top of page

Farklı doğum kontrol yöntemleri adet döneminizi nasıl etkiler?


Doğum kontrol ve adet
Doğum kontrol ve adet



Doğum kontrol yöntemlerine başvurmadan önce, hangi doğum kontrol yönteminin adet döneminizi nasıl etkileyeceği hakkında bilgi sahibi olmanız sizin için faydalı olacaktır. Bazı insanlar adet dönemini hiç etkliemeyen doğum kontrol yöntemlerine başvururken, diğerleri adet dönemlerini düzene sokacak doğum kontrol yöntemlerini tercih ediyor.


Bilinen bazı doğum kontrol yöntemleri sağlığınıza zarar vermeden adet olmanızı engelleyebiliyor. Son yapılan araştırmalar, düzenli ve sık adet görmeden de sağlıklı kalabileceğini göstermekte.


Adet döneminizi ertelemek için doğum kontrolüne başvuran bir çok kişi bulunmakta ancak sağlığınız ve günlük yaşamınız için en iyi yöntemin bu olduğundan emin olmalısınız.


Bu makale farklı doğum kontrol yöntemlerinin adet döngünüzü nasıl etkileyebileceğini anlatır.


Doğum kontrol yöntemlerinin adet dönemine etkileri


Doğum kontrol haplarının adet dönemine etkileri


Hamile kalmayı önlemek için her gün kullanabileceğiniz hap türleri mevcuttur. Tamamen farklı bir çok hap türü bulunmaktadır. Jinekoloğunuz, geçmişinize ve tercihlerinize bağlı olarak hangi hapı kullanmanız gerektiğini söyleyecektir.


Kombinasyon hapların adet dönemine etkileri


Kombinasyon haplar progestin ve östrojen hormonlarını içerir. Progestin ve östrojen yumurtlamayı durdurur, servikal mukusu kalınlaştırır ve uterus astarını inceltir.


Kombine haplar iki farklı şekilde kullanılabilir. Bir türü 21 günlük aktif ve 7 günlük pasif hapları içerirken, diğer tür 24 günlük aktif hap ve 4 günlük pasif hapları içerir. Aktif haplar regl olmanızı engellerken, pasif haplar kullanıldığında her ay regl olmanız sağlanır.


Bazı paketler tamamen pasif haplardan oluşur ve regl dönemini yaşamanızı engeller.


Kombinasyon haplar adet öncesi semptomlarını ve kanamayı yatıştırır. Adet döneminde aşırı ağrı çeken çoğu kadın bu hapların yardımıyla günlük hayatlarına devam etmektedir. Bazı kadınlarda düzensiz kanamalara ve lekelenmelere sebep olabilir ancak bu duruma daha çok hormonal içerikleri olan haplar sebep olur ve birkaç aylık kullanımdan sonra bu sorun ortadan kalkar.


Mini hapların adet dönemine etkileri


Mini haplar da kombinasyon haplara benzer. İki hap arasındaki tek fark mini hapların sadece progestin hormonunu kullanarak servikal mukusu kalınlaştırıp, uterus astarını incelterek hamileliği engellemesidir.


Mini haplar da yumurtlamayı etkiler. Kombinasyon hapların aksine yumurtlamayı tamamen durdurmazlar. Mini haplar, kombinasyon haplara göre daha az hormon içerirler.


Mini hapların paketinde 28 adet pasif hap bulunur. Adet dönemlerinizi kısaltabilir, beklenmedik lekelenmelere sebep olabilir ve çok fazla kanamanızı sağlayabilir. Ancak bu etkiler kısa bir süre kullanımdan sonra ortadan kalkar.


Vajinal halkanın adet dönemine etkileri


Vajinal halkalar, vajinaya yerleştirilir ve östrojen ve progestin hormonları sağlarlar. Kombinasyon haplara benzer şekilde servikal mukusu kalınlaştırır ve yumurtlamayı tamamen durdurur.


Vajinal halkalar genellikle üç hafta boyunca kullanılabilir, sonrasında değiştirilmesi gerekir.


Adet dönemini es geçmek istemeyen kişiler, 3 haftalık sürenin sonunda 1 hafta yeni halka taktırmayarak adet dönemi yaşayabilirler. Bildiğimiz gibi çoğu kişi hamile olmadığını anlamak için ayda bir regl olmak isterler.


Bazı kişiler ise adet dönemini tamamen ortadan kaldırmak isterler. Bu kişiler 3 haftalık kullanımın hemen ardından yeni bir vajinal halka taktırarak adet dönemini atlarlar. Bu seçeneği doktorunuzla tartışarak bünyenize uygun olup olmadığını öğrenmeniz en iyi yoldur.


Adet dönemini atlamayı tercih eden çoğu kişi düzensiz lekelenmeler yaşayabilmektedir. Vajinal halka kullanımına başladıktan bir kaç ay sonra bu düzensiz lekelenmeler azalarak ortadan kalkar.


Yeni halka taktırmadan önce 1 hafta beklemek isterseniz, adet döneminizin normalden daha hafif geçtiğini fark edebilirsiniz. Normal şartlarda ağır regl krampları yaşıyorsanız, kramplarınız da bir rahatlama yaşanacaktır.


Doğum kontrol bantlarının adet dönemine etkileri



Doğum kontrol bantları doğrudan cilt üzerine yapıştırılarak uygulanır. Hamileliği engellemek amacıyla,cilt altına östrojen ve progestin hormonlarını salgılar.


Yamaların kullanım süresi 3 haftadır. Takıldıktan 3 hafta sonra çıkartılarak yerine yenisinin takılması gerekmektedir. Üç haftalık doğum kontrol bandı kullanımından sonra 1 hafta kullanım durdurularak regl olmanız sağlanır. Düzensiz adet dönemleri yaşayan kişilerde doğum kontrol bandı kullanımı ile regl dönemlerinin düzenlenmesi amaçlanabilir.


Doğum kontrol bandı kullanan kadınların adet kramplarında hafifleme görülebilir. Adet olmak istemiyorsanız, üç haftanın sonunda söktüğünüz bandın yerine yerinisi takarak adet döneminizi atlayabilirsiniz.


Spiralin adet dönemine etkisi


Spiraller doktorlar tarafından uterusa yerleştirilerek kullanılır. Seçilen spiral türüne göre hamilelik 12 yıla kadar önlenebilir.


Spiral Türleri


Bakır Spiral

Paraguard marka spiraller bakır spiraldir. Bu spiral türü bakır sayesinde spermin yaşayamayacağı bir ortam oluşturarak döllenmeyi engeller.


Bakır spiraller hiç bir şekilde hormon içermediği için, yumurtlama ve adet döneminiz olduğu gibi devam eder.


Bakır spiralin yan etkileri;


  • Daha fazla kanama

  • Daha fazla ağrı içeren adet dönemleri

  • Beklenmeyen lekelenmeler’i içerebilir.


Bakır spirallerin kullanılmaya başlanmasından bir kaç ay sonra bu yan etkilerin ortadan kalkmasını bekleyebilirsiniz.


Hormonal spiraller

Hormonal spiraller progestin hormonunun salınmasını sağlayarak uterus astarını inceltir ve servikal mukusu kalınlaştırır. Bu durum hamileliğin önüne geçer.


Hormonal spiral kullanımında adet dönemleri ve adet öncesi sendromlar hafifler. Yan etki olarak adet dönemlerinde düzensizliklere sebep olabilirler. Diğer doğum kontrol yöntemlerinde olduğu gibi kullanım süresi arttıkça bu yan etkiler ortadan kalkar.


Doğum kontrol aşısının adet dönemine etkileri


Doğum kontrol aşıları progestin hormonu içeren enjeksiyonlara denir. Yaklaşık olarak 2-3 ay hamileliği engeller. Ortalama 3 aydan sonra yeni bir aşı olmanız gerekir.


Aşı olan kişilerde yumurtlama durur, uterus astarı incelir ve servikal mukus kalınlaşır. Bunların sonucu olarak hamilelik engellenir.


Doğum kontrol aşılarının en çok rastlanan yan etkisi adet döneminde yaşanan değişikliklerdir. Aşı olduktan sonraki ilk adet döneminizde muhtemelen düzensiz kanamalar görülür. Zamanla birlikte bu düzensizlikler ortadan kalkar.


Düzenli olarak doğum kontrol aşısı yaptıran kadınların çoğu yaklaşık bir yıl sonra adet dönemi yaşamamaya başlar. Aşı olmayı bıraktığınızda adet dönemleri normale döner.


Kontraseptif implantın adet dönemine etkileri


Kontraseptif implantlar, kolun üst kısmına yerleştirilen küçük plastik parçalara denir. Progestin hormonu salgılatarak hamileliğin engellenmesini sağlar. Kontraseptif implant uygulanan kadınlarda yaklaşık olarak üç yıl süreyle hamilelik engellenir. Üç yıl sonra implantın değiştirilmesi gerekir.


Yaygın yan etkileri arasında beklenmeyen lekelenmeler bulunmaktadır. Bazı implant kullanıcıları hiç adet dönemi yaşamazken, bazılarında düzensiz adet dönemleri yaşanır.


Normalden daha ağır ve daha fazla kanamalı adet dönemleri yaşıyorsanız derhal doktorunuzla görüşün.



Ertesi gün haplarının adet dönemine etkileri


İstenmeyen hamilelik durumlarında ertesi gün hapı kullanılabilir. Ertesi gün hapları kullanıldıktan beş gün sonrasına kadar etkilidirler.


Ertesi gün haplarının düzenli olarak kullanılmak için geliştirilmediğini unutmayınız. İstenmeyen bir kaza yaşandığında kullanılabilir ancak uzun süreli kullanımlarda ağır yan etkileri bulunmaktadır.


En çok bilinen ertesi gün hapları, Ella ve Plan B'dir.


Ertesi gün hapı kullanan çoğu kadın yan etki olarak adet döneminin zamanından önce veya sonra başladığını fark edecektir. Adet döneminiz olması gerekenden bir kaç hafta geciktiyse hamilelik testi yaptırmanızı öneririz.


Ertesi gün hapları adet döneminizi daha hafif, daha ağır, daha uzun veya daha kısa yaşamanıza sebep olabilir.


Adet döneminizde yaşayacağınız bu düzensizlik bir sonraki adet döneminizde ortadan kalkacaktır.



Özet



Doğum kontrol yöntemleri adet olmanızı engelleyerek veya adet dönemlerinizi düzenleyerek hamile kalma olasılığınızı güvenli bir şekilde ortadan kaldırır. Bazı seçenekler adet dönemleriniz üzerinde yan etki yaratabilmektedir. Ancak prezervatif kullanımı gibi doğum kontrol yöntemlerinin adet dönemi üzerinde hiç bir etkisi yoktur.


Sağlık faktörlerinize ve günlük yaşamınıza en uygun doğum kontrol yöntemini tercih etmek için doktorunuzla görüşün!




Kaynaklar


Comments


bottom of page