CRP Nedir? CRP (C-reaktif protein) karaciğerde üretilen bir proteindir. Vücudumuz enfeksiyonlar, tümörler ve travma gibi durumlara karmaşık bir şekilde yanıt verir. Yüksek serum CRP seviyeleri, yüksek vücut ısısı ve yüksek beyaz kan hücresi sayısı, reaksiyonun bir parçasıdır. Bu fizyolojik yanıt, enfeksiyon ve inflamasyona neden olan ajanları ortadan kaldırmayı, doku hasarını azaltmayı ve vücudun onarım mekanizmalarını harekete geçirmeyi amaçlar. Sağlıklı insanlarda serum CRP (C-reaktif protein) seviyeleri çok düşüktür. Bahsettiğimiz reaksiyonun başlamasıyla birlikte serum seviyeleri hızla yükselir ve 24 saat içinde 1000 kata kadar çıkabilir. CRP Nedir? CRP artışına neden olan faktörler kaldırılır, serum CRP seviyeleri 18-20 saat içinde düşer ve normal seviyelere döner. CRP testi, başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere inflamatuar ve enfeksiyöz hastalıklar için tanı parametresi olarak ve tedaviye yanıtı izlemek için kullanılır.
CRP Yüksekliği
Vücuttaki enflamasyona yanıt olarak karaciğer tarafından üretilen C-reaktif protein, hem vücuttaki enflamasyonun varlığını incelemek hem de enflamasyonun derecesini belirlemek için kullanılabilen bir kan parametresidir. CRP Nedir? Kandaki yüksek CRP seviyeleri enfeksiyonlardan iltihaplı hastalıklara ve kansere kadar birçok hastalığın habercisi olabilir. Sağlıklı kişilerde kandaki CRP seviyeleri 0-0,5 mg/dl aralığında olabilir. Çok hassas ve hassas CRP, hafif inflamasyonla birlikte yükselebilir. Bu nedenle, CRP'de bir artış ,önemli bir duruma işaret eden, genellikle 0,5 mg/dL'den sonra kabul edilir. Ancak bu değerlerin bir doktor tarafından yaş, kilo, cinsiyet, sağlık durumu, alınan ilaçlar, insan hastalığı gibi birçok faktör dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekir. Doktorunuz, tahlil sonuçlarını değerlendirirken hastanızın kullandığı ilaçlar ve hastalıklar hakkında bilgilendirilmelidir. CRP testi, iltihabın yeri veya nedeni hakkında bilgi sağlamaz. Bu nedenle, genellikle bir doktor tarafından hastalıktan şüphelenildiğinde yardımcı bir belirteç olarak test edilir. CRP test açlıktan ve tokluktan etkilenmez ve açlıktan bağımsız olarak günün herhangi bir saatinde yapılabilir. Ancak genellikle açlık gerektiren diğer kan testleri ile birlikte yapıldığı için aç karnına kan testi yaptırmanızda fayda vardır.
CRP Türbidimetrik
CRP Nedir? Türbidimetri; bu, bilinen dalga boylarındaki ışığa maruz kaldığında ışığı absorbe etme yeteneğine dayalı olarak bir çözeltideki kimyasal moleküllerin miktarını hesaplama işlemidir. Bu nedenle CRP (türbidimetri) olarak adlandırılan şey, CRP ölçüm yöntemidir.
CRP Kaç Olursa Tehlikeli
CRP Nedir? Çeşitli kronik hastalıklardan kaynaklanan uzun süreli yüksek CRP seviyeleri, çeşitli hastalıklar için risk faktörleri olarak kabul edilmektedir. Çalışmalar, kardiyovasküler hastalık ile CRP miktarı arasında önemli bir ilişki bulmuştur. Buna göre, CRP düzeyi yüksek olan kişilerde kardiyovasküler hastalık riski şunlarla ilişkilidir:
CRP değeri 1 ile 2,9 mg/l arasında olan kişiler düşük risk taşırken ,
CRP değeri 3 mg/l üzerinde olan kişiler orta derecede risk altındadır.
CRP düzeyi 10 mg/L'nin üzerinde olan kişilerde yüksek riskli kardiyovasküler hastalık gelişebilir.
CRP Nedir? Benzer şekilde, yüksek CRP, yüksek kolesterol ve hiperglisemi ile ilişkilidir. Bu anlamda, yüksek CRP düzeyine sahip kişiler, hiperkolesterolemi ve tip 2 diyabet geliştirme riski altındadır. Bebeklerde yüksek CRP düzeylerinin saptanması genellikle altta yatan bir enfeksiyonu düşündürür, ancak CRP düzeyleri çeşitli kalıtsal sendromlar, metabolik bozukluklar, cerrahi bozukluklar veya bu dönemde yaygın inflamatuar yanıtla ilişkili olabilir. Ayrıca, ilişkili kronik hastalık tarafından da yükselebilir. Bunu akılda tutarak, CRP'deki bir artış vücudunuzda problemler olduğunu gösterse bile, doğru teşhis için mutlaka profesyonel bir test gereklidir.
CRP Testi Neden Yapılır?
Serumdaki CRP düzeylerini ölçmek için laboratuvarda kan alınır. CRP testi açlık ve tokluktan etkilenmez. Gün içerisinde değeri değişmez. Bu herhangi bir zamanda olabilir. Ancak üzerinde yapılabilecek bazı testler oruç tutmayı gerektirir, bu nedenle oruçla ölçmek tercih edilir. Doktorunuz, enfeksiyonlar, inflamatuar hastalıklar, tümörijenez veya metastazlar gibi durumların teşhisini ve kalp krizi veya felç riskini netleştirmenizi isteyebilir. Ayrıca, bu rahatsızlıklar için tedavi görüyorsanız, tedavinin tedaviye ne kadar iyi yanıt verdiğini anlamak için ölçümler gerekebilir.
HS-CRP Testi Nedir Ve Niçin Yapılır?
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, kardiyovasküler hastalığın, kan damarı duvarlarının tahrip edilmesinden ve yaygın olarak ateroskleroz olarak bilinen "arteriosklerotik plakların" oluşumundan kaynaklandığını göstermiştir. Damar duvarının bozulması ve plak oluşumu ile vazokonstriksiyonda inflamatuar mekanizmanın rol oynadığı düşünülmektedir. CRP Nedir? CRP'nin (C-reaktif protein) sağlıklı damarlardan ziyade plak oluşturan (arteriosklerotik) damarlardan izole edilmesi, CRP ölçümlerini kardiyovasküler hastalıkların saptanmasında önemli bir parametre haline getirmektedir.
Yüksek CRP seviyeleri iltihabı (kalp arterlerinin) gösterir ve kalp krizi riskini artırır. Kalp krizi sonrasında yüksek CRP'den söz edilebilir. Eğerkalp hastalığı veya diğer inflamatuar durum riski genel popülasyondan daha yüksekse, doktorlar C-reaktif CRP (C-reaktif CRP ) testi yerine hs-CRP (duyarlı CRP) testini isterler.
CRP Normal Seviye Nedir?
Yenidoğanlarda düşüktür, ancak birkaç gün sonra yetişkin seviyelerine yükselir.
Sağlıklı kişilerde ortalama serum CRP düzeyi 1.0 mg/L'dir.
Yaşla birlikte ortalama CRP değeri 2.0 mg/L'ye kadar çıkabilmektedir.
Sağlıklı kişilerin %90'ında CRP düzeyleri 3.0 mg/l'nin altındadır.
3 mg/L'nin üzerindeki CRP seviyeleri normal değildir ve net bir klinik tablo olmadan altta yatan hastalık olarak kabul edilir.
CRP Nedir? Bazı laboratuvarlar CRP düzeylerini mg/dL olarak bildirir. Bu durumda sonuç 1/10 mg/L olarak değerlendirilebilir.
CRP Düşüşü Nedir?
Plazmadaki normal CRP (C-reaktif protein) değeri 1.0 mg/l' den azdır. CRP Nedir? Değer ne kadar düşükse, kardiyovasküler ve inflamatuar hastalık riski o kadar düşük olur. Daha önce belirli bir hastalığınız varsa ve o hastalık için tedaviden sonra puanınız düşüyorsa, bu tedaviye iyi yanıt verdiğinizi gösterir. Örneğin, ciddi bir bakteriyel enfeksiyon antibiyotik tedavisi sonrası CRP'yi yükseltip CRP'yi düşürüyorsa enfeksiyon gitmiş demektir.
Crp Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
CRP Nedir? Yüksek CRP tek başına semptomlara neden olmaz. Bununla birlikte, hastalar enfeksiyonlar, inflamatuar hastalıklar, kanser ve kardiyovasküler hastalık gibi sağlık sorunları nedeniyle yüksek CRP seviyelerine neden olan çeşitli semptomlar geliştirebilir . Bu semptomlar , özellikle enfeksiyon durumunda, yüksek CRP seviyeleri ile daha da kötüleşebilir. Yüksek CRP'nin spesifik bir belirti veya semptomu yoktur. Bununla birlikte, orta ila şiddetli enfeksiyonlar, kronik inflamasyon ve otoimmün hastalıkların zayıf kontrolü gibi nedenlerle CRP yükseldiğinde ortaya çıkabilecek semptomlar şunlardır:
Ağrı
Yorgunluk ve halsizlik
Bulantı ve kusma
İştahsızlık ve kilo kaybı
Üşüme, titreme
Hazımsızlık, ishal veya bağırsak sorunları
Uyku bozukluğu
Öksürük
Akut bakteriyel enfeksiyonlar, çok yüksek CRP düzeyleri olan kişilerde en yaygın nedendir. Bu olduğunda yüksek ateş, terleme, soğuk algınlığı, hızlı kalp atışı, bulantı ve kusma, nefes darlığı, bilinç kaybı, deri döküntüsü ve kurdeşen gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Semptomların şiddeti ne olursa olsun, bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve tıbbi muayene yaptırmalısınız.
CRP Yüksekliği Tedavisi
Yüksek CRP tedavisi, hastalardan en sık sorulan sorulardan biridir. Yüksek CRP'nin tedavisi, yüksek CRP'nin tedavisini değil, bu proteinin kanda yüksek seviyelerine neden olan sağlık sorunlarının tedavisini gerektirir. Bu nedenle öncelikle bu artışın nedeni tam olarak saptanmalıdır. Hastalıklar, ek kan testleri, idrar testleri, ultrason, manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi, endoskopi ve biyopsi gibi tanısal görüntüleme yöntemleri dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle teşhis edilebilir. İltihaplanma nedeniyle vücutta bir yerde yükselen CRP normale dönebilir. Enflamatuar faktörler ortadan kaldırıldığı için 18 ila 20 saat içinde seviyeleri. Bu sadece hastalığın varlığını teşhis etmekle kalmaz, aynı zamanda tedavinin etkinliğini de araştırır.
Comments