Borderline kişilik bozukluğu olanlar hakkında bilinmesi gerekenler hakkında bu yazımızda detaylı bilgiler verdik. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!
Borderline kişilik bozukluğu çoğunlukla yanlış anlaşılan bir durumdur, fakat bunu değiştirmek mümkün. Duygusal dengesizlik sendromu olarak da bilinen borderline kişilik bozukluğu, bireylerin kendisi ve çevresi hakkındaki duygularını ve düşüncelerini etkileyen bir durumdur.
Borderline kişilik bozukluğu tanısı konmuş bireyler genellikle kuvvetli terkedilme korkusu, ilişkilerini sağlıklı bir şekilde sürdürme, duygularını kontrol etme ve hatta paranoya yaşayabilirler. Bu duygularla yaşamak çoğu zaman zorlayıcı olabilir. Bu sebeple, borderline kişilik bozukluğu tanısı konmuş bireylerin durumlarını çok iyi anlayan ve destekleyen kişilerle birlikte olması çok önemlidir.
Borderline kişilik bozukluğu olan bireylerin yaşadıkları ve herkesin bilmesini istediği 7 şeyi bu yazımızda sizler için derledik, işte tanı konmuş bireylerin gözünden borderline kişilik bozukluğu:
Her şey yolunda olsa bile terk edilme korkusu yaşarlar
Borderline kişilik bozukluğunun en bilinen belirtilerinden birisi terk edilme korkusudur. Herhangi bir problem olmaksızın, tüm ilişkilerinde bu korkuyu yaşayabilirler.
Karşısındaki için yeteri kadar iyi olmadığı düşüncesi ve terk edilme korkusu yaşamayanlar için pek mantıklı gelmese de borderline kişilik bozukluğu tanısı konan bireyler için ciddi bir problem. Bu korkuyu aşmak için çaba gösterdikleri zaman da ‘’ilgiye muhtaç’’ görülebiliyorlar. Empati yapması çok zor olan bu duyguyla yaşamak ise oldukça rahatsız edici.
Tüm duyguları çok yoğun yaşamak hayatlarını zorlaştırır
Borderline kişilik bozukluğu tanısı konan bireylerin yaşadığı sıkıntılardan birisi de saatler hatta günler boyunca sürebilecek yoğun duygusal dönemlerdir. Ani duygu durum değişiklikleri de bu durumu daha da zorlaştıran etkenlerden bir tanesi.
Örneğin, borderline kişilik bozukluğu olan bireyler çok mutluyken bir anda mutsuz hissedebilirler. Unutmamak gerekir ki, bu duygu durum değişiklikleri kendiliğinden gerçekleşir ve yapılabilecek en doğru şey duygularını anlayıp onlara destek olmaktır.
İyi ya da kötü her şeyi çok yoğun hisederler
Borderline kişilik sendromu duyguların uçlarda yaşanmasına sebep olabilir. Bu da hem tanı konmuş bireyler için hem de çevresindekiler için yorucu olabilir. Zaman zaman aşırıya kaçan tepkiler de görülebilir fakat kendi deneyimledikleri duygulara göre bu tepkiler oldukça doğaldır.
Böyle durumlarda borderline kişilik sendromu tanısı konmuş kişilere yargılayıcı tavırlardan uzak bir şekilde davranmalı ve gerekli durumlarda biraz zaman tanımalıyız. Destek olunduğunun görülmesi bu tür semptomların hafifletici unsurlarıdır.
Birden çok kişilikleri yok
Borderline kişilik bozukluğunu çoklu kişilik bozukluğuyla karıştırmak oldukça yanlış bir yaklaşımdır. Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin birden fazla kişilik geliştirmesi mümkün değildir. Bu kişiler, yalnızca kendileri ve çevreleriyle olan ilişkilerinde duygusal zorluklar yaşayabilirler.
Tehlikeli değiller
Borderline kişilik bozukluğu olan bireyler zaman zaman semptomları çok şiddetli olarak gösterebilirler. Çevrelerince tehlikeli ya da manipülatif olarak görülmeleri bu durumu daha da tetikleyebilir ve kişilere duygusal olarak zarar verebilir.
Ayrıca, borderline kişilik bozukluğu yaşayan bireylerin çevresine zarar verme ihtimali kendisine zarar verme ihtimaline göre çok düşüktür.
Kaliteli bir tedavi bulmak çok zor
Borderline kişilik bozukluğu tanısı konmuş pek çok kişi tedavi görmemektedir. Bunun sebebi ise tedaviye sıcak bakmamaları değil, uygun tedaviye ulaşamamalarıdır.
Öncelikle, borderline kişilik bozukluğu ilaçla tedavi edilen bir hastalık değildir. Diyalektik davranış terapileri ve bilişsel davranış terapileri borderline kişilik bozukluğu için kullanılan tedavi yöntemleridir.
Borderline kişilik bozukluğunu direkt olarak tedavi eden herhangi bir ilaç bulunmamakla beraber, bazı durumlarda semptomları hafifletmek için antidepresan ilaçlar reçete edilebilir.
Borderline kişilik bozukluğu tanısı konmuş bireylere hastalığının seyrine göre davranmak ya da uygulanan tüm terapilere göre semptomlarının iyiye gitmediğini belirtmek yanlıştır. Çünkü doğru ve işlevsel bir tedavi bulmak zordur.
Sevilemez insanlar değiller
Borderline kişilik bozukluğu tanısı konmuş bireyler zaman zaman fazla hissettirse de sevgi dolulardır. Boşluk ve yalnızlık duygularına kapılmaya çok meyilli olsalar da diğer tüm duygular gibi, ilişkilerine de oldukça bağlıdırlar. Bu sebeple ilişkilerinde sık sık iniş çıkışlar yaşadıkları gözlenebilir.
Borderline kişilik bozukluğu olan bireylerle ilişki içerisinde olmak bazı durumlarda zorlayıcı olabilir, fakat bu durum kişilerin sevgiden yoksun olduğu anlamına gelmez. Yaşadıkları terkedilme ve yalnızlık korkuları sebebiyle karşısındakilerden bu konuda sık sık onay bekleyebilirler.
Eğer borderline kişilik bozukluğu olan bir bireyle ilişki içerisindeyseniz, bu durumla alakalı araştırmalar yapmanız ve nelerle karşılaşabileceğiniz hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir.
Borderline kişilik bozukluğu ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak, bireylerin neler yaşadığını ve ilişkilerinden neler beklediğini daha iyi anlamanızı sağlayacağından dolayı aranızdaki bağı kuvvetlendirebilir. Yine de profesyonel destek almak günlük hayatınızı ya da ilişkinizi daha da kolaylaştıracaktır. Unutmamak gerekir ki, borderline kişilik bozukluğuna en iyi destek bireyin yakın çevresinden ve sevdiklerinden gelen anlayış ve ilgidir.
Kommentare