Diz MR’ı Nedir? Neden Çekilir? sorularına bu yazımızda cevap verdik. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!
MR testinde vücuda kesi atılmadan mıknatıs ve radyo dalgalarının kullanılmasıyla vücudun görüntüsü alınmaktadır. Bu test vücudun herhangi bir noktasına yapılabilir. Diz MR’ı ise diz ve çevresine yapılmaktadır.
MR’da vücudun yumuşak dokularının kemikler ile birlikte görülmesini sağlamaktadır. Bu testte, fiziksel aktivitelerin yapılması esnasında yıpranmalar, aşınmalar nedeniyle yaralanma olan diz unsurları incelenmektedir. Bu test sayesinde dizdeki kas, tendon, kıkırdak, kemik, kan damarı ve bağ gibi çeşitli bölümlerde ayrıntılı bir şekilde görüntülenebilmektedir.
Doktorlar genellikle MR artrogramı denilen özel bir MR’ın yapılmasını tavsiye edebilir. Bu prosedürde doktorlar yapıların daha net görüntülenmesi içn dize damar yoluyla kontrast boya enjekte etmektedir.
Diz MR’ı neden çekilir?
Diz ekleminde herhangi bir anormalliğin görülmesi durumunda MR taraması yapılabilmektedir. Bu test sayesinde cerrahi kesi atılmadan ya da ameliyat yapılmadan ağrının, iltihapların ya da bağ-doku zayıflığının olası nedenler belirlenebilir.
Artrit ve diğer dejenere eklem bozuklukları, kemik kırıkları, diz eklemini hareketlerinde azalma, dizde sıvı birikmesi, kıkırdağın hasar alması, enfeksiyon, spor ya da travma yaralanmaları ve tümörlerin varlığından şüphelenildiği zaman diz MR’ı istenmektedir.
Diz MR’ıyla birlikte başka görüntüleme testleri de istenebilmektedir. Ayrıca diz artroskopisi de yapılmadan önce MR çekilmelidir. Bu operasyonda dize küçük bir kesi atılır ve kameralı bir kablo sayesinde dizin içine bakılır.
Diz MR'ının riskleri
BT taramaları ve X-ışının aksine MR radyasyon yaymaz. Genellikle çocuklar ve hamileler için daha güvenli kabul edilmektedir. BT taramalarında kullanılan radyasyon yetişkinler için güvenliyken, fetüs için zararlıdır ve çocuklarda da dikkatli olunması gerekmektedir.
Kalp pili ya da metal implant bulunan kişilerde MR risk oluşturmaktadır. MR’da kullanılmakta olan mıknatıslar, kalp piline zarar verebilir ya da vücuda implante edilmiş klips ya da vidaların da kaymasına neden olmaktadır.
Bazı insanlarda ise MR sırasında enjekte edilen kontrast boyalar alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Yaygın olarak kullanılmakta olan kontrast boya ise gadolinyumdur. Araştırmalara göre, bu alerjik reaksiyonlar hafif geçmektedir ve ilaçla kolayca kontrol altına alınabilir.
Diz MR’ına nasıl hazırlanılmaktadır?
Testin yapılacağı alana göre MR hazırlıklarında farklılıklar olabilir. Doktor ya da ilgili teknisyen size teste nasıl hazırlanacağınız konusunda bilgiler verecektir.
MR çekilmeden önce doktor tarafından test açıklanır, fizik muayene uygulanır ve ardından sağlığız hakkında bilgi toplanır. Kullanılan tüm ilaçların bu aşamada doktora söylenmesi gerekir. Ayrıca alerjilerden de bahsedilmesi gerekir. Ek olarak, implante edilen metallerin ya da kalp pilinin de söylenmesi mutlaka gerekmektedir.
Geçmiş testlerde uygulanan kontrast boyalarda alerjik reaksiyon görülmesi ya da böbrek problemleriyle karşı karşıya kalınmışsa doktora söylenmesi gerek.
Hamilelik aşamasında olanların ya da emziren annelerinde bunları bildirmesi şarttır. Radyoaktif boya içeren MR’ların yapılması yeni anneler ve hamileler için güvenli değildir. Emziren annlerin testten sonra 2 gün boyunca bebeği emzirmemesi gerek.
Kapalı ve dar olan MR makineleri klostrofobisi olan insanlar için korkulara neden olabilir. Rahatlama için genellikle sakinleştirici yapılmaktadır. Klostrofobinin şiddetli olması durumunda açık MR yapılmaktadır.
Diz MR’ı nasıl çekilir
Tarama yapılmadan önce tüm metal eşyalar çıkarılır ve hastane önlüğü giyilir. Kontrast boyanın enjekte edilme durumuna göre damar yolu açılır.
Simit'e benzeyen bu makinenin içine doğru hareket etmekte olan düz bir zemin bulunur. Simit gibi yapısı olan yuvarlak alanda ise görüntülerin alınması için kullanılmakta olan manyetik mıknatıslar ve radyo dalgaları bulunur.
Makine içine hareket edebilen makineye sırt üstü ya da yan yatılmaktadır. Bu aşamada teknisyen, dizin daha rahat hale gelmesi için yastık gibi ürünler kullanabilir. Bu kullanılan ürünler ayrıca makinenin en net görüntülerini de almak için bacağın sabit kalmasına yardımcı olur.
Daha sonrasında hareketsiz kalınması ve nefesin tutulması istenebilir. Camlı bir odada bulunan teknisyen bu talimatları mikrofon ile söylemektedir.
Makine çalışmaya başladığı zaman yüksek ve rahatsız edici sesler çıkarmaya başlar. Bazı hastanelerde bu gürültüden uzak durmak için kulak tıkacı verilmektedir.
Bu test yaklaşık olarak 30 ila 1 saat arasında sürmektedir.
Diz MR’ından sonra ki aşama
Radyolog, diz MR’ının sonuçlarını gözden geçirir ve rapor hazırlayarak doktora iletir.
MR görüntüleri siyah ve beyazdır. Oluşan anormallikler parlak beyaz noktalar olarak görünmektedir.
Alınan raporlar gözden geçirilir. Sonrasında sorun açıklanır, uygulanması gerekiyorsa tedaviler anlatılır. Duruma göre daha tedavi için daha fazla test, fiziksel rehabilitasyon, ilaç, ameliyat ya da bunların bir kombinasyonu gerekebilir.
Comments