top of page

Böbrek Kisti Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Böbrek Kisti Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi hakkında bu yazımızda detaylı bilgilere yer verdik. Daha fazla bilgi edinmek için okuyun!


Böbrek Kisti
Böbrek Kisti

Böbrek, idrar üretimi sırasında kan dolaşımındaki atıkların filtrelendiği; fasulyeye benzer bir organdır. Böbrek kistleri tek bir böbrek ya da her iki böbrekte de bulunabilen içi sıvı dolu büyük keselerdir.


Basit ve polikistik olmak üzere 2 tane böbrek kist türü vardır. Basit kistler, böbreklerde büyüyen bireysel kistlere denir. Bu kistin ince duvarları olup içinde su benzeri sıvı bulunur. Basit kistler böbreklere genellikle zarar vermez ve işlev bozukluğuna yol açmaz. Polikistik böbrek kisti ise böbreklerde birden fazla kist bulunmasıdır. Kalıtsal bir durumdur. Bu kistlerin büyümesi böbreklere zarar vermektedir.


Kistler genellikle zararsız hücrelerdir. Herhangi bir semptoma neden olmadığı için genellikle başka nedenler için görüntüleme testleri yapıldığında fark edilebilir.

Böbrek kisti boyutları



Bazı kistler çok fazla küçük olduğu için mikroskop altında görülmeyebilir. Bazı kistler ise tenis topu büyüklüğünde bile olabilir. Kistlerin büyümesi sonucu çevredeki organlara baskı uygulanabilir ve bu baskıdan dolayı ağrı olabilir.


Böbrek Kisti Belirtileri


Basit bir kist herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Bununla birlikte, kist büyürse veya enfekte olursa, aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir:


Basit kist herhangi bir semptoma neden olmayabilmektedir. Ek olarak kistin büyümesi ya da enfekte olması durumunda yüksek ateş, sırtta ya da kaburgaların yan tarafında ağrı, üst karında ağrı, karnın şişmesi, idrarda kan, çok fazla idrara çıkma ve idrarın koyulaşması gibi semptomlar görülür.


Polikistik kistte sırt ve kaburganın yan çevresinde ağrı, idrarda kan ve yüksek tansiyon gibi semptomlar görülür.

Böbrek Kisti Neden Oluşur?


Basit kistin neden olduğu ve nasıl geliştiği tam olarak bilinmemektedir. Bu kist türünün birden fazla olası nedeni bulunmaktadır. Her böbrekte idrar biriktiren neredeyse iki milyon minik tübül bulunmaktadır. Tübüllerin tıkanması, şişmesi ya da aşırı sıvı birikmesinden dolayı kist gelişmeye başlarken diğer olasılık da tübüllerin zayıflamış alanlarında divertikül adı verilen keselerin oluşması ve sıvı ile dolmasıyla kistler oluşabilir.


Yaş da böbrek kistlerinin gelişmesinde önemli bir faktördür. 40 yaşındaki insanların yaklaşık %25’inde böbrek kisti görülebilmektedir. 50 yaşındaki insanlarda ise bu oran yaklaşık %50’dir. Ayrıca böbrek kistine kadınlara göre erkekler daha fazla sahip olmaktadır.


Polikistik böbrek kisti ise kalıtsal bir durumdur. Aileden alınan genlerdeki değişikliklerden dolayı bu kist oluşmaktadır.

Komplikasyonlar Nelerdir?



Genellikle kistler herhangi bir soruna neden olmaz. Bununla birlikte, bazen aşağıdakiler de dahil olmak üzere komplikasyonlara yol açabilirler:


Kistler normalde herhangi bir soruna neden olmamaktadır. Çok nadir durumlarda kistin enfeksiyon kapması, kistin patlaması, böbrek dışına idrar akıntısı ve yüksek tansiyon gibi komplikasyonlar görürebilmektedir.


Böbrek kisti enfeksiyon kapması durumunda böbrek fonksiyonlarının bozulması görülebilir.


Polikistik böbrek hastalığı genellikle böbreklere zarar verir. Bu tür böbrek kistine sahip olan kişilerin neredeyse %50’si 60 yaşına kadar böbrek yetmezliğini geliştirebilir.


Böbrek kistlerinin kansere dönüşme olasılığı üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Böbrek kanseri şuan için böbrek kistinden bağımsız olarak görülmektedir.

Böbrek Kisti Tedavisi



Böbrek kistinin teşhisini ürolog uzmanları koymaktadır. Ürolog, böbreklerin ne kadar verimli çalıştığını öğrenmek için idrar ya da kan örneği ister.


Bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve ultrason testleri de böbrek kistlerinin görüntülenmesi için kullanılabilir.


Kist böbreklere herhangi bir sorun oluşturmuyorsa ve boyutu küçükse tedavi edilmesine gerek yoktur. Yalnız kistlerin büyümediğinden emin olmak için her 6 ayda bir kontrol yaptırmak gerekir.


Büyük ve böbreklerde sorun oluşturan kistler için skleroterapi ya da ameliyat olmak gerekmektedir.


Skleroterapi


Kistin boşatılması için skleroterapi uygulanabilir. İlk olarak lokal anestezi yapılır, ultrason sonuçları kılavuz olarak kullanılır ve kiste ince iğne yerleştirilir ardından kist içindeki sıvı boşaltılır. Bazı zamanlarda doktorlar kistin büyümesini engellemek için işlem sonrası kist içine alkol solüsyonu doldurur. Bu prosedür sonrasında gün içinde taburcu edilirsiniz.


Böbrek Kisti Ameliyatı


Böbreklerin işlevlerini etkileyecek kadar büyük kistler ameliyatla alınabilmektedir. Bu işlem öncesinde genel anestezi uygulanır. Genellikle kistler küçük insizyonlarla laparoskopik olarak çıkarılır. Bu prosedür, kamera ve küçük aletler kullanılarak yapılır. İlk olarak kistin içi boşaltılır ve kistin duvarları yakılır ya da kesilir. Yapılan işlem sonrasında ise en az 1 gün boyunca hastanede kontrol altında kalmanız gerekir.

Özet


Genellikle basit kistler zararsız olup sorun yaratmazlar. Kist büyümesi sonucunda skleroterapi ya da ameliyat uygulanır. Bu prosedürler herhangi bir komplikasyonun oluşmaması için yapılır.


Polikistik böbrek kisti ciddi bir durumdur. Tedavi edilmediği sürece, böbrek yetmezliği ya da yüksek tansiyon gibi komplikasyonlar görülebilir.


Kaynaklar

Comments


bottom of page