top of page

El ve Ayak Bileği Kırığı


El ve Ayak Bileği Kırığı
El ve Ayak Bileği Kırığı


El bileği kırığı ameliyatı ve ayak bileği kırıklarında farklı tedavi yöntemleri uygulanacaktır. Kırık derecesine ve diğer birçok değişkene göre kırık tedavileri için farklı yöntemler uygulanabilir. Çoğu durumda hastalar bilek kırığı sonrasında ilgili bölümde şiddetli ağrı, şişme ve bileği kullanmada güçlük çekmektedir. Ayrıca şekilde bozuklukları da görülebilmektedir. Bilek kırığı tespit edilen kişilerde farklı tedavi yöntemleri uygulanacaktır.

El Bileğinin Kırık Olduğu Nasıl Anlaşılır?


El bileği kırığı birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Genelde el bileğindeki kırıklar basit yumuşak doku travmasına benzemektedir. Belirtilerin doğru analiz edilmesi ve vakit kaybetmeden hastaların en yakın sağlık kuruluşlarına giderek tedavi olmaları gerekmektedir. Bilek üzerindeki şişlik, harekete veya hareketsizliğe bağlı ortaya çıkan ağrılar ile kendini gösterebilir.


El bileği kırığı belirtilerinden bazıları kısaca şunlardır:


  • Şişlik,

  • Şiddetli ağrı,

  • Bileği hareket ettirmekte zorlanma,

  • Şekil bozuklukları vb.


Genelde el bileğinde yaşanan kırıklar yumuşak doku travmasına benzer. Tespit edilmesi için uzman bir sağlık kuruluşuna giderek hastaların tedavi sürecini hemen başlatmaları önerilmektedir. Tedavi için doktorun uygun göreceği alçı, sargı, fizik tedavi ile gerekli durumlarda cerrahi müdahaleler de gerekebilir.

El Bileği Kırıkları Ne Kadar Sürede İyileşir?



El bilek kırığı alçı süresi ortalama olarak 4 – 6 hafta arasında değişmektedir. Bu sürelerin ardından hastaların yeniden normal yaşantılarına dönebilmeleri için fizik tedavi uygulamalarına ve kırık sonrasındaki sürece dikkat etmeleri gerekecektir. Ortalama olarak el bileği kırıklarında da iyileşme süresi ise 4 – 8 hafta arasında değişmektedir. İyileşme sürecinin desteklenmesi için ameliyat veya alçı sonrasındaki sürece çok dikkat edilmesi gerekir.


Kırığın hızlı bir şekilde iyileşmesi için bu süreçte alınan protein, vitamin ve minerallerin yeterli ve hızlı kan dolaşımı ile kırık bölgesine ulaştırılması önemlidir. Bu noktada kırık bölgesinde ödem azaltılması gerekecektir. Özellikle sigara bu süreçte asla kullanılmamalıdır. Temiz hava da önemli bir etken olacaktır. Bilek kırığı tedavisinde iyileşme sürecinin desteklenmesi için hastaların beslenme alışkanlıklarında da değişikliğe gidilmesi önemlidir.

Ayak Bileği Kırıldığında Ne Yapılmalı?


Ayak bileği kırığı tıpkı el bileği kırığında olduğu gibi benzer süreçleri içinde barındırmaktadır. Ayak bileğinde yaşanan kırıklar çok daha acılı ve hayatı kısıtlayıcı bir etkiye sahip olacağı için en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekecektir. Kırık eğer stabilse yan, ligament hasarı ya da eklem ölümü bulunmuyorsa kırık, alçı ya da destek cihazı kullanılarak tedavi edilebilir.


Ayak bileği kırığının belirtileri arasında kısaca şunlar yer alacaktır:


  • Hızlı gelişen şiddetli ağrılar,

  • Şişme,

  • Morarma,

  • Dokunmada hassasiyet,

  • Üzerine basamama vb.


Kırık şüphesi olan kişilerin mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna giderek tedavi almaları gerekmektedir. Kırık derecesine ve bölgelere göre farklı tedaviler uygulanabilir.

Ayak Bileği Kırığı Nasıl Çabuk İyileşir?



Ayak bileği kırığı sonrası ödem veya diğer sorunlar ile karşılaşmadan en kısa sürede yeniden normal hayatına dönmek isteyen hastaların mutlaka tedavi sürecinde bazı unsurlara dikkat etmesi gerekecektir. Hızlı kaynamanın sağlanması için yeterli miktar oksijenin, alınan protein, vitamin ve minerallerin kan dolaşımı ile kırık bölgesine ulaşması gerekecektir. Bol temiz hava almak, kırık iyileşmesini hızlandıracak içeriğe sahip gıdaları tüketmek önemlidir.


Tedavi süreci boyunca doktorunuz tarafından yapılacak tüm önerileri dikkate alarak buna uygun bir şekilde tedavi sürecinin yürütülmesi sın derece önemlidir. Bilek kırığı sonrasında hızlı iyileşme için ayak bileğinin alçı çıktıktan sonra bir süre daha zorlanmaması önerilmektedir. Öte yandan fizik tedavi uygulamalarına da bu süreçte dikkat edilir.

תגובות


bottom of page