Göğüs MR’ı Nedir? Neden Çekilir? sorularını bu yazımızda cevapladık. Daha fazla bilgi edinmek için yazının devamını okuyun!
Manyetik rezonans görüntüleme, vücudun görüntülerini oluşturmak için mıknatıs ve radyo dalgalarını kullanmakta olan bir tür noninvaziv görüntüleme testidir. BT taramasına göre, MR’da zararlı radyasyonlar bulunmaz ve genellikle hamile kadınlar için daha güvenli bir görüntüleme testidir.
Göğüs MR’ında radyo dalgaları ve mıknatıslar sayesinde göğsün siyah ve beyaz görüntüleri oluşturulmaktadır. Bu görüntüleme testi, doktorun cerrahi bir işlem uygulamadan önce doku ve organlarda anormalliklerin olup olmadığını kontrol etmede yardımcı olmaktadır.
Göğüs MR’ı Neden Çekilir?
Göğüs bölgesinde bir sorun olduğu şüphelenildiği ve bu sorunun neden geliştiği fizik muayene ile belirlenemediği zamanlarda MR taraması yapılmaktadır.
Tıkanmış kan damarları, kanser, organları etkileyen hastalıklar, yaralanma, kalp sorunları, tümör, lenf sistemini etkilemekte olan problemlerden dolayı göğüs MR’ı çekilmektedir.
İşlem sırası ve sonrasında doktorlar hangi durumların anormallik kazandığını ya da kazanabileceğini size bilgilendirir. Şüphelerinizin devam etmesi durumunda sorunları tartışabilirsiniz.
Göğüs MR'ı Riskleri
MR’lar zararlı radyasyonlara sahip olmadığı için yan etkileri genellikle bulunmamaktadır. Bu zamana kadar MR’dan dolayı herhangi bir yan etki görülmemiş ve belgelenmemiştir.
Araştırmalara göre, MR taramalarından kaynaklanmakta olan çok az risk bulunmaktadır. Daha önceki operasyonlarda ya da yaralanmalardan dolayı kalbinize pil takılması veya metal implantın bulunması halinde MR öncesinde mutlaka doktora bildirmek gerekmektedir. Bu implantlar ya da pil, çekilecek olan taramanın daha da karmaşık hale gelmesine ya da tarama sırasında cihazların arıza yapmasına neden olabilmektedir.
Nadir durumlarda ise tarama için kullanılan kontrast boyalar alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ancak bu durumlar olası yan etkiler arasında bulunmamaktadır.
Kapalı alanlarda zorluk çekiyorsanız ya da klostrofobik biriyseniz, MR makinesinin içinde bulunmak endişeye kapılmanıza neden olabilir. Korkulacak bir durum yoktur. Endişelerin artmaya başlaması durumunda rahatlamanız için anti-anksiyete ilacı verilebilir.
Göğüs MR’ına Nasıl Hazırlanılır?
Kalp piline sahipseniz bunu doktora bildirmeniz gerekir. Kalp pilinin türüne göre, muayene değişiklik gösterebilmektedir. Bazı türlerde MR yerine BT taraması yapılmaktadır. Ayrıca bazı kalp pili türleri ise muayeneden etkilemeyecek şekilde MR öncesinde yeniden programlanabilmektedir.
MR makinelerinde metalleri çekebilen mıknatıslar bulunmaktadır. Vücudunuzda yapay kalp kapakçıkları, iğne, tabak, klip, vida, stent ya da zımba teli gibi metal implantların bulunması durumunda doktorunuza bildirmeniz önemlidir.
Ayrıca MR çekilmeden önce genellikle 4 ila 6 saat öncesine kadar hiçbir şey yiyip içilmemektedir.
Doktorlar, bazı bölgelerin daha net görülmesi için özel boyalar kullanmaktadır. Gadolinyum içerikli olan bu boya damar yoluyla enjekte edilmektedir. Ayrıca bu boya BT taramasında kullanılmakta olan boyalardan farklıdır. Boyanın alerjik reaksiyon göstermesi nadirdir.
Göğüs MR’ı Nedir? Neden Çekilir?
MR’ı çekilecek hastalar makinenin içinde bulunan düz bir zemine teknisyen tarafından yatırılır. Zemin üzerinde hareketsiz kalmakta zorluk yaşanması durumunda yastık ya da battaniye verilmektedir. Sonrasında, teknisyen camın arkasından uzaktan kumanda ile uzandığınız zemini makinenin içine doğru sürüklemeye başlar. İşlem esnasında mikrofon ve hoparlör yardımıyla iletişim kurulmaktadır.
MR makineleri işlem sırasında çok fazla ses çıkarmaktadır. Genellikle hastaneler hastalar için kulak tıkacı verir. Bu testler 90 dakikaya kadar sürebilmektedir.
Bazı görüntülerin alındığı zaman ise nefesinizin birkaç saniye boyunca tutulması istenmektedir.
Göğüs MR’ı Çekildikten Sonrası
MR çekildikten sonra kıyafetlerin giyilmesi dışında bir şey yapmanıza gerek yok.
Görüntülerin filme yansıtılması durumunda filmin çıkması birkaç saat sürebilmektedir. Ayrıca doktorların görüntüleri incelemesi ve yorum yapması da biraz zaman almaktadır. Modern makineler, çekilen görüntüleri bilgisayarlara yollar ve bu sayede doktorlar görüntülere hızlı bir şekilde erişir.
Göğüs MR’ının ön sonuçları birkaç gün içerisinde çıksa da kapsamlı sonuçların çıkması ise haftalar sürebilmektedir.
Doktorunuz, sonuçların tartışılması ve belirlenmiş sorunların tedaviye başlanması için randevu oluşturmanızı ister. Sonuçların normal olması durumunda, semptomların nedeninin teşhis edilmesi için daha fazla test yapılabilmektedir.
Comments