Epilepsi, sara olarak da bilinen kronik (uzun süreli) bir sağlık sorunudur. Epilepside beyindeki sinir hücrelerinde ani, kontrolsüz elektrik boşalmaları meydana gelir. Sonuç olarak hastada istemsiz kasılmalar, duyu değişikliği ve bilinç değişikliği meydana gelir. Epilepsi, nöbetler sırasında ortaya çıkan bir hastalıktır. Hayatında sadece bir nöbet geçiren hasta epilepsi sayılmaz.
Şiddetli sarsıntı, bilinç ve kontrol kaybı gibi semptomların eşlik edebileceği ve beynin elektriksel aktivitesinde meydana gelen değişiklikler sonucu ortaya çıkan nöbetler, dünyanın yaşam alanlarından birinde ciddi bir sağlık sorunudur.
Epilepsi Nedir?
Sinir sistemindeki bir grup nöronun belirli bir süre boyunca senkronize uyarılması nedeniyle bir nöbet meydana gelir. Bazı nöbetlerde nöbete kas seğirmesi eşlik edebilir. Epilepsi ve konvülsiyon birbirinin yerine kullanılan terimler olsa da aynı anlama gelmezler. Nöbet ve nöbet arasındaki fark, epilepsinin tekrarlayan ve spontan nöbetlerle ilerleyici bir hastalık olmasıdır. Nöbet öyküsü, kişinin epilepsisi olduğunu göstermez.
Basit Parsiyel Nöbet; Basit kısmi nöbetlerde bilinç açıktır. Üç tip vardır: Temporal loblardan kaynaklanan nöbetler; Ani korku, daha önce bir olayın olmadığı veya bir şeyin olmadığı hissi, hoş olmayan kokular ve tatlar ve hoş olmayan içsel duyumlar ile kendini gösterir. Frontal lob kaynaklı nöbetlerde hareket sorunları görülür.
Parietal lob kaynaklı nöbetlerde geçici somnolans, oksipital lob kaynaklı nöbetlerde ise hafif strobe görme alanının yarısını etkiler ve semptomlar görülür. Farklı renk görme görülür. Kompleks parsiyel nöbetler; Kompleks parsiyel nöbetlerde bilinç etkilenir. Karmaşık kısmi nöbetler sırasında insanlar çiğneme, yalama, yutma ve kafa karışıklığı yaşayabilir. Bazen hasta kıyafetlerini çekip yürüyebilir. Birkaç dakika hatta saatler sonra uyandığında hiçbir şey hatırlamayabilir.
Jeneralize Nöbetler tüm beyne yayılır. Bu, insanlarda epileptik nöbet olarak bilinen bir nöbettir. İlki sertleşti ve yere düştü. Daha sonra vücudun tüm kaslarında kasılmalar ve gevşemeler meydana gelir. Bir nöbet sırasında şiddetli hareketler kişinin kontrolü dışında gelişir. Ayrıca, yok veya "petit mal" olarak adlandırılan bazı genelleştirilmiş nöbetlerde, vücut yön değiştirmese bile kişi bayılabilir.
Epilepsinin Belirtileri
Birkaç epilepsi türü aynı anda veya sırayla ortaya çıkabilir ve insanlarda birden fazla belirti ve semptomun ortaya çıkmasına neden olur. Semptomların süresi birkaç saniye ile 15 dakika arasında değişebilir. Bazı semptomlar önemlidir çünkü nöbetten önce gelirler:
Ani ve yoğun korku ve endişe
Mide bulantısı
Başı dönmek
Vizyon değişikliği
Ayak ve el hareketlerinin kısmi kontrolünün olmaması
Yorgun hissetmek
Baş ağrısı
Bu durumların bir sonucu olarak ortaya çıkan çeşitli belirtiler, bir kişinin nöbet geçirdiğini gösterebilir:
Bilincini kaybettikten sonra karışıklık
Kontrolsüz kas spazmları
Kabarcıklı ağız
Sonbahar
Ağızda garip tat
Gevezelik
Dilini ısır
Ani başlayan hızlı göz hareketleri
Garip ve anlamsız sesler çıkarmak
Bağırsak ve mesane kontrolünün kaybı
Ani ruh hali değişimleri
Dizüri teşhisi için nöbet tipi açıkça tanımlanmalıdır. Bu nedenle krizi gören insanlara ihtiyaç var. Hastalık pediatrik veya yetişkin nörologlar tarafından izlenir. Hastanın hastalığını teşhis etmek için EEG, MRI, CT taraması ve PET taraması gibi testler istenebilir. Epilepsi semptomlarının bir enfeksiyondan kaynaklandığı düşünülüyorsa, kan testleri de dahil olmak üzere laboratuvar testleri yardımcı olabilir. Elektroensefalogram (EEG), epilepsi teşhisi için çok önemli bir testtir.
Bu test sırasında kafatasına yerleştirilen farklı elektrotlar kullanılarak beyindeki elektriksel aktivite kaydedilebilir. Bu elektriksel aktiviteler doktor tarafından yorumlanır. Normal dışında anormal aktivitelerin saptanması bu kişilerde epilepsi varlığına işaret edebilir.
Bilgisayarlı tomografi (BT), kafatasının kesit görüntülerini ve muayenesini sağlayan bir X-ışını incelemesidir. Doktorlar bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarını kullanarak beyni inceler ve nöbetlere neden olabilecek kistleri, tümörleri veya kanama alanlarını arar.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), beyin dokusunu detaylı olarak inceleyen ve epilepsi teşhisinde faydalı olan bir diğer önemli X-ışını testidir. MRT ile beynin farklı bölgelerinde epilepsi gelişimine yol açabilecek anormallikler tespit edilebilir.
Epilepsi Hastalığı Nedir?
Epilepsi- Sara hastalığı, tekrarlayan nöbetlerle karakterize kronik nörolojik bir hastalıktır. Beyninizdeki nöronların normal işleyişi bozulduğunda veya bozulduğunda ortaya çıkar ve epilepsi ile ilişkili semptomların çoğuna neden olur:
Kolların ve bacakların kontrol edilemeyen sarsıntılı hareketleri
Bilinç kaybı veya bilinç kaybı
Geçici kafa karışıklığı veya psişik semptomlar
Epilepsili hastaların yaklaşık yarısı, belirli bir altta yatan neden olmaksızın bu durumu geliştirir. Bazı durumlarda epileptik nöbet riski artar;
Aile öyküsü: Bazı epilepsi türleri, birden fazla aile üyesinde ortaya çıkabilir ve bu durumların genetik bir bileşene sahip olma şansını artırır.
Merkezi nedenler: felç veya beyin tümörü epilepsiye neden olabilir; Aslında inme, 35 yaş üstü hastalarda epilepsinin önde gelen nedenidir.
Beyin Hasarı: Spor veya araba kazaları sırasında veya başka herhangi bir nedenle travmatik beyin hasarı epilepsiye neden olabilir.
Viral enfeksiyonlar: Menenjit, viral ensefalit ve AIDS gibi bazı viral enfeksiyonlar nöbetlere neden olabilir. Gelişimsel problemler: Otizmli, nörofibromatozisli ve diğer gelişimsel engelli kişilerde epilepsi olma olasılığı daha yüksektir.
Fetal beyin hasarı: Bebeklerin fetal gelişim sırasında beyin hasarı olur- oksijen eksikliği, yetersiz anne beslenmesi, enfeksiyon veya travma- nöbetlere yol açar. En az 24 saat arayla iki veya daha fazla açıklanamayan nöbet geçiren bir hasta epileptik olarak kabul edilse de epilepsi tanısı genellikle tam bir nörolojik muayene, kan çalışması ve anormallikleri tespit etmek için farklı testler gerektirir.
Hasta uygun şekilde muayene edilip teşhis konulduktan sonra nöbetleri azaltmak veya ortadan kaldırmak için ilaçlara başlanacaktır. Doğru ilacı veya ilaç kombinasyonunu ve doğru dozu bulmak önemli ve zordur. Doğru tedavi ile epilepsili yaklaşık epileptik hasta birkaç yıl içinde nöbetlerinden kurtulabilir.
Epilepsi Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar?
İnsan epilepsisi olarak da bilinen epilepsi, beynin bir kısmındaki hücreler anormal bir elektrik sinyali yaydığında ortaya çıkar. Ülkemizde nüfusun yaklaşık %1'inin epilepsi hastası olduğu bilinmektedir.
Sara (epilepsi) kronik bir hastalıktır. Herhangi bir nedenle doğum sırasında veya sonrasında beyin hasarı olan kişilerde gelişir. En iyi bilinen şekliyle epileptik nöbetlerle kendini gösterir. Nöbetler aniden ortaya çıkar ve beynin tamamına veya belirli bir bölümüne yayılır. Nöbet türleri, beynin başladığı bölgeye göre değişir. Bazı epileptik nöbetlerde bilinç kaybı ve kontrol edilemeyen vücut hareketleri olabilirken, bazı nöbetlerde semptomlar belirsiz hissedilir.
Çoğu nöbet 30 saniye ila 2 dakika sürer. Bir saldırı beş dakikadan fazla sürerse, derhal tıbbi yardım isteyin. Bazı epileptik nöbetler; Ayrıca uyuşukluk, beceriksiz davranışlar, garip tatlar ve kokular, değişmiş zaman ve mekân duygusu, düşük konuşma ve çok yavaş hareketler olarak da ortaya çıkabilir. Çoğu zaman, hasta nöbetin başlangıcından sadece kısmen haberdardır.
Epilepsi teşhisi konması için kişinin en az iki nöbet geçirmiş olması gerekir. Beyin hasarı, tümör vb. Beyin hasarına neden olan durumlar bu hastalığa neden olabilir. Epilepsili bir kişinin dilini ısırmaması için ağzına sert bir cisim konulması uygun değildir.
Sert nesneler hastanın dişlerini kırabilir veya boğazını tıkayarak nefes almasını engelleyebilir. Bu nedenle nöbet sırasında hasta yan yatmalıdır. Bu sayede nöbet sırasında salya veya kusma olursa hastanın boğazı uyarılır. Başına çarpmaması için çocuğun altına yastık/yastık konulmalı, zararlı cisimler çıkarılmalı ve gözlükler çıkarılmalıdır. Ayrıca kişinin boş ve rahat nefes almasına dikkat edin.
Comments