top of page

Emzirirken Hangi Doğum Kontrol Yöntemi Kullanılabilir?


Emzirirken hangi doğum kontrol yöntemleri kullanılabilir?
Emzirirken hangi doğum kontrol yöntemleri kullanılabilir?

Emzirirken yeni hamilelik nasıl engellenir?


Bir çok insan emzirme sırasında hamile kalınamadığını düşünmektedir. Bu kısmen doğrudur.


Emzirme sırasında hamile kalma şansınız oldukça düşüktür. Ancak bu doğumdan sonraki 6 ay için geçerlidir. Doğumdan sonraki 6 ay içinde bebeğinizi gün içinde her 4 saatte bir, geceler ise her 6 saatte bir emziriyorsanız, vücudunuz yeni bir hamileliğe genellikle müsaade etmeyecektir.


Doğumdan sonraki ilk yumurtlama döneminde hamile kalmazsanız, yumurtlamadan 2 hafta sonra adet döneminiz başlar. Ancak yumurtlama döneminde gerçekten yumurtladığınızı kesinlikle bilemezsiniz. Bu sebeple hamilelik tehlikesi her zaman düşükte olsa vardır.


Emzirirken yeni bir hamilelik yaşamak istemiyorsanız, korunma yöntemleri hakkında kadın doğum uzmanınızla konuşmanız yararınıza olacaktır.


Emzirme sırasında östrojen hormonu içeren doğum kontrol yöntemlerinden uzak durmayı isteyebilirsiniz. Çünkü östrojen kullanımı süt üretiminin azalmasıyla bağlantılıdır.


Tüm bunlara rağmen emzirme döneminde hem hamileliği önlemek hem de cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için bir çok seçenek mevcuttur.


 
 

Emzirirken rahim içi cihaz kullanımı


Rahim içi cihazlar, %99 etkinlik oranıyla güvenilirliği kanıtlanmış, piyasadaki en etkili doğum kontrol yöntemidir. Rahim içi cihazlar hormonal ve hormonal olmayan olmak üzere iki ayrı türde bulunmaktadır. Her iki türü de doktor onayı ile kullanılabilmektedir.


Hormonal olan rahim içi cihazlar, progestin içerir. Progesteron hormonunun sentetik versiyonu olan progestin, servikal mukusu kalınlaştırarak spermin rahme ulaşmasını engeller.


Piyasada bir çok rahim içi cihaz versiyonu bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, Mirena ve Kyleena marka rahim içi cihazlar 5 yıla kadar, Skyla ve Liletta marka rahim içi cihazlar ise 3 yıla kadar koruma sağlamaktadır.


Rahim içi cihazlar tek eşli kadınların kullanımı için daha iyi bir seçenektir. Rahim içine yabancı bir cihaz yerleştirdiği için enfeksiyon oluşma riski bulunmaktadır ve birden çok cinsel partneri bulunan kadınları cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumadığı için kullanılması tavsiye edilmez.


Hormonal bir rahim içi cihaz kullanıyorsanız, adet dönemlerinizin daha hafif geçmesini veya tamamen durmasını bekleyebilirsiniz.


Paragard marka rahim içi cihaz, şuanda piyasa bulunan tek hormonal olmayan rahim içi cihazdır. İçeriğinde bulunan az miktarda bakır, sperm hareketini tamamen durdurmasını sağlar. Sperm hareketliliğinin durdurulması döllenmeyi engellemektedir ve Paragard 10 yıla kadar koruma sağlayabilmektedir. Ancak Paragard kullanıcıları adet dönemlerinin daha uzun ve daha ağır geçtiğini bildiriyorlar.


Doğum sonrası rahim içi cihaz kullanımı gerçekleştirilebilir. Ancak çoğu doktor rahim içi cihaz kullanımından önce, doğum sonrası ilk 6 haftanın geçmesini tavsiye etmektedir.


Rahim içi cihazların kullanımınıın yan etkileri olarak beklenmedik lekelenmeler, kramplar ve düzensiz kanamaları içerir.


Tekrar hamile kalmaya karar verdiğinizde rahim içi cihaz çıkartılarak hamile kalınabilmektedir.


Emzirirken doğum kontrol hapı kullanımı


Standart doğum kontrol hapları progestin ve östrojen hormonlarını içerirler. Bu hapların bir yan etkisi olarak süt üretiminde azalma meydana gelebilmektedir. Doktorlar bu duruma östrojen hormonunun sebep olduğunu belirtiyor.


Emzirme döneminde hap kullanmak isteyen kadınlar için sadece progestin içeren hapların kullanımı ikinci bir seçenektir.



Paketinde 28 adet progestin içeren hap bulunan mini haplar adet dönemini tamamen durdurarak gebeliği engellemektedir.


Progestin içeren mini hapı kullanabilmek için doğumdan sonra minimum 6 hafta beklemeniz gerekir. Doğum kontrol yöntemi olarak mini hap kullanmak istiyorsanız, doğru kullanım yöntemi hakkında doktorunuzdan bilgi almalısnız.


Bu doğum kontrol yönteminden en iyi performansı elde edebilmek için her gün aynı saatte almayı unutmamalısınız.


Bu hapı kullanırken, düzensiz kanamalar, cinsel isteksizlik ve baş ağrısı gibi yan etkiler yaşayabilirsiniz.

 
 


Emzirirken korunma yöntemleri


İsminden de anlaşıldığı gibi korunma yöntemleri spermin rahime girmesini ve yumurtaya ulaşmasını engeller. Bir çok seçenek bulunmaktadır ve hepsi reçetesiz şekilde kullanılabilir.


Korunma yöntemlerinin en iyi özelliği, doğumdan hemen sonra bile kullanılabilir olmasıdır. Hiç bir hormon içermediği için süt üretimini hiç bir şekilde etkilemez.


Prezervatif


Prezervatifler erkek cinsel organına takılarak, spermin vajinaya girmesini engeller. Bir çok prezervatif türü bulunmaktadır. Bunlar:


  • Erkek prezervatifi

  • Kadın prezervatifi

  • Lateks prezervatif

  • Lateks olmayan prezervatif


Olarak sıralanabilir.


Ayrıca prezervatifler cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlayabilen tek doğum kontrol yöntemidir.


Doğru kullanım ile birlikte prezervatiflerin etkinliği yaklaşık %99 oranındadır. Doğru kullanım, her cinsel ilişkide kesinlikle prezervatif kullanımı anlamına gelmektedir.


Yapılan araştırmalara göre cinsel ilişki sırasında meydana gelebilecek yırtılma, kopma veya kayma gibi durumlar göz önünde bulundurulduğunda prezervatifler %82 etkinlikle kullanılabilmektedir.


Doğum kontrol süngeri, kapağı veya diyaframı


Diğer bariyer yöntemleri şunları içerir:


Doğum kontrol süngeri


Doğum kontrol süngeri vajinaya yerleştirilen ve poliüretandan üretilmiş bir süngerdir. Spermin rahime girişini engeller ve yaklaşık %90 oranında başarılıdır. Doğum kontrol süngerleri aynı zamanda spermisit içerirler, spermisit spermi öldürmek için bulunur. Süngeri ilişkiden sonraki 6 saat boyunca vücudunuzda tutarsanız etkinliği artacaktır.


Servikal başlıklar


İlişkiden 6 saat öncesine kadar vajinaya yerleştirilen bir başlıktır. Şuanda Türkiye’de satışta olmasa da kullanımı dünya da yaygınlaşmaya başlayan bir korunma yöntemidir. Merak eden okuyucularımız buradan kontrol edebilirler. (LİNK)


Diyafram


Küçük bir silikon kap olan diyafram, cinsel ilişkiye girmeden 2 saat öncesine kadar vajinanıza yerleştirmeniz gereken ve spermin rahime ulaşmasını engelleyen bir korunma yöntemidir.


Emzirirken deri altı çubuk kullanımı


Sadece doktor onayı ile alınabilen ve %99 un üzerinde koruma sağlayan deri altı çubuklar küçük ve çubuk şeklinde bir cihazdır. Oldukça küçük bir cihazdır ve doktor tarafından kol derisinin altına yerleştirilir. Implantlar deriye yerleştirildikten sonra dört yıla kadar hamileliğe karşı koruma sağlar.


Doğumdan sonra deri altı çubuk kullanabilir ve tekrar hamile kalmak istediğinizde aldırabilirsiniz.


 
 


Emzirme döneminde depo-provera (hamilelikten korunma aşısı)


Uzun süreli ve vücudunuza hiç bir cihaz yerleştirilmeden uygulanan depo provera aşısı, diğer korunma yöntemleri gibi progestin hormonunu kullanır. Tek bir aşı üç aylık bir koruma sağlar ve 3 ay sonra yeni aşı yaptırılması gerekir.


Yaklaşık olarak %97 koruma sağlamaktadır, 3 aylık düzenli aralıklarda aşı olan kadınların korunma oranı oldukça yüksektir.


Hamilelikten korunma aşısının yan etkileri olarak baş ağrısı, kilo alımı ve karın ağrısı gibi semptomlar bilinmektedir.


Aşı kullanımının bırakılmasından sonra, aşının kaç doz yapıldığına bağlı olarak tekrar hamile kalabilmenin 10 ayı bulabileceğini bilmekte fayda var.



Emzirme döneminde tüp bağlatmak


Artık daha fazla çocuk sahibi olmak istemiyor ve korunma yöntemlerine çok fazla kafa yormak istemiyorsanız kısırlaştırma seçeneğini düşünebilirsiniz. Kadınlarda tüp bağlatmak hamileliği engellemek amacıyla fallop tüplerinin bloke edildiği kalıcı bir doğum kontrol yöntemidir.


Tüpleri bağlatmak adet dönemlerini etkilemez. Riskleri karın boşluğunda yapılan herhangi bir ameliyat ile aynıdır.


Emzirme sırasında ertesi gün hapı kullanımı


Kullandığınız doğum kontrol yönteminin başarısız olabileceğinden şüpheleniyorsanız, emzirme sırasında ertesi gün hapı kullanmak genellikle güvenli sayılır. Ancak bu yöntem son çare olarak kullanılmalıdır.


Piyasada bulunan en etkili ertesi gün hapı olan Ella hakkında daha detaylı bilgi almak için bu yazımızı okuyabilirsiniz.


Sonuç



Kadınlarda doğurganlık, emzirme dönemi de dahil olmak üzere doğumdan sonraki herhangi bir dönemde geri gelebilir. Bu durumda tekrar hamile kalmak istemeyen kadınların korunma yöntemlerinden birini tercih etmeleri gerekir. Emzirmek, düzenli olarak 4-6 saatte bir emziren kadınların hamilelik şansını tek başına oldukça fazla düşürmektedir.


Doğum kontrol yöntemi olarak seçenekler oldukça geniştir. Herhangi birini seçmeden önce doktorunuzla görüştüğünüzden emin olmalısınız ancak genel olarak hormon içermeyen doğum kontrol yöntemleri emziren anneler için emzirme döneminde daha cahiz hale gelmektedir.


Kaynaklar


Comments


bottom of page