Erkeklerde Hipertiroid Nedenler, Belirtiler ve Tedavi hakkında bu yazımızda detaylı bilgilere yer verdik. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!
Aşırı aktif tiroid olarak da bilinen Hipertiroid, tiroid bezinin gereğinden fazla bir şekilde tiroid hormonu üretmesine denilmektedir. Etkili bir şekilde tedavi edilmediği zaman; kalbe, yaşam kalitesine, kaslara ve daha çok organa zarar verir.
Bu bez, boyunda olup kelebek şeklindedir. Tiroid bezi tarafından salgılanan hormonlar, enerji seviyesini ve organların işleyişini sağlamakla görevlidir. Örneğin tiroid hormonu, kalbin atmasında önemli bir rol oynamaktadır
Hipotiroid yani az aktif tiroid hipertiroidin zıttı durumdur. Daha az yaygın görülmektedir. Bezin vücudun ihtiyaçlarını karşılamayacak kadar az tiroid salgılamasıdır.
Kadınlarda hipertiroidin görülmesi erkeklere göre 2 ila 10 arasında daha fazla olsa da erkeklerde daha çok etkili olmaktadır. Hipertiroide yakalanan erkeklerin hastalığı kontrol altına alması için ilaç kullanması şarttır. Kadınlar ve erkekler hipertiroidde aynı semptomlara sahip olsa bile erkeklere özgü çok fazla semptom bulunmaktadır.
Erkeklerde hipertiroidizmin nedenleri
Zehirli guatr hastalığı, erkeklerde hipertiroidin neden olduğu en yaygın hastalıktır. Ancak kadınlarda bu otoimmün hastalığının görülme riski çok daha yüksektir.
Zehirli guatr hastalığında, bağışıklık sistemi yanlışlıkla tiroid bezlerine saldırmaya başlar ve bu nedenle daha çok tiroid hormonu salgılanır. Her yaşta bu hastalık görülse de özellikle 30 ile 50 yaşları arasında görülmektedir.
60 yaş üstü insanlarda ve kadınlarda görülen toksik nodüler guatr yani plummer hastalığı, tiroidit gibi iltihaplamalar, gıdalardan ya da ilaçlardan çok fazla iyot takviyesi alımı ve bez içinde bulunan anormal tiroid nodüllleri diğer nedenler arasında bulunmaktadır.
Hipertiroidin genel belirtileri
Hipertiroidin çok fazla belirtisi bulunmaktadır. Bazı insanlar; uyku güçlüğü gibi genellikle önemsenmeyen ama ciddi riskler taşıyan belirtileri fark etmez. Hatta insanlar anormal derecede hızlı atan kalp atışını (özellikle dinlenirken) bile fark ederken bunun altında ciddi bir nedenin yattığını bilmez.
Kalp çarpıntısı, sinirlilik halleri, tükenmişlik hissi, aşırı terlemek, iştah çok fazla olsa bile beklenmeyen kilo kayıpları, düzensiz kalp atışları, titremeler, daha çok sıklaşan bağırsak hareketleri, kaslarda güçsüzlük yaşamak, saçların incelmesi, soğuğa ve/veya sıcağa karşı artan hassasiyet hipertiroidin genel olarak görülen semptomlarındandır.
Erkeklerde hipertiroid belirtileri
Kadınlar ve erkekler aynı semptomlara sahip olsa da sadece erkeklerde görülen ciddi semptomlar bulunmaktadır.
Hipertiroid, düşük sperm sayılarına ve erektil disfonksiyona neden olabilmektedir. Ayrıca erkeklerde oluşan kellik de hipertiroidin bir habercisi olabilir.
Çok fazla salgınan tiroid, düşük testosteron seviyelerine yol açarken buna bağlı olarak da bir sürü komplikasyon oluşabilir. Örneğin; semptomlardan biri olan kas kayıpları erkeklerde daha belirgin daha gözle görülür seviyede gerçekleşir.
Hipertiroidin tetiklediği osteoporoz yani kemiklerin incelmeye başlaması çoğunlukla kadınlarda görülse de istisnalar sonucu erkeklerde de görülebilmektedir. Ayrıca Jinekomasti de hipertiroidin erkeklerde görülen bir semptomudur.
Erkeklerde hipertiroid ve cinsel sağlık belirtileri
2018 yılında yapılan büyük bir araştırmaya göre, tiroid hormonları testislerde bulunan hücrelerin işlevini etkilemektedir. Örneğin; çok fazla ya da çok az salgılanan tiroid hormonu, testosteron üretilmesinde ve salgılanmasında görevli olan Leydig hücrelerinin işlevine zarar vermektedir.
Hipertiroid, sperm hücrelerini, sperm yoğunluğunu ve sperm hareketliliğini de etkilemektedir. Hatta bu hastalık incelenen raporlara göre spermin gerçek şeklini de olumsuz etkilemektedir.
Hipertiroid ile sperm hücreleri arasındaki ilişki tam olarak çözülmemiş olsa da tiroid hastalığı ile erektil disfonksiyon birbirleriyle bağlantılıdır. Aşırı aktif ya da az aktif tiroid seviyeleri erektil işlevleri olumsuz etkilemektedir. Ancak bilinenin aksine hipotiroid ile erektil disfonksiyon birbirleriyle daha çok bağlantılı olma eğilimindedir.
Bütün bu rahatsızlıklar ve semptomlar kısırlığa neden olabilmektedir. Neden baba olamadığınız anlamanız için sperm kalite testi çözüme ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Düşük sperm sayısı muhtemeldir ki tiroid hormon seviyelerinin düşüklüğünden kaynaklanmaktadır. Tedaviler hormon seviyelerini dengeleyecek ve cinsel sağlığı iyileştirecektir.
Erkeklerde hipertiroid teşhisi
Kadınlarda erkeklere göre hipertiroid riski daha çok olsa da riskin az olması erkeklerin test yaptırmayacağı anlamına gelmemelidir. Gözle görülür derecede fark edilen semptomların incelenmesi gerekmektedir.
Ailenizde tiroid rahatsızlıkları geçmişi varsa (kalıtsal olabilir) ya da 60 yaşının üstünde bir bireyseniz hipertiroid testleri olmanız lazımdır. Ayrıca, tip 2 diyabetiniz bile varsa tiroid hastalıklarıyla bağlantılı olduğu için yine test yaptırmanız lazımdır. Çünkü tip 2 diyabet, hipertiroide yakalanma riskini arttırmaktadır.
Bu teşhis, sağlık geçmişi ve yaşanan semptomların incelenmesiyle başlar. Doktorler teşhis esnasında gözlerde ya da ciltte değişiklik ve titreme olup olmadığına ayrıca bakacaktır. Ek olarak teşhis sırasında aktif reflekslerde incelenecektir. Bunların varlığı aşırı aktif tiroidin bir habercisidir.
Fizik muayenenin yanı sıra hipertiroid taraması, TSH ve tiroksin testleri de yapılmaktadır. Tiroid taramaları olan görüntüleme testleri hipertiroidin teşhis edilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu hastalıklar ülkemizde hastaneler tarafından yaygın olarak tedavi ve teşhis edilmediği için test yaptırma konusunda doktorunuzla iletişime geçin. Tiroid hastalıklarına sahip olan kişilerin neredeyse 60’ı, bu hastalığa yakalandığının bile farkında değildir.
Erkeklerde hipertiroid tedavisi
Yapay tiroid hormonları yönetebilen hipotiroide göre hipertiroid tedavisi çok daha zor bir aşamadan geçmektedir. Hipertiroid için aşağıdaki tedaviler uygulanmaktadır:
İlaç. Antitiroid ve metimazol gibi tiroid hormonunun daha az üretilmesini sağlayan ilaçlar kullanmak.
Ameliyat. Hipertiroid sonucu oluşan komplikasyonlardan dolayı tiroid bezinin bir kısmının ya da hepsinin ameliyatla alınması
Radyoaktif iyot tedavisi. Radyoaktif iyot tedavisinde oral tablet (radyoiyot) kullanılır. Bu oral tablet hormon seviyelerinin dengelenmesi ve sağlıklı bir şekilde üretilmesi için bazı hormonları yok eder. Bu tedavi, birden fazla tedavinin de gerektiği yaygın bir işlemdir.
Hipertiroid tedavisi; kilo, kalp hızı ve aşırı aktif tiroidden dolayı oluşan komplikasyonların ve semptomların kontrol altına alınmasının yanı sıra cinsel sağlık ile ilgili sorunları da gidermeye yardımcı olmaktadır.
Erkeklerde hipertiroid görünümü
Hipertiroid semptomlarına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, bu bozukluğun daha da ilerlemesi ve fenalaşması beklemeyin. Sağlığınızda oluşan hasar siz farkında olmadan daha da büyüyor olabilir. Erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır.
Hipertiroid semptomu yaşamadan bile teşhis konulduysa yine her halükarda doktorun uyguladığı tedaviye sadık kalın. Doktorunuzdan hastalık ilerlemeden her türlü tedavi, risk ve fayda hakkında bilgi edinin. Hipertiroide ne kadar erken tedavi uygulanmaya başlanırsa oluşacak komplikasyonlar da o kadar zararsız olur.
Kaynaklar
issm.info/sexual-health-qa/can-thyroid-problems-contribute-to-erectile-dysfunction-ed/
niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/graves-disease
niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hyperthyroidism
mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/symptoms-causes/syc-20373659
sexhealthmatters.org/sex-health-blog/thyroid-disorders-and-mens-sexual-health/single
Comments