Deride oluşan lezyonlar birçok kişide görülebilmektedir. Meydana gelen lezyonlardan bazıları iyi huylu, bazıları ise kötü huylu olarak sınıflandırılır. Deri üzerinde görülen belirtiler olduğu gibi deri altında görülen belirtiler ile karşılaşmak da mümkündür. Cilt lezyonları farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkar ve çoğunlukla kişinin beslenme düzenine bağlıdır. Cilt lezyonlarının ortaya çıkış sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
Sağlıksız beslenme.
Yağlı beslenme.
Spor yapmama
Genetik sebepler
Yağlı bir vücuda sahip olma
Bağışıklık seviyesinin düşmesi
Enfeksiyon
İltihap
Çoğunlukla bu unsurlardan dolayı cilt lezyonları ile karşılaşılabilir. Lezyonlar ile karşılaşma sebepleri farklı da olabilmektedir. Yan hastalıklar sebebiyle cilt lezyonları oluştuğu da gözlenmiştir.
Lezyon Tehlikeli Bir Şey Mi?
Cilt lezyonlarının tehlikesi iyi huylu oldukları takdirde düşmektedir. Çoğu zaman lezyonlar tek başına tehlike oluşturmamaktadır. Ancak farklı unsurlar ile 1 araya geldikleri takdirde sorunlar büyüyor bilmektedir. Bu sebeple de lezyonlar iyi huylu ya da kötü huylu fark etmeksizin tedavi edilmesi gerekir. Fiziksel açıdan herhangi bir şekilde zarar vermeyeceği gibi zarar verme ihtimali de olabilmektedir. İşlevsel açıdan bazı bozukluklara ve hasarlara sebep olabilir. Dolayısıyla lezyon tehlikeli bir şey mi sorusuna verilecek olan yanıtlar değişiklik gösterir. Bu durum kişilerin sağlık durumları ve uygulanan tedaviye göre de değişiklik göstermeye devam edecektir.
Cilt Lezyonlarının Belirtileri Nelerdir?
Cilt lezyonlarının belirtileri farklı şekillerde kendini gösterebilmektedir. Cilt lezyonlarının belirtileri kişiden kişiye değişir. Aynı zamanda karşılaşılan belirtiler lezyonun seviyesine göre de değişebilmektedir. Cilt lezyonlarının belirtileri şu şekildedir:
Makül
Püskül
Bül
Vezikül
Plak
Patch
Papül
Nodül
Burada bahsi geçen belirtiler, cilt lezyonlarının ilk etapta ortaya çıkan belirtileridir. Her birinin farklı 1 anlamı ve özelliği vardır. Örneğin nodül cilt lezyonunun çapı 1 cm’nin aşağısında kalır ve kızarıklığa sebep olur. Vezikül ise cildin su toplamasına sebep olur. Birçok lezyonun ortak belirtisi ise şu şekildedir:
Ağrı
Kızarıklık
Kaşıntı
Şişlik
Renk değişikliği
Plak oluşumu
Enfeksiyon – iltihap
Cilt lezyonlarının ortaya çıkardığı ortak belirtilerdir. Ancak her belirti, her lezyonu kapsamamaktadır. Ağrı, acı ya da kızarıklık belirtisi göstermeyen cilt lezyonları da vardır.
En Sık Karşılaşılan Cilt Lezyon Belirtileri Nelerdir?
Sık sık karşılaşılan cilt lezyon belirtileri ikinci grup olarak da sınıflandırılır. Bu grupta yer alan lezyon belirtileri daha farklı olabilmektedir. Derinin üzerinde meydana gelen hasarların yanı sıra deri altında ortaya çıkan sorunlar da bulunur. Sık sık karşılaşılan cilt lezyonları şu şekilde sınıflandırılabilir:
Erozyon
Ülser
Skuam
Kurut
Skar
Cilt Lezyonlarının Tedavisi Nasıl Olur?
Cilt lezyonlarının tedavisi farklı yöntemleri içerebilmektedir. Cilt lezyonlarının farklı tedavi yöntemlerini içermesinin sebebi farklı lezyon türlerinin olmasıdır. Farklı lezyon türleri olduğu için bu lezyona uygun olarak tedavi yöntemine karar verilmesi gerekir. Her lezyona aynı tedavi yöntemi uygulanmaz. Bazıları için bitkisel yöntemler, bazıları için ilaç tedavisi ve bazıları için ise terapi gibi yöntemler önerilmektedir. Dolayısıyla cilt lezyonlarının tedavisi için tek bir yöntemden bahsetmek eksik olacaktır. Lezyon oluşumları çoğunlukla ilaç ve krem gibi yöntemler ile giderilmeye çalışılır.
Deri Altında Oluşan Lezyonlar Nelerdir?
Deri altı lezyonları ve deri üstü lezyonlar olmak üzere iki grup vardır. Deri altı lezyonlar şu şekildedir:
Makül
Zona
Purpura
Hipopgmente
Depigmente
Hiperpigmentasyon
Melanin
Artifisiyel makül
Belirtilen bu lezyonların deri altında görüldüğü bilinmektedir. Deri üstünde görülen lezyonlar ise çoğunlukla zararı düşük olan ve yan etkisiyle çok daha az karşılaşılan lezyon türleridir. Cilt lezyonları kötü huylu da olabilmektedir.
Comentarios