Ertesi gün hapları yumurtlama sırasında çalışır mı? Sorusunun cevabı hayır çayı çalışmazlar. Ertesi gün haplarının amacı yumurtlamayı geciktirerek hamileliği engellemektir. Zaten yumurtlama gerçekleşiyorsa ertesi gün hapları hiç bir işe yaramaz.
Ertesi gün haplarının başarısız olma ihtimalini düşünüyorsanız, rahim içi cihazlar en iyi alternatif seçenektir. Rahim içi cihazlar hem acil durumlarda hemde uzun vadede doğum kontrol metodu olarak kullanılabilirler.
Yumurtlamada gebeliği engelleyebilmek için yapabilecekleriniz
Hamileliğin önüne geçmenin en iyi yolu uzun vadeli doğum kontrol yöntemleri en iyi seçeneklerdir. Doğum kontrol hapları, doğum kontrol çubukları, rahim içi cihazlar, doğum kontrol aşısı, vajinal halkalar ve hormon bantları uzun vadeli doğum kontrol yöntemleri olarak bilinmektedir. Ayrıca prezervatif kullanımı da doğum kontrol yöntemi olarak oldukça başarılıdır.
Yumurtlama sırasında korunmadan cinsel ilişki yaşıyorsanız, bakır içeren rahim içi cihazlar en iyi korunma alternatifi olarak karşınıza çıkıyor. Diğer korunma yöntemlerinin aksine, bakır içeren rahim içi cihazları cinsel ilişkiden önce taktırmak zorunda değilsiniz. Cinsel ilişkiden sonraki 5 gün içerisinde bakır içeren rahim içi cihaz kullanımına başlanması hamileliği engellemek için yeterlidir.
Vajinaya yerleştirilen rahim içi cihaz, bakır sayesinde spermin yaşamasını engeller, hareketliliğini azaltır ve hamilelik riskini %1 den daha düşük seviyelere indirir. Ayrıca bakır içeren rahim içi cihazlar 10 yıla kadar koruma sağlamaktadır.
Yumurtlama sırasında ertesi gün hapı kullanırsanız ne olur?
Yumurtlama sırasında ertesi gün hapı kullanımının herhangi bir zararı bulunamamıştır. Yumurtlama sırasında kullanılması durumunda en büyük risk hamile kalma olasılığınızın yüksek olmasıdır.
Zaten yumurtlama sürecinde olduğunuz için, hap görevini yerine getiremez ve sperm kadın vücudunda 6 güne kadar yaşayabildiği için yumurtaya ulaşma şansı oldukça yüksek olacaktır.
Bazı araştırmalar Plan B veya Ella farketmeksizin yumurtlama esnasında veya yumurtlama sonrasında ertesi gün hapı kullanımının hiç bir işe yaramadığını bulmuştur.
Ayrıca şunu da bilmelisiniz ki, vücut kitle indeksi 25 veya daha yüksek kişilerde ertesi gün hapı kullanımının, kilo ile bağlantılı olarak hapın işe yarama olasılığının düşük olduğu belirtilmektedir. Hangi doğum kontrol yönteminin size daha uygun olduğunu bulmak için doktorunuzla görüşmeniz sizin için en iyisi olacaktır.
Yumurtlama döneminde olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Kadınların adet döngünün hangi aşamasında olduklarını anlaması oldukça zordur. Yumurtlama döneminde olduğunuzu anlayabilmeniz için dikkat etmeniz gereken birkaç fiziksel işaret var.
Vajinal akıntı miktarınız yükseldiyse ve akıntınız daha berraksa, yumurtlamada olduğunuzun bir işareti olabilir. Ayrıca yumurtlama döneminde göğüslerde hassasiyet yaşama şansınız oldukça yüksektir.
Ayrıca internette bulabileceğiniz ve adet döngünüzün hangi aşamasında olduğunuzu gösteren bir çok uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamaları kullanmanız size yardımcı olabilir.
Ancak tüm bunlara rağmen kesin bir kanıya varmak oldukça zordur.
Adet dönemleri her ay değişiklik gösterdiği için, yumurtlamaya başlama gününüz de her ay değişiklik gösterecektir.
Yumurtlama bittikten sonra ertesi gün hapı kullanmak
Yumurtlama döneminiz bittiyse, ertesi gün haplarının döllenmeyi engelleyebileceği söylenmektedir. Ancak son çalışmalara göre, bu hapların yumurtlama gerçekleştikten sonra herhangi bir etkisinin olmayacağını ve işe yaramayacağını belirtiyor.
Yumurtlama sonrası gebeliği engelleme yöntemleri
Yumurtlama dönemi geçtikten sonra adet olana kadar geçen sürede korunmadan cinsel ilişkiye girdiyseniz ve hamile kalmak istemiyorsanız, en iyi seçeneğiniz bakır rahim içi cihaz kullanmaktır. Bakır rahim içi cihazlar, yumurta döllenmiş olsa bile rahime tutunmasını engellediği için, yumurtlamadan sonra bile etkilidirler.
Ne zaman hamilelik testi yapmalısınız?
Ne zaman hamilelik testi yapacağınız tamamen adet döneminizin ne zaman başladığına bağlıdır.
Adet gününüzün ne zaman olduğunu biliyorsanız, adetinizin başlaması gereken günden en fazla 1 hafta sonra test yaptırmalısınız.
Adet dönlemleri doğaları gereği düzensiz olabilirler, ne zaman adet görmeniz gerektiğinden emin değilseniz 1.5-2 haftalık bir bekleyişten sonra hamilelik testi yaptırabilirsiniz.
Ertesi gün hapı kullanmadıysanız hamilelik testini cinsel ilişkiden en az 2 hafta sonra yapabilirsiniz.
Hamile kaldıysanız seçenekler nelerdir?
Hamilelik testi yaptınız ve sonuç pozitif çıktıysa ilk yapmanız gereken şey bir kadın doğum uzmanına görünmeniz olacaktır. Kadın doğum uzmanı hamileliğinizi doğrulayacaktır. Sonrasında doktorunuzla hamileliği sonlandırma yöntemlerini görüşebilirsiniz.
Özet
Yumurtlama döneminde olup olmadığınızı bilmek oldukça zor olabilir. Bu zorluk, herhangi bir ertesi gün hapının işe yarayıp yaramadığını öğrenmenin de zorlaşmasına sebep olur. Korunmasız bir cinsel ilişkiden sonra ertesi gün hapı kullandıysanız ve yumurtlamadan önce mi sonra mı kullandığınızı bilmiyorsanız, en az 3 hafta bekledikten sonra hamilelik testi yapmanız size en doğru sonucu verecektir. Ertesi gün haplarının %100 etkin olmadığı, yumurtlama esnasında ve yumurtlama sonrasında işe yarama olasılığının oldukça düşük olduğu unutulmaması gereken bir detaydır.
Korunmadan cinsel ilişkiye girdiyseniz ve ertesi gün hapı kullanmanıza rağmen hamile kaldığınızdan şüpheleniyorsanız sonraki adımları öğrenmen için bir kadın doğum uzmanıyla görüşmeniz en iyi seçenek olacaktır.
Kaynaklar
nhs.uk/common-health-questions/womens-health/how-can-i-tell-when-i-am-ovulating/
plannedparenthood.org/learn/birth-control/iud/how-effective-are-iuds
plannedparenthood.org/learn/abortion/in-clinic-abortion-procedures
bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6874-14-54
healthline.com/health/healthy-sex/does-plan-b-work-during-ovulation
תגובות