Gözlerin arkasında baskı oluşması, çoğu zaman gözlerden kaynaklanan sorunlardan dolayı oluşmamaktadır. Bu baskı hisleri genellikle kafanın farklı bir kısmında hissedilmeye başlanır. Göz rahatsızlıklarından dolayı göz hastalıkları ve görme kusuru gibi hastalıklar oluşsa da nadir durumlarda gözlerde baskı görülür. Göz içindeki basıncın kaynağı göz tansiyonu bile bazı zamanlarda basınç oluşturmaz.
Alerji ya da pembe göz gibi rahatsızlıklar gözlerin ağrımasına neden olsa da basınç oluşturmaz. Ağrılar genellikle yanma, ya da batma gibi semptomlarla hissedilir. Gözlerin arkasında oluşan basınç, göz içinde esneme ya da dolgunluk hisselerine neden olmaktadır.
Bu yazımızda göz arkasında basıncın oluşmasını, tedavisini ve olası nedenleri araştırdık. Daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin.
Gözlerin arkasında neden baskı olur?
Baş ağrısı, graves hastalığı, sinüs problemleri, diş ağrısı ve optik sinirde zedelenme gibi nedenlerden dolayı göz arkasında baskı oluşabilmektedir.
Sinüzit
Sinüs enfeksiyonu ya da sinüzit, bakteri ve virüslerin; burnun, gözün ve yanakların arkasında bulunan boşlukta dolmasıdır. Bu bakteri ve virüslerden dolayı sinüslerde şişme ve burnun tıkanması gibi etkenler görülür. Sinüs enfeksiyonu, göz arkası dahil yüzün üst kısmında baskı oluşturur.
Burnun tıkanması, sarı ve kalın mukus, balgamlı öksürük, ağız kokusu, kulak ağrısı, yüksek ateş, bağ ağrısı, tükenmişlik hissi gibi semptomlar sinüzitte görülür.
Baş ağrısı
Küme ve gerilim baş ağrılarından dolayı göz arkasında baskı oluşabilmektedir.
Gerilim baş ağrısı en çok görülen insanların yaklaşık %80’ini etkileyen bir baş ağrısı türüdür.
Küme baş ağrısı ise gelip geçici olan son derece ağrı hissettiren bir baş ağrısı türüdür. Bu baş ağrıları birkaç gün ya da hafta sürerken, bir süre sonra aylar ya da yıllar boyunca görülmeye devam edebilmektedir.
Boyun ve omuz kaslarında ağrı, kızarık ve sulu göz, yüzde kızarıklık, terleme, yüzün bir tarafında şişliklerin oluşması ve göz kapaklarının sarkması gibi semptomlar baş ağrılarında görülmektedir.
Graves hastalığı
Bağışıklık sisteminin yanlışlıkla tiroid bezine saldırması olayına Graves hastalığı denilir. Graves hastalığı göz kaslarını etkiler ve gözlerin şişmesine neden olur. Bu hastalığa sahip olan birçok insanda; göz arkasında ya da gözlerin hareketi sırasında baskının daha da arttırıldığı gözlemlenmiştir.
Gözlerin şişmesi, gözde ağrı, göz kapaklarının kabarması, gözlerin kızarması, görme kaybı yaşanması ve göz içinde bir cisim varmış hissiyatı gibi semptomlar görülmektedir.
Optik nevrit
Lupus ya da ms gibi otoimmün hastalıklardan dolayı göz arkasında iltihaplanma ya da şişme meydana gelmektedir. Bu şişlik sonucunda görsel bilgilerin gözden beyne iletilmesine rol oynayan oktik sinire zarar vermektedir. Optik nörit, göz arkasında ağrı ya da basınca neden olabilir.
Gözlerin hareketi sırasında ağrı oluşması, göz hareketi sırasında ışıklarda anormallik, renkli görüşte kayıp ya da tek gözde meydana gelen görme kaybı gibi semptomlar da görülebilmektedir.
Diş ağrısı
Dişlerden dolayı gözlerde rahatsızlıklar meydana gelmese de çene hizasındaki yamukluk ya da ısırma sorunları yüz kaslarını gerilmesine neden olmaktadır. Bu gerilme yüzünden gözlerin arkasında baskı ve ağrı hissiyatları gibi etkenler baş ağrısına neden olabilmektedir.
Doktora ne zaman muayene olmak gerekir?
Şiddetli baş ağrıları, görmede zayıflık, yüksek ateş ya da vücudun herhangi bir noktasında hareket ya da his kaybı gibi ciddi semptomlarla karşılaşıldığı zaman muayene olmak gerekmektedir.
Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorlar genellikle gözlerin arkasındaki baskının nedenini kolay bir şekilde belirleyebilmektedir. Çok nadir durumlarda KBB, Nörolog ya da Göz doktoruna yönlendirilebilirsiniz.
Doktorlar bilgi edinip daha uygun tedavi uygulamak için baskıların ne hissettirdiğini ve ne kadar süredir olduğu gibi sorular sormaktadır. Daha sonrasında aşağıdaki testlerin yapılması da istenebilir.
Endoskopi. Bu işlemde doktor burnun içine ince ve ışıklı bir kamera sokar. Bu kamera sayesinde sinüslerin neden şiştiği ve büyüdüğü rahat bir şekilde tespit edilmektedir.
MR. Bu test, beyin dahil olmak üzere tüm vücudun görüntüsünü içermektedir.
CT tarama. Bu prosedürde beynin ve diğer organların görüntülenmesi için X-ışınları kullanılır.
Ultrason. Yüksek ses dalgaları ve yüksek frekanslar ile tiroid bezi ya da vücuttaki diğer organları görüntülemektedir.
Kan testi. Tiroid hormon seviyesinin kontrol edilmesi için kan testi istenebilmektedir.
Radyoaktif iyot alımı. Bu test graves ve diğer hormon hastalıkları için kullanılır. Tiroid hormonlarının üretimi sırasında iyot gerekmektedir. Bu test sırasında vücuda az miktarda radyoaktif iyot enjekte edilir ve ardından tiroitte ne kadar iyot bulunduğu tespit edilir.
Baskı hissiyatının gözden kaynaklandığı düşünüldüğü zaman genellikle göz muayenesi yapılmaktadır. Bu muayene sırasında optik sinirler ve gözde bulunan diğer yapılar kontrol edilemektedir.
Diş ya da çene problemleri için diş doktoruna görünmek gerekir. Diş hekimi çeneyi inceler ve yanlış hizalama sonucu kasların gerilmesi ve göz arkasında bulunan baskının neden olduğunu bulmaya çalışacaktır.
Tedavi
Uygulanan tedaviler semptomların şiddetine göre değişiklik göstermektedir.
Sinüzitlere bakterilerin neden olması durumunda antibiyotik reçete edilmektedir. Kronik sinüzit için antibiyotikler yaklaşık 4 hafta boyunca kullanılmaktadır.
Sinüzitlerin virüslerden oluşması durumunda antibiyotik kullanmak fayda sağlamaz. Bunun yerine tuzlu ile burun yıkanır. Ayrıca ağrı kesici ve dekonjestanlar da enfeksiyonların iyileşmesine kadar rahatsızlıkların azalmasına yardımcı olur.
Semptomların iyileşmemesi durumunda doktorla iletişime geçmek gerekir. Sinüzitlerin tedavi edilmesi için cerrahi müdahale yapılabilir.
Baş ağrıları için asetaminofen, aspirin ya da ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanılabilir.
Ayrıca baş ağrılarının azalması ve önlenmesi için narkotik, sumatriptan ya da kas gevşetici gibi reçeteli güçlü ilaçlar kullanılabilir.
Graves hastalığına sahip olan kişiler için tiroid hormon önleyici ilaçlar reçete edilir. Ayrıca tiroid bezinin alınması için de ameliyat ya da radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir. Bu tedavilerden sonra hormon seviyelerinin korunması için hormon ilaçları kullanılır.
Optik nörit içinde şişliklerin azalması için steroid ilaçlar reçete edilmektedir. MS’den dolayı oluşan optik nörit için sinir hasarlarını önleyen interferon-beta-1a ilaçları reçete edilebilir.
Çenede kayma gibi sorunlar için diş doktorları genellikle dişlerin hizalanması gibi bazı prosedürler uygulayabilir.
Son Olarak
Göz arkasındaki baskıların neden olduğu her koşula bağlı olabilir. Tedavi sırasında doktorun talimatlarına uymaya; verilen ilaçları zamanında ve dozunda almaya çalışırsanız baskıyı çok rahat bir şekilde iyileştirebilirsiniz.
Kaynaklar
mayoclinic.org/diseases-conditions/cluster-headache/home/ovc-20206295
mayoclinic.org/diseases-conditions/cluster-headache/symptoms-causes/dxc-20206299
mayoclinic.org/diseases-conditions/cluster-headache/diagnosis-treatment/treatment/txc-20206693
mayoclinic.org/diseases-conditions/graves-disease/basics/symptoms/con-20025811
mayoclinic.org/diseases-conditions/graves-disease/basics/tests-diagnosis/con-20025811
mayoclinic.org/diseases-conditions/optic-neuritis/diagnosis-treatment/diagnosis/dxc-20263630
mayoclinic.org/diseases-conditions/optic-neuritis/home/ovc-20263583
mayoclinic.org/diseases-conditions/optic-neuritis/symptoms-causes/dxc-20263591
mayoclinic.org/diseases-conditions/tension-headache/diagnosis-treatment/diagnosis/dxc-20211537
Hozzászólások