Bu yazımızda düşük kreatinin seviyesi nedir? nedenleri ve tedavi yöntemini anlattık!
Kreatinin nedir?
İnsan vücudunda karaciğer tarafından üretilen ve depolanan bir amino asit türü olan kreatin vücutta kullanıldıktan sonra oluşan artık maddeye kreatinin denir. Kreatinin kas metabolismasının çalışması sonucu ortaya çıkar. Kreatinin salgılandıktan sonra böbreklerde kandan süzülür ve idrar yoluyla vücuttan atılır.
İdrar yoluyla kreatininin vücuttan atılması, insan vücudunda standart bir seviyede tutulmasını sağlar. Ancak yapılan testlerde kreatinin seviyesi yüksek veya düşük çıkabilir.
Normal olarak tanımlanan kreatinin seviyeleri insandan insana değişmektedir. Vücut kitle indeksine ve kişinin sahip olduğu kas kütlesine bağlı olarak kanınızda bulunan kreatinin düzeyi değişiklik gösterebilir. Erkeklerde normal kabul edilen kreatinin seviyeleri 0.6-1.2 mg/dl, kadınlarda normal kabul edilen kreatinin seviyeleri ise 0.5-1.1 mg/dl arasındadır.
Düşük kreatinin nedenleri ve belirtileri
Düşük kreatinin seviyelerinin sebep olduğu belirtiler, duruma neyin sebep olduğuna göre değişir.
Eğer düşük kreatinin seviyesine kas distrofisi sebep oluyorsa, belirtiler arasında kas ağrıları, kaslarda sertlik ve kas hareket kapasitesinin azalmasına neden olabilir.
Karaciğer fonksiyon bozukluğu düşük kreatinin seviyesine sebep oluyorsa, karaciğerde kreatin sentezi azalacağı için düşük kreatinin seviyesi görülebilir. Böyle bir durumda sarılık, karın şişliği, kanlı veya siyah dışkı belirti olarak görülebilir.
Kas hasarları ve kas dokusunun parçalanması da kreatinin üretimini sağladığından, düşük kreatinin seviyeleri genellikle kas kütlesi az olan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Bu durum çoğu zaman hiç bir belirti göstermez ve hiç bir sağlık sorununa işaret etmez.
Ayrıca yaşlı bireylerde kas kütlesinde azalma sıkça görüldüğünden, düşük kreatinin seviyeleri görülebilir.
Düşük kreatinin ve yüksek kreatinin seviyeleri
Düşük kreatinin seviyelerine neden olan rahatsızlıklar ile yüksek kreatinin seviyelerine neden olan rahatsızlıklar farklıdır. Düşük kreatinin seviyeleri karaciğerde fonksyion bozukluğuna işaret ederken, yüksek kreatinin seviyeleri böbrekte fonksiyon bozukluğuna işaret eder.
Yüksek kreatinin seviyelerinin olası nedenleri böbrek yetmezliği, böbrekleri besleyen damarlarda tıkanıklık, böbrek enfeksiyonları, dehidrasyon olarak sıralanabilir.
Ayrıca yüksek kreatinin seviyeleri bulunan kişiler genellikle mide bulantısı, kusma, halsizlik, yüksek tansiyon, kas kramları ve göğüs ağrıları gibi şikayetlere sahiptir.
Düşük kreatinin seviyesi nasıl anlaşılır?
Doktorlar kreatinin seviyelerinizi test etmek için hem kreatinin kan testi hemde kreatinin idrar testi isteyebilir.
Testlerin sonucunda kreatinin seviyeleriniz olması gerekenden düşük çıkarsa, doktorunuz yukarıda belirttiğimiz nedenleri tek tek elemek için farklı testler uygulayabilir.
Düşük kreatinin seviyesi tedavi yöntemleri
Düşük kreatinin seviyelerine bir çok rahatsızlık sebep olabileceği gibi, tedavi seçenekleri de altta yatan rahatsızlığa bağlı olarak değişmektedir. Eğer düşük kreatinin seviyelerine bir kas rahatsızlığı sebep oluyorsa, bu rahatsızlığı tedavi etmek ve kas ağrısını geçirmek için tedaviler uygulanır.
Eğer düşük kreatinin seviyelerine gebelik sebep oluyorsa, bu durum doğumdan sonra eski haline döner. Bu gibi durumlarda doktorunuz genellikle ilaç kullanmadan gebeliği tamamlamanızı beklemenizi önerir.
Eğer düşük kreatinin seviyelerine kullanmakta olduğunuz bir ilaç sebep oluyorsa, doktorunuz ilacın dozunu değiştirmeyi veya ilacı komple değiştirmeyi önerebilir.
Düşük kas kütlesi nasıl tedavi edilir?
Eğer düşük kas kütlesine başka bir rahatsızlık sebep olmuyorsa, doktorunuz size herhangi bir tedavi önermeyebilir. Bu durumda doktorunuz size fiziksel aktivite seviyenizi arttırmanızı önerebilir ve bir antranör ile iletişime geçmenizi sağlayabilir.
Düşük kas kütlesi sorununu çözmek için yapılabilecek en iyi şey fiziksel antremanlara ağırlık vermektir. Yüzme, yürüme, bisiklet, fitness, body building, aerobik gibi spor türlerinden birini tercih ederek ve düzenli olarak spor yaparak bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.
Ayrıca düşük kas kütlesine yanlış beslenme de sebep olabilmektedir. Düşük proteinli bir diyet uyguluyorsanız veya aşırı kilo kaybettiyseniz, kas kütlenizde azalma olması doğaldır. Bu durumun üstesinden gelmek için protein zengini gıdalar tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
Özet
Düşük kreatinin seviyesine diğer rahatsızlıklar sebep oluyorsa, doktorunuzla görüşük bu rahatsızlıkları tedavi altına almanız oldukça önemlidir.
Comments