Doğal balın faydaları nelerdir? sorusunun cevabını bu yazımızda sizler için araştırdık.
Bal, yüzyıllardır hastalıklara çare olarak kullanılmıştır. Çeşitli sağlık yararları bulunmaktadır. Bazı hastanelerde yaraların tedavisi için kullanılır.
Marketlerde satılan balların çoğu işlem görmüş pastörize edilmiştir. Yüksek ısı, istenmeyen mayayı öldürür, rengi ve dokusunu değiştirir, her türlü kristalleşmeyi ortadan kaldırır ve raf ömrünü uzatır. Bunlarla birlikte, faydalı besinlerin çoğu bu süreçte yok olur.
Sizin için bu yazımızda doğal balın faydalarını listeledik.
Bal iyi bir antioksidan kaynağıdır
Doğal bal, antioksidan görevi gören bir sürü bitki kimyasalı içermektedir. Bazı bal türleri, meyve ve sebzelerden daha fazla antioksidan içerir. Antioksidanlar, vücudunuzda serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarından korunmasına yardımcı olur.
Serbest radikaller yaşlanmaya neden olur. Ayrıca kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıklarında oluşmasına sebep olabilir. Uzmanlar, doğal balın polifenol adı verilen antioksidan bileşiklerin, oksidatif stresle ilişkili bir sürü nedene karşı koruma sağlayan anti-inflamatuar etkilere sahip olduğunu söylüyor.
Balın en saf hali, ek fayda sağlayan arı poleni ve arı propolisi içerir. 2017 yılında yapılan bir araştırma, doğal balın solunum, gastrointestinal, kardiyovasküler ve sinir sistemleri için koruyucu etkilere sahip olabileceğini ve hatta kanser tedavisinde de kullanılabileceğini öne sürdü.
Doğal bal besin içeriği
Doğal balın besin içeriği, kaynağına ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterir. Genel olarak, bir çorba kaşığı ya da 21 gram doğal bal 64 kalori ve 17 gram şeker içerir. Doğal bal ayrıca aşağıdaki mikro besinlerden (veya vitaminler ve minerallerden) daha az miktarda besin içerir:
Kalsiyum
Magnezyum
Manganez
Niasin
Pantotenik asit
Fosfor
Potasyum
Riboflavin
Çinko
Ek olarak, doğal bal, değişkenlik gösteren miktarlarda amino asitler, enzimler ve diğer faydalı bileşiklerin bir kaynağıdır.
Sağlıklı olduğu kanıtlanmış 9 yağlı gıda hakkındaki yazımızı okumak için tıklayın!
Doğal bal tüketmenin faydaları nelerdir?
Balın antibakteriyel ve antifungal özellikleri
Araştırmalar, doğal balın propolisin antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu gösteriyor.
Balın antibakteriyel veya antifungal olarak değer yüksekliği bala bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak Candida ile ilişkili enfeksiyonlara karşı belirli terapötik tedaviler için bazı çeşitler üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.
Bal yaraları iyileştirir
2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, balın antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu bulundu. 2017 yılında yapılan başka bir araştırmada balda bulunan propolis ve arı sütünün mikrobiyal inhibisyon ile yara iyileşmesi için etkili bir tedavi olduğunu gösterdi.
Araştırma ortamlarında kullanılan balın tıbbi kalitede olduğunu, yani denetlendiğini ve steril olduğunu unutmamak gerekmektedir. Balı tedavi amaçlı kullanmadan önce daima doktorunuzla iletişime geçin.
Yağ tüketiminin sağlık üzerine etkilerini anlattığımız yazımızı okuyun!
Bal fitobesin kaynağıdır
Fitobesinler, bitkilerde bulunan ve bitkinin zarar görmesine engel olan bileşiklerdir. Örneğin, bir miktarı böcekleri uzak tutar ya da bitkiyi ultraviyole ışınlarından korur.
Baldaki bitkisel besinler, antioksidan özelliklerinin yanı sıra antibakteriyel ve mantar önleyici görevlerden sorumludur. Ayrıca doğal balın bağışıklık sistemini güçlendirici ve kanser önleyici faydalar sağladığı düşünülüyor. Normal balda ağır kimyasal işlemler, bu değerli besinleri yok edebilir.
Bal Sindirim sorunlarının giderilmesine yardımcı olur
Bal ishal gibi sindirim rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılabilir. Ancak balın ishale faydalı olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ülserin yaygın nedeni olmasına rağmen helikobakter pilori bakterilerinin tedavisi için yardımcı olur.
Aynı zamanda faydalı probiyotikler içerir. Sadece sindirim için değil, genel sağlık için de çok önemli olan bağırsaklarda yaşayan iyi bakterileri de besler.
Bal boğaz ağrısı ve öksürüğü yatıştırır
Bal, ağrıyı dindiren ve öksürüğün azalmasına yardımcı olabilir. Soğuk algınlığı ya da nezleyseniz limonlu çayınıza bal katın.
Yapılan bazı araştırmalara göre balın, üst solunum yolu enfeksiyonlarının iyileşmesi için diğer ilaçlar ve tedavilerden daha katkıda bulunur. Ancak bu araştırmalar yetersiz görülmektedir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
2016 yılında yapılan bir araştırma da antibakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklerin boğaz ağrısına karşı etkili olduğu söylemektedir.
Balın beyne olan faydaları
Doğal balın bilişsel faydaları bulunmaktadır. Baldaki, polifenoller, beynin hafızayla ile sorumlu olduğu hipokampustaki ihtihaplanmayı engeller.
Anstioksidan ve anti-infalamatuar sağlayan etkiler, beyin sağlığı da dahil olmak üzere vücudun birçok yerine fayda sağlar.
Doğal bal tüketmenin bir riski var mı?
Doğal ballar, faydalı probiyotikler ve besinlere ek olarak Clostridium Botulinum gibi zararlı bakterileri de barındırırlar. Bu clostridium botulinumbebekler için tehlikelidir. Uzmanlar, bir yaşından küçük bebeklere balın asla verilmemesini söyler.
Bebeklerde botulizm zehirlenmesinin belirtileri şunları içerebilir:
Kabızlık
Yavaş nefes alma
Sarkık göz kapakları
Kafa kontrolünün kaybı
Aşağıya doğru yayılan felç
Yetersiz beslenme
Letarji
Yetişkinlerde semptomlar başlangıçta kısa süreli ishaller ve kusmaları içerir. Durum ilerledikçe kabızlık, bulanık görme ve kas güçsüzlüğü gibi şiddeti büyük semptomları içerebilir. Doğal bal tükettikten sonra bu belirtilerden herhangi birini bile yaşarsanız doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.
Bal ya da arı polenine alerjiniz varsa baldan uzak durmanız gerekir.
Doğru Doğal bal nasıl seçilir?
Balın etiketinde “doğal” yazan ya da pastörize edilmediğini iddia eden bir çiftlik ya da köyden gelen bal kullanmak herkesin isteyebileceği bir durumdur. Bal, “organik” ve “saf” gibi etiketlerle desteklense de bu iddiaların hiçbiri “doğal” olduğunu ifade etmez.
Bal alırken “doğal” yazan bir etiketi olduğunu ve yapay tatlandırıcılar gibi ilave bileşenlerin olmadığına dikkat edin. Organik marketler, sağlıklı gıda mağazaları, çiftçi pazarları doğal bal almak için ideal yerlerdir.
Doğal bal nasıl saklanır?
Balın son kullanma tarihi olmaz ancak şekerlenme yaşanabilir. Balı, sıkıca kapatılmış bir kapta ve oda koşullarına uygun (24 derece) olarak saklayın.
Saklanan balın şekerlenmesi çok normal bir durumdur. Bu şekerlenmeden kurtulmak için balı birazcık ısıtabilirsiniz. Ancak yüksek sıcaklıklar balın ham özelliklerini ortadan kaldıracağını, balın pişeceğini ve renginin koyulaşması görülebilir.
Balınızın rengi çok değiştiyse ya da kokmaya başladıysa, atın.
Comentários