kullanılır. Doktorlar bu ilaçların birini ya da birkaçını reçete edebilmektedir.
Ameliyat. Yavaşlayan ya da tıkanan kanallardan dolayı göz içinde basınç artmaya başlıyorsa, doktorlar kanalların açılması için fazla salgı yapan dokuları almak için ameliyat önerebilir.
Akut glokom tedavisi farklı yapılmaktadır. Akut glokom acil bir durum gerektirir. Göz içindeki basıncın olabildiğince çabuk azaltılması gerekmektedir.
Genellikle ilaç tedavisi uygulansa da istenilen sonuçlar alınmaz. Lazer periferik iridotomi adlı lazer prosedürü uygulanır. Bu lazer prosedüründe artan sıvı hareketliliğinin artması için iriste küçük delikler açılır.
Göz Tansiyonlu Bir Kişi Kör Olur mu?
Artan göz içi basınç durdurabilir ve basıncın normal seviyelere dönmesiyle görme kaybı yavaşlatılır. Glokom için kesin sonuç veren tedavi olmadığı için muhtemelen hayatın geri kalan kısmında göz içindeki basıncın kontrol altında tutulması için sürekli tedavi olmaya başlayacaksınız. Ne yazık ki glokom sonucu oluşan görme kayıpları geri kazanılamaz.
Glokom Önlenebilir mi?
Glokom önlenemezken, uygulanan tedaviler sadece glokomun daha da kötüleşmesini yavaşlatmaya yardımcı olur. Erken teşhis konulduğu zaman görme kaybı olmadan tedavi edilebilir. Glokom’un ilerlememesi için her sene düzenli olarak göz kontrolü yapılması gerekir. Rutin alışkanlığa dönüşen bu kontrolle esnasında bazı basit testler, hasarın ilerlemeden ve görme kaybı oluşmadan tespit edebilmektedir.
Comments