top of page

Femur Kemiği Kırılması, Belirtiler ve Tedavi

Femur Kemiği Kırılması hakkında bu yazımızda detaylı bilgilere yer verdik. Ayrıca femur kemiği kırığı ameliyatı sonrası hakkında da detaylara değindik.

Femur Kemiği Kırılması
Femur Kemiği Kırılması

Uyluk kemik olarak da bilinen femur, vücuttaki en güçlü ve en büyük kemiktir. Femurun kırılmasından sonra iyileşmesi biraz uzun sürmektedir. Uyluk kemiğinin kırılması, yürürken kullanılan ana kemiklerden birisi olduğu için günlük rutinlerin ve işlerin yapılmasını daha zor duruma getirebilmektedir.


Femur Kemiği Kırığı Belirtileri


Kırık bacağa ağrılık verememe, ani ve şiddetli ağrılar hissetme, kırık bacağın sağlam bacaktan daha kısa görünmesi ve kırık bacağın çarpıklaşması görülen semptomlardandır.


Femur Kemiği Nasıl Kırılır?



Femurun kırılması çok zor bir durumdur. Çünkü femur kemiği çok güçlüdür ve çok ta büyüktür. Çoğu zaman ciddi kazalardan dolayı femur kırılmaktadır. Bu duruma en iyi örnek trafik kazalarıdır.


Yaşlılarda kemiklerin zayıf olmasından dolayı femur düşmeden dolayı bile kırılabilmektedir. Femur kırılması kalça kemiğine yakın bir noktada gerçekleşmişse çoğu durumda kalça kırığı olarak bilinmektedir.

Femur Kemiği Kırığı Teşhisi


Genellikle teşhisin konulması için ilk olarak doktorlar röntgen istemektedir. Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulması durumunda bilgisayarlı tomografi de istenebilmektedir. Spesifik bir tedaviden önce kemiğin nasıl kırıldığı çok önemlidir. Kırılmanın en yaygın görülen türü aşağıdakilerden oluşmaktadır.


Enine kırılma. Kırık düz yatay bir çizgi halindedir.

Eğik kırılma. Kırık açılı bir çizgi halindedir.

Spiral kırılma. Kırık, berber direği ya da şeker kamışı üzerindeki spiral şeritler gibi şaftı çevreleyen çizgi halindeki kırılmadır.

Parçalanmış kırık. Kemik üç ya da daha fazla parçaya parçalanmaktadır.

Açık kırık. Kemik parçalarının deriden dışarı çıkmasıdır.

Femur Kemiği Kırığı Tedavisi


Femurların çok güçlü olmasından dolayı femurun kırılması nadir. İyileşme yaklaşık 6 ay sürse de vücudun iyileşme süresi artar, vücutta yeni oluşan kemiği yenilenmesi, vücutta iltihaplanmaların azalması ve kırık femurun tedavisi ameliyat olsa da alınan ilaçlar ağrıların azalmasına yardımcı olur.

Femur Kemiği Ameliyatı


Kemiklerin kaynarken düzgün kaynaması için bir sürü harici ve dahili yöntem bulunmaktadır. Femur kırılması durumunda en yaygın olarak uygulana ameliyat intramedüller çivilemedir. Bu ameliyatta kemiğin yerinde kaynamasın için kemiğin yukarısı ve aşağısına video yerleştirilebilir.


İlaç tedavisi


Ameliyat olmadan önce ve olduktan sonra, doktorlar reçeteli ya da reçetesiz ilaçlar ile ağrıyı kontrol altına alabilir.


Gabapentinoidler, kas gevşetici, opioidler, parasetamol, nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar ve doğal ağrı kesici ilaçlar ilaç tedavisinde kullanılmaktadır.

Komplikasyonlar



Femur kırıkları ile komplikasyonlar ortaya çıkabilir.


Femurun düzgün kaynamama, bacağın diğer ayaktan kısa olması ve bir süre sonra kalça ya da dizde ağrıların oluşmasına uygu ayar metodu denilir.


Kırılma sonucu tendonlar, bağlar, kaslar ya da sinirlerin zarar görmesine çevresel hasar denilir.


Ameliyattan sonra bazı komplikasyonların oluşması, kan pıhtıları ve enfeksiyonlara ise cerrahi komplikasyon denilir.


Femur Kemiği Kırığı Amelyat Sonrası


Femurun kırılmasından sonra kemiğin aynı yerine yerleşmesi ve bu durumun stabil hale gelmesi durumunda kemik etrafındaki kasların güçlenmesi için fizik tedavi uygulanabilir. Femurun güçlenmesi için çeşitli egzersizler yapmak bacağın esneklik kazanmasına ve normal işlevlerin yerine gelmesine de yardımcı olmaktadır.


Özet


Femurun kırılması hayat üzerinde büyük etkilere sahip olsa da bu durum geçiciliğini korumaktadır. Ameliyat genellikle rutin tedavi olarak uygulanır. Kırık femurun iyileşmesi sonrası ya da kırık esnasında insanlar genellikle normal hayat alışkınlığına devam eder.


Kaynaklar

Comments


bottom of page